Zimski športi

VIDEO: Fak pred svetovnim prvenstvom: Forma je na visokem nivoju

Ljubljana, 26. 02. 2015 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medalja Jakova Faka je cilj slovenske biatlonske odprave na bližnjem svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju. V devetčlanski ekipi je edini tekmovalec, ki lahko računa z najvišjimi mesti. Teja Gregorin je tik pred prvenstvom zbolela in njen nastop na SP je še vprašljiv.

Več videovsebin
  • Jakov Fak pred svetovnim prvenstvom
    01:25
    Jakov Fak pred svetovnim prvenstvom
  • Iz 24UR: Fak brez pritiska na SP
    01:55
    Iz 24UR: Fak brez pritiska na SP

Ob Jakovu Faku in Teji Gregorin, ta ima gripo, so za SP prijavljeni še Andreja Mali, Anja Eržen in Urška Poje v ženski kategoriji ter Klemen Bauer, Rok Tršan, Janez Marič in Lenart Oblak med moškimi.

"V Sloveniji so trije športniki, Tina Maze, Peter Prevc in Jakov Fak, ki lahko zmagajo na vsaki tekmi," je na novinarski konferenci ob predstavitvi ekipe poudaril glavni slovenski trener Uroš Velepec, ki je omenjenim kasneje dodal še Žana Koširja in Filipa Flisarja, in s tem potrdil napoved vodje panoge na SZS Tomaža Šušteršiča in vodje reprezentance Mateja Oblaka, ki sta javno napovedala Fakov boj za medaljo.

"Želim si medaljo, seveda pa bom potreboval za to zelo dober nastop in zadeti bom moral tudi tisti zadnji strel, ki me je letos kar nekajkrat stal stopničk. Počutim se zelo sproščeno, saj se pripravljam doma v Mrkopalju, kjer se lahko res odklopim in o svetovnem prvenstvu tukaj niti nisem razmišljal," je dejal Fak, ki ima doma več kot meter snega in pomoč češkega strokovnjaka Tomaša Kosa. Dodatno motivacijo mu dajeta tudi dve zmagi in zlati medalji osvojeni v začetku meseca na svetovnem pokalu v Novem Mestu na Češkem. Te je danes v Ljubljani predstavil na nekoliko preveliki blazini, a namenoma, saj naj bi se jima pridružila še kakšna s SP.

Nastop Teje Gregorin je pod vprašajem.
Nastop Teje Gregorin je pod vprašajem. FOTO: Miro Majcen

Fak ima ob pripravah doma v načrtu tudi vrsto drugih aktivnosti. Med drugim sta oba s trenerjem nastopila na maratonski tekmi v smučarskem teku, kjer je Fak na 32-kilometrski razdalji prepričljivo zmagal, Kos pa je bil v svoji starostni kategoriji na 10 kilometrov drugi. "Moram priznati, da sem imel pred startom večjo tremo kot v svetovnem pokalu," je o dogodku povedal Fak, ki je doma seveda moral zmagati. Da sta stran od medijev in civilizacije, pa je dodatno potrdil Kos, ki pravi, da sta pred dnevi na Hrvaškem srečala medveda, ki se je prekmalu prebudil iz zimskega spanja. "Res prava divjina," je predele v Gorskem Kotarju opisal Kos.

Od ostalih tekmovalcev si Velepec želi predvsem najboljše izide v sezoni. "Letos res nismo imeli sreče z zdravjem. Zadnja je zbolela Teja Gregorin,l za katero upam, da se nam bo lahko pridružila vsaj za posamično in štafetno tekmo. Vidno uvrstitev ob dobrem streljanju lahko doseže tudi Bauer, pri ostalih pa si želim dobre nastope in najboljše izide."

Pričakovanja so pričakovano zadržana, saj je letos v sezoni v začetku dobro nastopala Gregorinova, točke svetovnega pokala sta osvajala še Bauer in Malijeva, peterica ostalih slovenskih biatloncev, ki bo nastopila na SP, pa se v sezoni še ni prebila niti med najboljših 40.

Prvenstvo se bo z nastopom mešanih štafet začelo v četrtek, Slovenci pa v Kontiolahti potujejo v ponedeljek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.