Slovenija / ARHIV ČLANKOV
16.32 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Plače direktorjev v javnem sektorju naj bi se dvignile za od 20 do 40 odstotkov

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so se dogovorili, da bodo poskušali stebrna pogajanja pospešiti in jih v 14 dneh v ključnih točkah pripeljati do konca. Vladna stran pa jim je predstavila tudi predlog bistvenega dviga plač direktorjev v javnem sektorju. Sindikati pričakujejo, da bo to vplivalo tudi na dvige uslužbencev.
15.39 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Trgovec serijo fižola preventivno umaknil s slovenskih polic

Potem ko je na Hrvaškem Zagrebčan v pločevinki s fižolom našel kos podgane, se je odzvala tudi naša uprava za varno hrano. Ker se proizvod trži tudi na slovenskih policah, so pri hrvaških pristojnih organih dobili zagotovilo, da sporna serija izdelka ni bila distribuirana v Slovenijo. Prav tako pojasnjujejo, da smo sicer dobili živilo iste serije/lota, a z drugim rokom uporabe, ki ga je trgovec sam preventivno umaknil iz prodaje.
13.39 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

"Ko si dovoliš biti zares ti, se začnejo dogajati take stvari ..." - Če ne zdaj, kdaj?

7-dnevna brezplačna spletna delavnica o hipnozi in samohipnozi. Cona udobja ni nujno udobna, pri marsikom je ravno nasprotno.
13.27 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Vipavska dolina vabi na okušanje najboljšega

Pomlad se prebuja, z njo pa tudi naši čuti za drobne užitke ob izbrani hrani in kozarcu vina. Izkoristite priložnost in spoznajte Vipavsko dolino tudi v drugačni luči – skozi njeno kulinariko in domače, a izpopolnjene tradicionalne vipavske jedi. Obiščite priljubljeni vinsko-kulinarični dogodek Okusi Vipavske 2024, ki poteka v idilični Vipavski dolini, deželi sonca in burje.
13.22 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Razočarani mladi zdravniki: Skrbi nas, kako bo jeseni in čez nekaj let

Predstavniki Mladih zdravnikov Slovenije so o možnostih za izboljšanje razmer v zdravstvu govorili z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Pri tem niso dosegli nikakršnega preboja glede stavke zdravnikov, niti glede tega, da bi se dogovorili za možne rešitve denimo glede nasilja nad zdravniki, so povedali predstavniki zdravnikov. Ministrica za zdravje je medtem sestanek označila za zelo konstruktiven.
12.15 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Do leta 2026 bi lahko brez ginekologa ostalo še 150.000 Slovenk'

Stavka zdravnikov traja že od sredine januarja, rešitve, s katero bi bili zadovoljni obe strani, pa še vedno ni. Zdaj so ginekologi in zasebni zdravniki na vlado naslovili poziva k ureditvi razmer v zdravstvu. Ginekologi so v javnem pismu s 157 podpisniki opozorili na težke razmere v primarni ginekologiji. Opozorili so tudi na možni črni scenarij, po katerem bi še 150.000 Slovenk po letu 2026 ostalo brez osebnega ginekologa, če bi se upokojili vsi ginekologi, ki imajo za to pogoje.
12.13 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Sodni svet nezadovoljen: Vladni predlog ne izpolnjuje ustavne odločbe

Sodni svet meni, da predlog zakona o načinu izvršitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča. Izpostavili so, da predlog ne sledi stališču sodišča, da morajo biti veje oblasti enakopravne in relativno primerljive tudi glede materialnega statusa njihovih funkcionarjev.
10.31 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Že več kot 1000 primerov oslovskega kašlja: zakaj takšen izbruh?

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v letošnjem letu v Sloveniji potrdili že 1164 primerov oslovskega kašlja. Večje izbruhe te bolezni beležijo tudi v drugih evropskih državah. Kot poudarjajo na NIJZ, je za obvladovanje oslovskega kašlja ključno vzdrževanje visoke precepljenosti otrok in mladostnikov, zelo priporočljivo pa je tudi cepljenje za nosečnice.
10.18 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Bosta Magnificov koncert v Tivoliju odnesla hrošč in cvetlica?

Konec avgusta je Magnifico napovedal veliki koncert. Glasbenik je prodal že več kot 12.000 vstopnic, zdaj pa zaplet. Zavod za varstvo narave je zavrnil izdajo soglasja zaradi škodljivih vplivov na naravne vrednote krajinskega parka.
06.25 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zadnji dan za vložitev kandidatur

Stranke in liste, ki nameravajo nastopiti na junijskih evropskih volitvah, lahko kandidature vložijo še danes do polnoči. Kandidatne liste za volitve devetih poslancev iz Slovenije v Evropski parlament je doslej vložilo devet strank, v treh pa so napovedali, da bodo to storili danes.
06.00 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Tonin, Joveva, Tomčeva in Prebilič ostro o ugledu, zelenem prehodu in Palestini

Začele so se predvolilne kampanje za evropske volitve, ki bodo po mnenju mnogih za Evropo prelomne. Kaj naj v teh napetih razmerah zastopajo slovenski evropski poslanci? Podpirajo priznanje Palestine? Rezultat evropskih volitev bo odmeval tudi na notranjepolitičnem področju. Če stranke vladajoče koalicije na volitvah veliko izgubijo, pridobi pa SDS, se bodo prav gotovo pojavile zahteve po predčasnih parlamentarnih volitvah. O vsem tem in še čem so več spregovorili Romana Tomc, Irena Joveva, Matej Tonin in Vladimir Prebilič.
00.15 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Union Radler 0.0 Isotonic ... na polno!

