Zimski športi

So zlati časi slovenskega smučanja mimo? Čigavo ime bomo vzklikali čez pet, 10 let?

Ljubljana, 23. 10. 2016 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred leti smo Slovenci množično sodelovali v legendarni akciji Podarim-Dobim. Kupovali smo srečke in navijali za naše smučarje, ki so bili res odlični. Kakšna pa je smučarija danes?

Vsi, ki niste več rosno mladi, se verjetno še dobro spominjate legendarnih akcij Podarim-Dobim, s katerimi smo pred desetletji nabirali denar za slovenske smučarje. Hiše, jadrnice, avtomobili in druge nagrade so obnorele Slovenijo, vsi smo kupovali srečke in navijali za naše smučarje. Kot se spominja zaščitni znak in obraz akcije, igralec Janez Hočevar Rifle je bila takrat na delu "ena perfektna športno-patriotska zavest. V zraku je bilo: "Uuuuu, to smo pa mi, Slovenci! In ta denar ne bo šel v Beograd in je bil to en neverjeten patriotizem!"

Jure Franko, dobitnik srebrne olimpijske medalje, se za 24UR FOKUS spominja: "V Sarajevu sem bil jaz drugič rojen." Dolgoletni smučarski komentator Miha Žibrat pa pripoveduje o tem, kako je vsa Slovenija prekinjala delo, da je lahko spremljala nastope naših takratnih asov.

In prav ti asi so nastopali tudi v oglasih za Podarim-Dobim. V videu si lahko ogledate enega od legendarnih oglasov, v katerem nastopajo takratne smučarske legende in biki. Ja, prav ste prebrali, biki. Tudi ti so bili ena od nagrad, ki ste jo lahko zadeli na žrebanju Podarim-Dobim. Za sodelovanje se najlepše zahvaljujemo avtorju oglasa Jaki Judniču in agenciji Montes.

