Zimski športi

VIDEO: Petra Majdič: Nihče ni nenadomestljiv

Ljubljana, 22. 03. 2011 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J./A.H./STA
Komentarji
48

Na Smučarski zvezi Slovenije so se zahvalili smučarski tekačici Petri Majdič za vse njene dosežke in lepe trenutke, s solzami v očeh pa se ji je zahvalila tudi njena ekipa.

"Nihče ni nenadomestljiv," so bile zadnje besede Petre Majdič kot še aktivne tekmovalke. Brinjčanka je v 218 nastopih za Slovenijo trikrat osvojila mali kristalni globus v sprintih, s številnimi medaljami z največjih tekmovanj in s 24 zmagami pa je najuspešnejša slovenska zimska športnica. Danes so se ji še zadnjič kot tekmovalki zahvalili vsi predstavniki SZS in njena ekipa, pred 31-letno najboljšo slovensko smučarsko tekačico vseh časov  pa so sedaj novi izzivi. Prav tako so na SZS dejali, da bodo še naprej poskušali sodelovati z njo, najverjetneje pa bo tudi v vlogi slovenske ambasadorke za SP v nordijskih disciplinah leta 2017.

Kateri je bil vaš najtežji in kateri najsrečnejši trenutek kariere?

Najlepši zagotovo olimpijska medalja, v bistvu pa kar vse največje medalje, ki sem jih dosegla. Seveda pa tudi prva zmaga v svetovnem pokalu. To je bil res nor trenutek, izjemno sem se ga veselila in dal mi je krila za naprej. Najtežje trenutke pa sem doživljala na olimpijskih igrah v Torinu in Vancouvru.

Zasluge za uspehe ima tudi vaša ekipa, ki vam je zmeraj stala in strani in vam nudila kar se da najboljše pogoje.

Za uspehe ni zaslužna samo moja ekipa. To je bilo v javnosti velikokrat narobe predstavljeno. Mogoče zato, ker sem velikokrat izpostavljala "svojo" ekipo. Vendar so ti isti serviserji pripravljali smuči tudi za druge tekmovalce, tako da so imeli vsi iste pogoje. Ta ekipa, ki je bila z mano, je bila res izjemna. Dostikrat sem bila utrujena, vedno pa je bil nekdo, ki je bil zmeraj zraven. Ali trener, ki me je velikokrat dvignil, me nasmejal in mi dal energijo. Pravzaprav je bil nekakšen mediator oziroma posrednik v ekipi, ki je držal serviserje, mene in ostale tekmovalce skupaj. Tu so tudi serviserji, ki so bili vsak zase izjemni. Vsak je naredil nekaj in zaradi tega je bila ta ekipa takšna, kot je bila. Želela bi si, da bi punce in ostali tekmovalci ter trenerji to spoznali in začeli delati v isti smeri, predvsem na osebnem odnosu. Tu sem bila drugačna od drugih, ker sem gojila nek odnos z drugimi.

Kakšna je prihodnost slovenskega smučarskega teka?

Petra Majdič
Petra Majdič FOTO: Miro Majcen

Mislim, da je za tek na smučeh fantastična perspektiva. Ogromno je mladih, vendar niso vsi psihično dovolj močni, da bi vzdržali vse napore in prepreke, ki te čakajo na poti do vrha v vrhunskem športu. Že sedaj je nekaj tekmovalcev, ki jih občudujem, s kakšno energijo in elanom se podajajo v treninge in smučino. To je super! Upam, da jim bom imela priložnost tudi naprej pomagati. Upam, da mediji in javnost tekmovalcev ne bodo ocenjevali po mojih rezultatih. To bi bilo krivično do njih. Tudi če bodo med prvimi desetimi ali na stopničkah, bo to super. Težko je vsak serijski zmagovalec, tako kot je to bilo dano meni. Tudi druge je treba podpirati, tudi če bodo samo vrhunski ali da bi zaradi te vrhunskosti pozneje postali serijski zmagovalci. Če bo tako, bodo imeli super prihodnost.