Začetek vrhunskega sodelovanja: zmagovalna kombinacija
00.15 10. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

S tem trikom lahko dosežete botoks učinek kar od doma

Že hitro po dopolnjenem 25. letu starosti se na koži začnejo pojavljati znaki staranja. Koža izgublja volumen in prožnost, hitreje nastajajo gubice in tanke linije, ki se jih želimo znebiti.
22.48 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Policisti pri Mali Pristavi iskali medvedko z mladiči

Kar dvakrat – enkrat popoldne in enkrat zvečer – so policisti dobili prijavo, da se na cesti pri Mali Pristavi v bližini Ilirske Bistrice sprehaja medvedka z mladiči, ljudje naj bi jo tudi fotografirali. Obakrat so se odpravili na teren, a živali niso našli. Čeprav je možnost za srečanje majhna, krajanom svetujejo, naj bodo predvsem med sprehodi v naravo previdni.
20.46 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Jek 2 bi bil lahko zgrajen do leta 2040

Priprava osnutka pobude za državni prostorski načrt za Jek 2 je v zaključni fazi in bo do konca meseca posredovan na pristojno ministrstvo, je na seji sveta regije Posavje v Krškem povedal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Po zastavljeni časovnici naj bi bil Jek 2 zgrajen in v omrežje priključen do leta 2040.
20.35 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Ta dan je bil upravičen, Slovenija je dosegla presenetljiv napredek'

V Novi Gorici se vrstijo različni dogodki ob praznovanju 20-letnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Osrednja proslava poteka na travniku pred občinsko zgradbo. V mestu sta tudi tedanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi in tedanji predsednik slovenske vlade Anton Rop, ki sta pred 20 leti tam odštevala sekunde do našega evropskega članstva.
20.22 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Dan Ljubljane: Janković komentiral politično dogajanje in podprl koalicijo

Tradicionalno praznovanje dneva Ljubljane – mesta heroj – je potekalo na Ljubljanskem gradu. Nova častna meščana sta postala sociologinja in aktivistka borčevske organizacije Julijana Žibert ter nekdanji podžupan in glavni mestni urbanist Janez Koželj. Slavnostne prireditve so se udeležili številni politiki, na vabilo župana Zorana Jankovića so se odzvali tudi nekateri vplivni gospodarstveniki. Janković je priložnosti izkoristil za daljši komentar notranjepolitičnega dogajanja in vladajočo koalicijo podprl na prihajajočih evropskih volitvah.
20.10 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Najboljša mlada voznika sta se odpeljala z novim avtom

Bi znali pomagati v prometni nesreči? Ali še veste, kaj pomeni vsak prometni znak? Bi se znali obdržati na cesti v neugodnih vremenskih razmerah? Marsikateri voznik bi morda rekel, da ne. S temi izzivi so se na Vranskem soočili mladi vozniki. Zmagovalca sta poleg naziva najboljši in najboljša za volanom domov odpeljala tudi nov avtomobil, ki bo njun za leto dni. Oktobra pa se bosta v varni vožnji pomerila na evropskem tekmovanju v Belgiji.
20.07 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kaj je odločilno pri izbiri zaposlitve – plačilo, urnik ali odnosi?

V Sloveniji še nikoli ni bilo brez dela tako malo ljudi: trenutno je namreč registriranih 45.219 brezposelnih oseb, med članicami Evropske unije je Slovenija s 3,1-odstotno brezposelnostjo tako tretji najboljši zaposlovalec. Zdi se, da je v resnici v marsikateri panogi danes praktično nemogoče dobiti nove delavce. In zato ne čudi, da je bilo na Sejmu zaposlitvenih priložnosti slišati veliko vprašanj: kaj potrebujete in kaj ponujate, pa tudi, ali in kako bi dela, ki jih Slovenci nočemo opravljati, lahko opravljali tuji delavci in migranti.
16.40 09. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ministrstvo za pravosodje prejelo prošnje za mnenje v zadevi Jaklič

Na ministrstvu za pravosodje so od Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) prejeli zaprosilo za mnenje glede zakonskih določb o prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti v primeru ustavnega sodnika Klemna Jakliča in bodo zadevo preučili, so pojasnili na ministrstvu. Na KPK so v sredo napovedali, da bodo za mnenje zaprosili ministrstvo.