Zimski športi

Višnarjeva peta v Stockholmu, zmaga Kowalczykovi

Stockholm, 20. 03. 2013 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švedski Stockholm je gostil zadnjo sprintersko tekmo svetovnega pokala v letošnji sezoni smučarskega teka. Od Slovenk je bila na startu le Katja Višnar, ki se je zanesljivo prebila v finale in na koncu zasedla peto mesto. Zmagala je Poljakinja Kowalczykova.

Z mestnim sprintom se je v Stockholmu končala sezona svetovnega pokala v tej disciplini. Edina Slovenka na startu te preizkušnje je bila Katja Višnar, ki je v kvalifikacijah dosegla tretji čas. V klasični tehniki je bila najhitrejša Finka Anne Kyloennen pred rojakinjo Kerttu Niskanen. V četrtfinalu je Višnarjeva tekla v zadnji, peti skupini in bila najhitrejša ter se je zanesljivo uvrstila med 12 najboljših. V polfinalu je tekla v drugi skupini in pokazala, da je v dobri formi, saj je zasedla drugo mesto. Zaostala je le za Poljakinjo Justyno Kowalczyk in se tako prebila v drugi finale v letošnji sezoni. V boju za zmago se je pomerilo šest tekačic, poleg Kowalczykove in Višnarjeve še Norvežanka Marit Björgen in tri Finke, Anne Kyloennen, Kerttu Niskanen in Mona-Lisa Malvalehto. V izenačenem finalnem boju je zmagala Kowalczykova, druga je bila Björgnova, tretja pa Niskanenova. Višnarjeva je dobra začela in se po padcu dveh tekmovalk prebila na drugo mesto, vendar so jo tekmice ujele in na koncu je zasedla peto mesto.

"Bila sem izredno utrujena v finalu. V polfinalu sem se izčrpala, s štartom v drugi polfinalni skupini sem imela nato manj odmora. Škoda je, ker sem po padcu deklet v finalu izgubila priključek z Justyno in nisem bila v zavetrju čez prelomnico, kjer je zelo pihalo. Bila je težka tekma, težki pogoji, bilo je vetrovno kot še nikoli. Imela pa sem izvrstne smuči, odločili smo se za boljšo drsnost ter slabši oprijem, kar se je izkazalo za pravilno odločitev", je povedala Višnarjeva, ki jutri praznuje 29. rojstni dan. "Katja je naredila odličen rezultat, izenačila je lansko uvrstitev, sicer je malo zmanjkalo za kako mesto višje pa vendar si je poklonila lepo darilo za jutrišnji rojstni dan. V desetih letih je tu prvič snežilo, vendar so organizatorji dobro pripravili smučino. Katja je imela v vseh tekih konstantne smuči. Danes se je po padcu tekmovalk ponudila priložnost tudi za medaljo, vendar, ker je sezona že skoraj pri kraju, se že vidi utrujenost tudi pri Katji", je povedal glavni trener Marko Gracer.

Mali kristalni globus je že pred zadnjo tekmo osvojila Američanka Kikkan Randall, ki si je zagotovila dovolj točk prednosti pred najbližjo zasledovalko in drugo v skupnem šprinterskem seštevku Poljakinjo Kowalczykovo.

Katja Višnar
Katja Višnar FOTO: Damjan Žibert

Izidi sprint:
1. Justyna Kowalczyk (Pol)
2. Marit Bjoergen (Nor)
3. Kerttu Niskanen (Fin)
4. Anne Kyllönen (Fin)
5. Katja Višnar (Slo)
6. Mona-Lisa Malvalehto (Fin)

sprint skupno:
1. Kikkan Randall (ZDA) 542
2. Justyna Kowalczyk (Pol) 430
3. Ingvild F. Oestberg (Nor) 294
...
14. Katja Višnar (Slo) 164
31. Vesna Fabjan (Slo) 66
60. Alenka Čebašek (Slo) 14

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maltežan
21. 03. 2013 21.30
+1
doping je spet zmagu????
viola71
20. 03. 2013 18.10
+6
čestitke Katja..... :)
viola71
21. 03. 2013 09.44
+1
zakaj minusi, a ji ne prvošte dobre uvrstive ??? ker mi je dal minus prosim, če mi obrazloži, ZAKAJ?