Zimski športi

Verdnik: Ukvarjamo se s svojimi težavami, primerjave sledijo

Zermatt, 03. 08. 2013 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi glavni trener moških ekip Miha Verdnik se mudi v švicarskem Zermattu, kjer slovenski alpski smučarji pilijo formo na snegu. Priprave so se zanje začele zelo dobro, saj imajo od samega začetka na voljo tudi kondicijskega trenerja, ki dnevno spremlja njihov napredek, težave in temu prilagaja programe.

Moški del slovenske smučarske reprezentance ima vnovič kondicijskega trenerja, ki noč in dan skrbi za fante in prilagaja treninge njihovim potrebam. Se to na snegu že pozna?
Dejstvo je, da so to stvari, ki so takoj opazne. Povsem drugače reagirajo na snegu. In prav na odzivih tekmovalcev gradi programe in dodaja tisto, kar komu manjka.

Miha Verdnik je pred začetkom tekmovalnega leta prevzel sila zahtevno funkcijo.
Miha Verdnik je pred začetkom tekmovalnega leta prevzel sila zahtevno funkcijo. FOTO: Damjan Žibert
V Zermattu imate – kar zadeva discipline – zelo mešano zasedbo. Kako je s sestavo treningov?
Veliko je individualnega pristopa. Imamo povsem "nehomogeno" ekipo, saj so z nami štirje tekmovalci, ki nastopajo v hitrih disciplinah, štirje slalomisti in veleslalomisti, potem pa so tudi še tekmovalci, ki nastopajo ali v evropskem ali svetovnem pokalu. Delimo jih enostavno v manjše skupine, predvsem pa delamo na izboljšavi stvari, pri katerih so nekoliko šibkejši.

Kako je z motivacijo? Pri nekaterih je bila v preteklosti precej vprašljiva.
Vsi fantje so izjemno motivirani, na snegu se prilagajajo razmeram, gremo pa korak po korak, da bi bili na začetek tekmovalnega leta povsem pripravljeni. Zaenkrat nam uspeva, smo pa še daleč od cilja. Pri fantih ni težav, trudimo pa se, da bi bilo pozitivnih nadgradenj kar največ.

Dušan Blažič vas je v slovensko smučanje vrnil, ker je v vas prepoznal garača, ki lahko stvari obrne na bolje. Kako gledate na to?
Dela je res ogromno, sami vidite, da sva se klicala tri dni. Če hočemo narediti korak naprej, ga lahko le z delom. Imam super sodelavce, in če bo vse tako teklo kot do tega trenutka, se za dobro sezono ne bojimo.

Mu bo uspelo vrniti ugled slovenskemu moškemu smučanju?
Mu bo uspelo vrniti ugled slovenskemu moškemu smučanju? FOTO: Damjan Žibert

Je mogoče pričakovati, da bi kdo izmed tekmovalcev v prihodnje nastopal še v kakšni dodatni disciplini?
Mi se trudimo, da bi pri vsakem izmed smučarjev izboljšali elemente, v katerih so slabi, oz. odpravili napake. Nekaterim zato dvigujemo hitrost, drugim tehniko.

Kaj bo nastopil čas za prve primerjave. V Švici ta hip trenira kar nekaj velikih reprezentanc?
Ta hip gledamo nase, se ukvarjamo s svojimi težavami, čas za primerjave z drugimi pa še pride. Primerjave bodo sledile v Argentini in Čilu.

Kako pa je s terenom za trening v Sloveniji? Je slika že bolj izostrena?
Zaenkrat je situacija še naprej takšna, kot je bila. Najlažje in najprimernejše bi jo bilo poiskati doma, našim potrebam ustreza predvsem Kranjska Gora, in upam, da se bomo lahko dogovorili. Definitivno bomo najprej poizkusili doma, če ne bo šlo, pa bomo enostavno primorani oditi v tujino, kjer nikoli nimaš vsega, kar potrebuješ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lambily
04. 08. 2013 11.09
+4
Upajmo na vso moč, da bo res kaj iz tega.Veseli pa me, da bodo tudi oni "lahko" trenirali v Argentini in Čilu, ko je bilo zadnjič toliko pripomb, da samo Tina gre tja. Drugi revčki pa... Vidite, ni treba prehitevat s komentarji. Bomo pa lahko primerjali rezultate in ne bo mogel nihče reči, da so oni imeli slabše pogoje.