Pod črto zadnjih dogodkov o prihodnosti Tine Maze vam rubrika 24UR FOKUS za nocoj pripravlja analizo slovenske smučarije. Od ponosa in legend do težav in rešitev. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
06. 11. 2016 11.31
+0
katera imena bomo vzklikali čez 5,10 let? ja meho, mujo fata .. . .
JohnSmith000001
24. 10. 2016 11.56
-1
čisto po resnici povedano, če ne bi mediji pompozno forsirali smučanja, bi že zamrl. Preprosto predrag šport, tudi za profesionalce.
natolcevanjenapolno
24. 10. 2016 11.03
+1
in danes je smučarija tako draga, kljub temu da denar ne odteka Beograd...
resslovenka
24. 10. 2016 09.48
+3
Dajte no, ena vrhunski športnik se odloči končati kariero, pa taka drama. Tisto cincanje se bo umaknila, se bo morda vrnila je bilo meni dokaj jasno. Se bo umaknila. In kaj zdaj? Konec ...ni ga/je ki bi Tino presegel? Neumno. Trdo delo, disciplina, pogoji za dobre treninge in bodo....rezultati namreč. Vse spoštovanje Tini Maze, nenazadnje trenerju A.Masseju. Odličen je, pokončen , vztrajen in rezultati se že kažejo. Kaj pa Mateja Svet? Odlična, vrhunska, skromno je sestopila s prestola smučarskih kraljic na vrhuncu kariere. Brez medijskega pompa. Vsi ki smo spremljali njene zmage smo bili osupli. Pa ni nikoli razlagala zakaj. Torej....dajte ne pretiravajte!
MicMicMic
24. 10. 2016 10.56
+0
saturnsky23 saturnsky23
24. 10. 2016 09.42
+0
Smučanje. Tema, ki še kako odgovarja POP in drugim medijem. Če jim zmanjka Prevcev, Mazetk..,ti privlečejo iz ropoternice, na dan Koširje, Križaje, Vogrince... To je tema (samo v bedni Sloveniji), ki zagotavlja egzistenco novinarstvu. O tej stvari, pihati na dušo Šentflorijancem, ti garantira preživetje. Do gdaj še?
sbštajerec
24. 10. 2016 09.30
+3
Smučanje je kot vsi ostali športi, kjer imajo tekmovalci svoje vzpone in padce, je pa tudi šport kjer je treba dolgoročno razmišljat. V smučanju je kot v vseh športih vkoreninjen žal prijateljsa neveza, kjer ne tekmujejo najboljši ampak najbogatejši. Žal je denar sveta vladar. V časih podarim - Dobim ni šlo za bogatijo ampak za to da so bile sezone finančno zagotovljene, danes pa so zagotovljene le plače funkcionarjev na SZS kot v vseh javnih štalah, kjer se veliko birokratizira in filozofira in zelo malo naredi. To je bistvo naš pohod proti koncu civilizacije kjer gospe in gospodje ne rezumejo za koga delajo in od kod denar. Če je bolj važno da direktor dobi plačo, treninge pa mora plačevat družina potem je meni vse jasno do kod bomo prišli, ko pa so kolajne pa so okoli teh šmučarjev Pahorji, Cerarji in podobni povzpetniki, ki veselo pojejo Slovensko himno nimajo pa dneva delovne dobe v gosopdarstvu. Aja pa s 3.000,00€ komaj skahajo! Dokler bo tako bomo imeli žal črno bele slike Bojana Križaja in Mateje Svet pa tudi Tona V. se bo tu pa tam pojavil.
resslovenka
24. 10. 2016 09.56
+1
Resnično. Mnogi talentirani otroci in mladostniki nimajo pogojev. Pa nihče, nikoli ne zve zanje. Ker starši nimajo denarja, da bi jih financirali. Pri nas se namreč vse plača . Žal....kolektivni duh je šel v maloro!
maneno48
24. 10. 2016 09.24
+0
najprej vse čestitke Kranjcu za včerajšnji rezultat! kar se pa tiče kitenja z medaljami pa vi novinarji vsakega, ki ni na liniji nomenklature uničite, saj veste kako ste delali s Tino !
mikica247
24. 10. 2016 09.21
Kakšna bedarij je to. Pa kaj zdaj? Vedno se najde nekdo, ki začne izstopat in postane vrhunski smučar. Vedno je tako bilo in vedno bo.
ochi
24. 10. 2016 08.58
-4
Čigavo ime le! Janez,Janez!
maneno48
24. 10. 2016 09.26
+1
pedritsegonita
24. 10. 2016 08.46
+1
v 80-ih ko je bilo smučanje na vrhuncu tudi v sloveniji smo gledali vsi. Je pa problem tudi v karizmatičnosti tekmovalcev oz. smučarjev. Jure Košir je bil zadnji naš smučar, ki je premogel tud karizmo in iglrajenost pred kamerami. Ne spomnim se, da bi kdaj bil do novinarjev tečen .. Tudi, ko ni zmagoval je vedno ohranil dostojno držo. Bil je gentleman. Ravno tako Mateja Svet. Tina.. športno odlično, karakterno pa smotana in koliko je bilo nbapisanega okoli stokanja glede denarja. Očitno ste večian slovencev karakterno enaki Tini Mazki. Pohlepni in arogantni. Njeni intervjuji živ dolgčas, skoz eno stokanje, novinarji odveč... ni ji pa nikol smrdel denar. Če si tako poznan športnik moraš skrbeti tudi za zunanjo podobo in tukaj dobi Mazka oceno negativno. In še tole. Njena vrhunska kariera je bila dejansko zelo kratka, dokle rje ni prevzel Massi, ki jo je parkrat pošteno v rit brcnu.
BŠK
24. 10. 2016 08.42
+7
