Zimski športi

Velika kristalna globusa za Northuga in Kowalczykovo

Falun, 24. 03. 2013 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveška smučarja tekača Marit Bjoergen in Petter Northug sta dobila zadnji tekmi za svetovni pokal v sezoni 2012/13. Veliki kristalni globus sta osvojila Northug in Poljakinja Justyna Kowalczyk.

Uspeh Marit Bjoergen v Falunu je dopolnila Therese Johaug, Petru Northugu pa sta družbo na zmagovalnem odru delala Finn Haagen Krogh in Martin Johnsrud Sundby. Bjoergnova je na današnji 10-kilometrski tekmi v prosti tehniki brez težav opravila s tekmicami. Johaugovo je za seboj pustila za 49,3 sekunde, tretjeuvrščena Švedinja Charlotte Kalla je zaostala 1:11,7 minute. Kowalczykova na zadnji tekmi ni nastopila.

Justyna Kowalczyk je osvojila še svoj četrti kristalni globus.
Justyna Kowalczyk je osvojila še svoj četrti kristalni globus. FOTO: Reuters

V skupnem seštevku je Kowalczykova zbrala 2017 točk, na drugem mestu je končala Johaugova s 1503 točkami, tretja pa je bila Američanka Kikkan Randall s 1190 točkami. Bjoergnova, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju osvojila štiri zlate medalje, je končala na četrtem mestu, po 31 tekmah ima 1148 točk. Od štirih slovenskih tekmovalk, ki so v sezoni 2012/13 prišle do točk, je na 40. mestu končala Katja Višnar, Vesna Fabjan je bila 60., Barbara Jezeršek 77., Alenka Čebašek pa 90.

Na moški, 15-kilometrski tekmi je slavil Northug. Po napetem zaključku se je za zmago udaril z rojakoma, drugo mesto pa je na koncu osvojil Krogh, ki je zaostal 0,7 sekunde, tretjeuvrščeni Sundby je ciljno črto prečkal 1,8 sekunde za Northugom. "Stvari po svetovnem prvenstvu niso bile najboljše. Toda boril sem se in dobil potrebne točke. Svetovno prvenstvo je bilo moj cilj, tudi s tem pa sem zadovoljen," je po zadnji tekmi sezone povedal Northug. Na SP je osvojil dve zlati medalji, do velikega kristalnega globusa pa je dokončno pritekel v Falunu. Zbral je 1561 točk, Rus Aleksander Legkov na drugem mestu je zbral 1381 točk, Švicar Dario Cologna pa 1364 točk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.