Zimski športi

Zupan: Organizacijski nivo nad tistim, ko smo organizirali SP!

Pokljuka, 13. 12. 2012 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podpredsednik Organizacijskega odbora Pokljuka Peter Zupan je lahko po uvodnem pokljuškem dnevu nadvse zadovoljen. Premierna slovenska zmaga pomeni pravšnjo nagrado za vložene napore, ki so jih odgovorni za izvedbo tekme svetovnega pokala vložili v letošnji v prvi vrsti 'dokazovalni' dogodek.

Zanima vas izključno organizacijska perfekcija, saj ste po letu dni 'premora' spet na seznamu prirediteljev svetovnega pokala in zato še toliko bolj pod povečevalnim steklom predstavnikom Mednarodne biatlonske zveze (IBU). Kdaj so bila zaključena vsa potrebna dela za nemoteno izvedbo tekme?
"Ko so nastopile primerne temperature, smo začeli izdelavo umetnega snega, njegovim razvozom in urejanjem prog. Ne nazadnje smo to dolžni IBU, ki mu je treba dati zagotovila in izjavo, da bomo tekmovanje izvedli. Glede na vremenske napovedi smo to naredili, sami pri sebi pa smo ob nizkih temperaturah in narejenem snegu dobili zagotovilo, da večjih težav ne bo. Minuli petek smo zaključili navoz, torej z bazičnimi pripravami, prizorišče urejali do srede, od včeraj do danes pa smo imeli opravka le še z lepotnimi popravki, morda je bilo potrebno s proge umakniti kakšen kamenček, poskrbeti za kakšno dodatno zaščitno ogrado in odpraviti težave, ki so vidne skozi trening."

Jakov Fak je poskrbel za lepo vabilo že v Hochfilznu, ko je dosegel prvo letošnjo zmago, naslednje lepo povabilo na tekmo pa je nedvomno zgodovinska slovenska zmaga na Pokljuki.
Jakov Fak je poskrbel za lepo vabilo že v Hochfilznu, ko je dosegel prvo letošnjo zmago, naslednje lepo povabilo na tekmo pa je nedvomno zgodovinska slovenska zmaga na Pokljuki. FOTO: Damjan Žibert

Je bilo zaradi lanskega 'sušnega' leta, ko na Pokljuki ni bilo tekme svetovnega pokala, pri vas prirediteljih kaj dodatne nervoze? Pritiski, predvsem s strani IBU, so namreč vseskozi prisotni, standardni iz leta v leto višji ...
"Če primerjamo z letom 2001, ko je bilo tu svetovno prvenstvo, in preverimo današnje razmere, je vse skupaj veliko bolj kakovostno. V teh 20 in več letih, kolikor sem prisoten v biatlonu, Pokljuka ni bila nikoli tako vrhunsko pripravljena. To temelji na zahtevah IBU. Imamo to težavo, da sodimo v skupino prirediteljev, ki jim preti negotovost, da kakšno sezono ostanemo brez tekme. Gledalci in kakovostna izvedba so del zagotovila za lepši jutri. Prav naše predlansko tekmovanje in to, kar smo v pripravah spremenili in naredili še boljše, zagotavlja, da bomo v koledarju ostali. Ne moremo mimo dejstva, da v štirih letih skoraj zagotovo eno leto ne bomo prireditelji. Tudi promocija v tujini in dober rezultat Slovencev je razlog, da bomo v prihodnje še uspešnejši."

Višji standard pomeni tudi višji vložek v izvedbo tekmovanja. Koliko vas bo stal letošnji veličastni dogodek?
"Finančni načrt kaže na nekaj več kot 600 tisoč evrov, v kar je vštetih tudi nekaj nujnih vzdrževalnih posegov, za nameček pa smo morali dvigniti tudi nivo uslug za gledalce in vse visoke goste. Ti stroški so neprimerno večji kot v preteklosti. Verjamemo, da nam bo ostalo toliko, da bomo lahko okoli 50 tisočakov namenili za programe biatlonskih reprezentanc, kar organizacijski odbor ob vsaki prireditvi želi."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.