Kakšni pa so vaši načrti za naprej?

Želela bi se predvsem spočiti, vendar imam načrtov že čez glavo. Malo me skrbi, da sploh ne bo toliko prostega časa, kot bi si želela. Še naprej bom vztrajala kot distributer za opremo One Way, to je oprema, ki jo uporablja celotna ekipa svetovnega pokala. Še naprej želim sodelovati z Roglo. Povezana želim biti še naprej tudi s slovensko vojsko in SZS. Izzivov je res ogromno. Trener Ivan Hudač me je že prosil, da bi bila nekakšen "tihi" svetovalec za delo z mladimi. Verjetno bom kdaj prišla na priprave in pomagala. Mladi niso imeli priložnosti trenirati z mano, tako da se jim bom kdaj pridružila. Tudi tega se že zelo veselim.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 03. 2011 20.48
In kaj imamo davkoplačevalci ot tega njenega teka? Tako denar kot medqalje in pokale ima ona, ne mi!! Jaz tega ne razumem! A Cerar, Križaj in Svetova so pa veliko naredil za Jugoslavijo ali kako? Vs eje zapisano v arhivih, nosil je štafero, to je veleizdaja, komunajzar!
dunc46
23. 03. 2011 18.34
bravo petra ......nekoč sem treniral tek in vem ,da je strašansko naporen šport tako, da ji čestitam in kapo dol ,da je dosegla takšne uspehe!!!!
gizmobizmo
23. 03. 2011 12.15
brb 17.... saj sta obe vrhunski tekmovalki kar ji čestitam. pravite naj spoštujem kar so dosegli več od mene ,mi gre na smeh da mi takole komentirate.le to sem pisala da naj malce lepše obnaša pred kamero. toliko o tem da boste vedeli brb17 da navijam za vse naše.
Alexxsaso@yahoo.ca
23. 03. 2011 12.07
Na sreco imamo vsaj sportnike, na katere smo se v tej banana republiki lahko se ponosni. In ko stojijo na stopnickah in se v ozadju dviga nasa zastava ta potlaceni obcutek patriotizma se povzroci, da se nam utrne solza ponosa.... Na zalost se samo v takih primerih... Ko pred zastavo stojijo nasi politiki me taisti pogled navda z grozo in gnusom....
Tomozuki
23. 03. 2011 10.48
Mnogi naredijo kaj v svojem življenju, pa niso deležni takih slavospevov. Šport je v Sloveniji pred vsem ostalim. Športniki take rezultate dosegajo predvsem zaradi njih samih.
?eki? Boris
23. 03. 2011 10.20
ni več kaj povedati bila si biser in sedaj najdi drugega in mu pomagaj na pot kakoršna je bila tvoja
brb17
23. 03. 2011 10.13
@Jozica Sraj zakaj bi nam bila Petra všeč samo zato ker je iz LJ?? ke ti je fora? sicer pa spoštuj ljudi ki so v življenju dosegli več od tebe. in nehaj primerjeti Petro in Tino...OBE sta vrhunski tekmovalki
gizadlinka
23. 03. 2011 08.36
VREDU ŽENSKA IN NEKAJ JE NAREDILA V SVOJEM ŽIVLJENJU. ISKRENE ČESTITKE IN HVALA ZA ZMAGE, Z NJIMI SI RAZVESELILA VSE SLOVENCE.
gizmobizmo
23. 03. 2011 08.06
saj redno spremljam tekem o petri. če vama je všeč.pa naj vam bo. meni žal ni in nehajta komentirat . paš mi je po okusu Tina. in še olike ima. seveda ker je petra iz okolice lj pa vama je všeč. meni pa je všeč tina in povrh je dobra športnica kot pa petra.žal taka mišljenja imam kar vidim .
