Zimski športi

Zmagal Makovejev, Fak 22.

Nove mesto, 12. 01. 2012 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvič so češke proge na Moravskem preizkusili tudi biatlonci na 20-kilometrski posamični preizkušnji. Najhitreje in predvsem najbolj natančno je s preizkušnjo opravil Rus Andrej Makovejev, ki je zabeležil svojo prvo zmago v karieri.

Najboljši slovenski biatlonec na posamični preizkušnji je bil z 22. mestom Jakov Fak. S štirimi streli, ki so zgrešili tarče (1,0,1,2), je bila njegova statistika pod letošnjim povprečjem, vsekakor pa nad slovenskim. Novih 19 točk svetovnega pokala mu je prinesel predvsem šesti najhitrejši tek, kar ga v trenutni skupni razvrstitvi uvršča na 23. mesto. "Vsaj nekaj dobrega lahko najdem v svojem današnjem nastopu, in to je tek. Enostavno nisem našel sproščenosti in zanesljivosti na strelišču. Dan brez tekem bo prišel prav, da naredim dober strelski trening in spet pridobim zaupanje. Imel sem dobro priložnost, ker je velika večina ostalih tekmovalcev prav tako zgrešila precej tarč. Pogoji na strelišču so bili zelo spremenljivi in tudi zelo zavajajoči. Vetrne zastavice niso vedno pokazale realnega stanja vetra. Že na sprintu si želim nastopiti bolj sproščeno, saj sta le dve streljanji, kjer ni možno toliko nadoknaditi v teku, zato bo streljanje še toliko bolj pomembno. Proge so zelo težke, vendar so mi všeč. Še posebej je potrebno paziti na spustih, kjer je bilo danes tudi nekaj padcev," so bile besede Faka po tekmi.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Damjan Žibert

Drugi najvišje uvrščen Slovenec Klemen Bauer je prav tako pustil upanje na strelišču. S šestimi nepokritimi tarčami (0,2,1,3) je pristal na 52. mestu. "Začelo se je po načrtu, vendar je že prvo streljanje stoje pokazalo na stare slabosti. V nadaljevanju sem poskušal popraviti napake, ki so bile predvsem posledica neizdelanega proženja, vendar sem bil premalo osredotočen. Čim prej bom poskušal pozabiti tekmo, še prej pa seveda narediti poglobljeno analizo," je tarnal Bauer. Tudi Janez Marič si je pristreljal šest minut pribitka (0,3,1,2) in zaključil kot 79. Še nekoliko niže sta bila zaradi strelskih predstav uvrščena Simon Kočevar in Vasja Rupnik. Mladi Ložan ni podrl petih tarč (0,2,1,2) in je zasedel 89. mesto, Logatčan pa je zadel 12 tarč od dvajsetih (3,0,2,3) in končal kot 91.

Edini, ki je zadel vseh dvajset tarč, je bil zmagovalec Makovejev, kar kaže na zares nenavadne strelske pogoje. Drugouvrščeni Norvežan Emil Hegle Svendsen je bil neuspešen dvakrat (1,0,0,1), vendar je za zmagovalcem zaostal za manj kot eno zgrešeno tarčo. Tretji Šved Björn Ferry si je prislužil minuto časovnega pribitka (0,0,0,1), a zaostal za skoraj minuto in petnajst sekund. Svendsen je s tem še povečal prednost v svetovnem pokalu pred Francozom Martinom Fourcadom, ki je bil deseti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.