Zimski športi

Vanessa Mae želi 'oprati' svoje ime: za obrambo porabila 184 tisoč evrov in razmišlja o tožbi FIS

Berlin, 02. 01. 2016 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tajska violinistka z britanskim potnim listom Vanessa Mae se še ni predala glede afere zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014. Pritožila se je na CAS, kjer je bila polovično uspešna, sedaj razmišlja o tožbi proti FIS.

Vanessa Mae je v pogovoru za nemški magazin Der Spiegel dejala, da ne izključuje možnosti tožbe Mednarodne smučarske zveze (Fis), ki ji je izrekla štiriletno prepoved nastopanja na tekmah v alpskem smučanju. Športno razsodišče (Cas) v Lozani je 19. junija lani razveljavilo kazen štiriletne prepovedi, ki jo je izrekla Fis zaradi goljufanja v kvalifikacijah za udeležbo na lanskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

"Fis me je označila za goljufinjo, to me moti ... Fis ni pričakovala, da se ne bom predala in da se bom branila. Vse skupaj je postalo res grdo, ko je postalo jasno, da se bom pritožila na Cas," je med drugim povedala Vanessa Mae, ki je dodala, da je za obrambo porabila okrog 184 tisoč evrov. Na OI v Sočiju je z očetovim priimkom Vanakorn na olimpijskem veleslalomu zasedla zadnje 67. mesto s 50 sekundami zaostanka za zmagovalko Tino Maze.

Vanessa Mae na OI v Sočiju.
Vanessa Mae na OI v Sočiju. FOTO: Reuters
Mednarodno športno razsodišče (CAS) je sredi lanskega leta odločalo o dveh pritožbah tajske smučarke. V eni, ki se nanaša na štiriletno prepoved nastopanja, je v celoti ugodilo pritožnici, kajti, kot izhaja iz odločitve razsodišča, krovna mednarodna smučarska organizacija za izrek takšne kazni ni predložila utemeljenih dokazov, da se je prav Maejeva sama posluževala manipuliranja z izidi na sicer brez dvoma spornih kvalifikacijskih tekmah, na katerih si je v zelo sumljivih okoliščinah zagotovila olimpijsko normo.

V drugi odločitvi pa je zavrnila Maejevo in potrdila kazen Fis, da tajska violinistka ni imela pravice nastopiti na olimpijskih igrah v Sočiju, kar pomeni, da je razveljavljen njen dosežek. Cas je namreč ugotovil, da so bile kvalifikacijske tekme januarja 2014 v Sloveniji, na katerih si je Maejeva priborila pravico do nastopa na OI, neustrezno izvedene.

Sporne in s strani Fis so bile razveljavljene kvalifikacije, ki so jih za Maejevo ob posredovanju tajskega olimpijskega komiteja pripravili delavci kranjskega smučarskega kluba Triglav na smučišču na Krvavcu.

Škandal je imel tudi slovensko razsežnost. Fis je poleg Maejeve suspendiral tudi štiri slovenske smučarske delavce, ki so za violinistko pripravili sporne kvalifikacije. Cas je pritrdil Fisu, da so bile štiri kvalifikacijske tekme med 17. in 19. januarjem 2014 na Krvavcu prirejene. Te tekme, ena od njih je bila naslovljena kot tajsko državno mladinsko prvenstvo, ki so jih izvedli na njeno prošnjo s posredovanjem tajskega olimpijskega komiteja, so bile za svetovno uveljavljeno violinistko zadnja priložnost, da si je zagotovila nastop v Sočiju.

Kazni za tekme na Krvavcu je že pred Fisom izrekla tudi Smučarska zveza Slovenije. Izvršni odbor SZS je četverici, ki je sodelovala pri pripravi in izvedbi tekem na Krvavcu, izrekel štiriletno prepoved delovanja v okviru SZS zaradi objektivne odgovornosti. Med drugim je šlo za vodjo tekmovanja Boruta Hrobata in glavnega sodnika Vlada Makuca, nekdanjega strokovnega vodjo alpskih reprezentanc pri Smučarski zvezi Slovenije. Fis je Hrobata kaznoval z dvema letoma prepovedi sodelovanja pri kateremkoli Fisovem dogodku, z enoletno prepovedjo pa ostale slovenske grešnike časomerilca Matjaža Goltesa, Makuca in starterja Uroša Šinkovca.

Vanessa Mae
Vanessa Mae FOTO: Reuters
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
02. 01. 2016 15.51
+3
upam da tem kravatarjem se resnično enkrat stopi na žulj in za vrat ,, v odstotkih je vrh veliko bolj podkupljiv kot pa sami akterji tekmovanj
Mirkoca
02. 01. 2016 12.05
+5
Kdaj se bo slikala za Playboy?
mallonge
02. 01. 2016 17.54
+1
ko bo stara. Sedaj se ni treba več slečt.
Vig1
02. 01. 2016 11.50
+5
Ni kaj debatirati. Punca si je z denarjem kupila udeležbo na olimpijskih igrah in to je svinjarija. Nekateri celo življenje garajo, da bi prišli na olimpijado, potem pa si neka znana oseba udeležbo preprosto kupi. Seveda si je udeležbo kupila v Sloveniji, ker smo znano najbolj podkupljiva država na svetu. Tista naša četverica "organizatorjev" tega namišljenega tekmovanja na Krvavcu pa je v žep pospravila debele kuverte denarja, ki jim ga ni bilo treba vrniti. Dobili so samo neke prepovedi namesto da bi končali v zaporu.
dannyer
02. 01. 2016 13.12
+4
slovenija kot država ni naj bolj podkupljiva tukaj smo amaterji . Ukrajine ,Zda , Afganistan ,Azerbajan ,Angleži itd so mnogo bolj podkupljivi
eFranjo
03. 01. 2016 09.59
1gledalka
06. 01. 2016 18.10
+2
Od kje pa tebi ideja, da so organizatorji v žep pospravili debele kuverte denarja?
kor22
02. 01. 2016 10.46
+3
ma gdo te je sploh to?, mislim 67 je bla, dobro za njo da so ji razveljavili ker je to vlka sramota 50 sekund....
MesOjediPinGvin
02. 01. 2016 10.31
+6
Zakaj pa najprej ni nastopila na tekmah NorAM ali evropskega pokala? Zato, ker je Vanessa Mae? Če zna vrhunsko igrati violino še ne pomeni, da zna tudi vrhunsko smučati. Vsak tekmovalec mora izpolniti določeno kvoto za nastop na OI......
murate
02. 01. 2016 13.50
+3
Vanessa jo je izpolnila na Krvavcu, zakaj nisi šel še ti
MesOjediPinGvin
02. 01. 2016 20.07
+0
Ker bi moral zmagati na OI in bi s tem preveč izstopal glede na dosežke naših športnikov. Srečen? Tako kot je ona smučala na Krvavcu, tako bi tudi moj 6 letni sin.
murate
02. 01. 2016 10.12
+11
Tekme na Krvavcu so bile pod okriljem FIS in jih Fis ne more kar preklicati, tako da si popolnoma upravičeno pere ime. Upam , da jih iztoži konkretno.
Karantanija
02. 01. 2016 10.02
+0
Ta punca gre z glavo skozi zid.