unja1.m
23. 03. 2011 07.57
oh,kdaj bo vsaj en teden mir pred njo ??????
United22
23. 03. 2011 07.15
Lahko smo samo ponosni na tebe Petra!! Hvala ti za vse prečudovite trenutke, ki si jih prinesa v naša srca z svojimi rezultati!!! Hvala ti!!!
J83
23. 03. 2011 01.47
Petra,pridružujem se čestitkama za tvoje uspjehe.Sad uživaj mi smo do sada kad smo tebe gledali.
Danica-Dušan Levstik
22. 03. 2011 23.22
Petra res si enkratna.
boooa
22. 03. 2011 22.10
ja, mogoče res nihče ni nenadomestljiv, pa vendar je Petra ženksa, športnica in vzor vsem nam, da lahko z željo, borbo, predanostjo in nepopustljivostjo v življenju veliko dosežemo, pa vendar mislim, da je ni na naših tleeh do danes take, ki bi jo nadomestila. Petra je le ena, le ona lahko s takim srcem doseže take rezultate in se s tem tako pribljiža ljudem. Je bilo kdaj koli, v tej njeni sezoni slišati kaj slabega o njej?? nikoli? takih ni več !! ona je vse to gledala skozi preproste oči.. Mislim da si je s strani njenih Slovenskih reprezentaćnih sotekmovalk zaslužila večjo pozornost, kajti ne zavedajo se, da bi bile bzer nje tam nekja daleč zadaj, noben medij jih ne bi videl ....ona je vlekla celoten Slovenski tek ven - lepo ali pa grdo - to je resnica. In imajo se ji za zahvaliti, ne pa da jo tako hitro odpikajo. Je pa lepo povedala, da ona ni bila nič priviligerana - vse so imele iste pogoje, tako da preostali zvezdici naši zdaj se pa izkažita in pokažita kaj znata. PETRA TI SI PONOS SLOVENIJE, IMAŠ SRCE IN DUŠO, ISKRENE ČESTITKE ZA VSA TA LETA, ZA VSE SOLZE, ki so nam tekle s tabo IN SMEH, VESELJE. SREČNO V ŽIVLJENJU!!!!!!!! - ZASLUŽIŠ SI!!
major1
22. 03. 2011 22.03
Hvala Petra za vse športne užitke, škoda da odideš.
Mawsyy
22. 03. 2011 21.45
Simpaticna, lusna in z nogami na tleh. Cestitke, bravo Petra!
rambek
22. 03. 2011 21.37
BRAVO ČESTITKE !!!!!
Nina Gori?nik
22. 03. 2011 21.06
bravo PETRA res je težko ob spoznanju da te ne bomo mogli več spremljat na tekmovanjih samo sem pa ponosna da si nam dala tolko možnosti za veselje.veliko sreče še naprej
Robberto
22. 03. 2011 20.01
Slovenski športniki so le za pohvaliti [na splošno]. Kajti iz te majhne države, populacija nekaj več kot 2.mio, in športniki močno tekmujejo na Evropske in svetovne tekmovanje. LE BRAVO!! In na navijači tudi ne-smemo pozabiti, kajti dobri glasni navijači tudi vplivajo na uspeh športnikov. Morda pri smučanje ne tolk, ampak vse-eno. Morate iti na tekmovanje ACH-Volleya, kakšni so naši navijači tam. Čeprav je ACH na eden od tekmovanj [proti bivši prvaki] zgubila 0:3, so navijači 'bili' zn njimi do konca. LE BRAVO! V sprotnem primeru. ko je ACH igrala v tujini so domači navijači tam gledali kot, da bi poslušali nek dolgočasna predavanja.
ks1
22. 03. 2011 19.38
Lahko smo ponosni na njo .. in tisti, ki spet tu kažete svojo nezrelost zaprite svoj klun :) toliko njenega truda, da se nam je pokazala zadnja 3 leta kam spada? Čestitam Petra!!