Zlati časi tega športa so tako kot pri vseh dejavnostih žal že zdavnaj mimo Treba je vedeti da tudi ni več tako dolgih in ostrih zim in da živimo vse hitreje ter se če nismo pravi športniki nimamo časa s tem ukvarjati. Zanimivo pa je da je športnih šol oziroma šol smučanja od leta 2004 čedalje več in da je učitelj oziroma inštruktor lahko praktično vsak. Marsikdo se spomni časov, ko smo na vsakem tudi malo manjšem hribu počeli snežne lumparije in ko so svet poganjale ELANke ; ga ni bilo slovana, ki ne bi vedel o čem govorim ; celo poševnooki se je enkrat usedel v moj taxi in spraševal za njih!Skoraj da ni bilo serviserja v vsaki ulici in celo skoraj vsak avto je imel strešni prtljažnik z njimi!Mulci s Tomosi smo jih nosili na hrbtu ali pa imeli privezane na boku.Kakšne čelade, ščitniki in ostala navlaka samo palice, pancerji, rokavice in debela jakna ; meni jo je babica seštrikala oziroma naredila doma. Če ni šlo drugače pa smo smuči in zimsko opremo naložili na prikolico ; stričeva Lada Riva in dedkov R18 sta prišla povsod z celo našo in sosedovo družino, če ne drugega pa smo imeli gurtne, deske in verige! Smučišča so bila tako polna, da si komaj prišel na vrsto in če drugega smo šli čez mejo po potrebi tudi na vlak ali avtobus ; stari FAP in TAM sta vozila po potrebi tudi izven rednih linij in prevažala prtljago potnikov tudi na strehi! Smučali smo stari in mladi, vseh generacij, marsikatero ''smučišče'' smo si naredili sami in leteli ter delali zavoje smo da se je za nami kadilo oziroma prašilo!Da o tem kako smo mnogi prekinjali delo in pouk, da smo videli oziroma slišali omenjene tekme! Takrat smo vsi imeli delo in smučarski vikendi so bila obvezni! Termoska vročega napitka(čaj,kava,kakav...), po smuki in med pavzo pa na šnopčk v bližnjo krčmo oziroma oštarijo. Šola v naravi je bila obvezna in tam smo se zdivjali ; ne bom pozabil Rogle, ko sva jaz in danes žal pokojni bivši sošolec iz OŠ doma naredila smuči in se peljala z ratrakom. Takih časov žal ne bo več!
tron3
24. 10. 2016 08.24
+8
Da spraviš otroka do reprezentance, moraš okularno investirati okoli 300 jurčkov, to je pa npr. za pisca tega neumnega članka samo mokre sanje, ker jih nikoli ne bo videl in imel!! Da se razumemo, to je informacija iz prve roke!!!
Principat
24. 10. 2016 08.31
+9
pa starši ne smejo biti tovarniški delavci ali v razredu zajamčena plača , da ne govorim o času mladostiškega termina , vožnje na trening , ( kapitalistični delodajalrc ti ne bo šenkal z nenehnim zamujanje , to sem samo malo nakazal .......
hotchilipoper
24. 10. 2016 08.10
+10
čez 10 let bomo vzklikali alah akbar,alah akbar
tron3
24. 10. 2016 08.22
+5
pako-san
23. 10. 2016 22.55
-8
Ja pa logicno da bomo za Vonnovo navijali....
askralj
23. 10. 2016 22.42
+16
Smučišča propadajo cene navite in oprema draga kdo si to lahko privošči. Večina več ne...
KardinaIFrancRodeVKristusu2
23. 10. 2016 21.12
+17
Slovenci smo smučarski narod, ko naši smučarji zmagujejo.... Smo skakalni narod, ko naši skakalci zmagujejo.... Smo nogometni narod, ko se naši uvrstijo na svetovno prvenstvo.... Smo boksarski narod, ko Zavec postane prvak v eni drugorazredni boksarski federaciji.... Smo narod metalcev kladiva, ko Kozmus osvoji zlato... Smo narod judoistov, ko judoistka za katero še nihče ni slišal, osvoji zlato.... KAR VSI ŠPORTI PA NE MOREJO BITI NAŠI NACIONALNI, MAR NE?
mukimat
24. 10. 2016 09.45
Naš nacionalni sport je samo, kdo je nas in kdo ne... ti mi zagotovo nisi vsec...
Maata
23. 10. 2016 21.08
+13
V casu podarim dobima je imelo veliko funkcionarjev nekatere smucarke za svoje,imeli so podboro iz vseh strani,denarja na pretek. Ko se je stvar obrnila,so koritarji usli v neko penzijo,smucarji pa nezano kam,ene punce-danasnje zenske so pa prav boge..
LOGISTIKA
23. 10. 2016 21.06
+8
Ne razumem 24ur. Uporabnik, aveeeeeee, tu še kar trola. Na nacionalki so ga, ko se je danes prijavil že pod vsaj dvajsetim imenom lepo zbrisali. Ok je vztrajen (vztrajna, zase pravi, da je Hrvatica,...Maja Košir z lažnim profilomna FB). Pa tudi pri vas je s kar nekaj imeni. Se da to urediti?
silly
23. 10. 2016 21.02
+20
seveda zato pa je mateja svet raje takoj odšla, ko ji vogrinec niti za eno novo trenirko ni privoščil
LOGISTIKA
23. 10. 2016 21.16
+13
Ji je raje pod staro trenirko dal roko,.... Ah, niso bili lepi trenutki za Matejo,...
murate
23. 10. 2016 20.59
+14
bilo pa prošlo , takšne generacije ne bo več ,ker sistemsko zlovenija nikakor ne funkcionira nikjer.Policisti kradejo,dilajo drogo,zdravstvo podkupljivo,sodstvo katastrofa,občine pa financirajo rekreacijo, za vrhunski šport pa ni denarja.Takle mamo, zadovoljiti se bo treba z posamezniki ,ki občasno pokukajo iz povprečja.