Zimski športi

V Vancouvru vsi tekmujejo na lastno odgovornost

Vancouver, 22. 02. 2010 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob vseh razpravah o nevarnosti prog na zimskih olimpijskih igrah v Kanadi večina zanemarja dejstvo, da so vsi nastopajoči morali podpisati izjavo, da tekmujejo na lastno odgovornost.

Posadka švicarskega boba dvoseda se je zaradi nevarnosti proge odločila odstopiti od tekme ...
Posadka švicarskega boba dvoseda se je zaradi nevarnosti proge odločila odstopiti od tekme ... FOTO: Reuters
Športniki bi torej morali sami presoditi, ali je proga prenevarna in na podlagi tega morda tudi odstopiti. Tak primer je švicarski voznik boba Daniel Schmid, ki je po dveh padcih na treningu s svojo ekipo sprevidel, da preprosto nima nadzora na progi, na kateri se je pred uradnim začetkom iger smrtno ponesrečil gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili. Ekipa se je odločila odstopiti in na igrah so njeni člani ostali turisti.

Vse se je začelo s tragično nesrečo in smrtjo gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija.
Vse se je začelo s tragično nesrečo in smrtjo gruzijskega sankača Nodarja Kumaritašvilija. FOTO: Reuters
Vsi pa se očitno svojih omejitev ne zavedajo tako dobro. Kljub zavedanju, da so proge nevarne, in komentarjem o tem po nastopih redkokateri športnik sploh pomisli na lastno odgovornost in možnost odstopa. Ko so za sankačice skrajšali progo, pa je bilo od teh celo slišati pritožbe, da proga ni več zabavna. Močno zaskrbljenost je bilo videti pri soprogu ameriške smučarske šampionke Lindsey Vonn, ki je bil zelo kritičen do smukaške proge, na kateri so številne smučarke precej hudo padle, čeprav so prav po tej tekmi njegovi ženi okoli vratu obesili olimpijsko zlato.

Nastop Petre Majdič s štirimi zlomljenimi rebri in pneumotoraksom je bil brez dvoma herojsko dejanje.
Nastop Petre Majdič s štirimi zlomljenimi rebri in pneumotoraksom je bil brez dvoma herojsko dejanje. FOTO:

Poudarjal je, da je treba pričakovati nekakšen pokol, kadar koli se postavi več ravnih vratc, za njimi pa več ostrih ovinkov. Prav Vonnova pa je tudi tekmovala s poškodovano golenico, ki je niti ni hotela slikati z rentgenom. Vprašanje, kje je meja med pogumom in modrostjo. Nedvomno je bil tudi nastop Petre Majdič s štirimi zlomljenimi rebri in pneumotoraksom herojsko dejanje. Ne moremo pa ob tem mimo pomisleka, da se bi se njena močna motivacija in nečloveška volja kaj lahko končali precej tragično. O dejstvu, da se športniki zavedajo nevarnosti, a ne znajo reči ne, pa zgovorno priča dejstvo, da je celo Kumaritašvili svojemu očetu potožil, da se res boji “tistega ovinka”.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
23. 02. 2010 07.26
@Agemo Ce nimas dokazov o cem pises, bodi raje tiho, ne pa napihavat narod tu... Vse je vredu in svi so zadovolji, kateri smo obiskali ZOI, Le na tem portalu so veno negativnosti.
agemo
23. 02. 2010 07.09
Te igre so prava katastrofa, to vidimo vsak dan tukaj, lahko bi napisal knjigo o šlampariji, ki se dogaja tukaj zadnje dve leti... pa nima smisla. Problem je v tem, da igre ne organizirajo domačini, temveč VANOC in v njem se skriva populacija, ki se seli od iger do iger, večina njih je američanov, ki si polnijo žepe na račun naivnih kanadčanov.... Varnost je poglavje zase in je nima smisla komentirati... je preveč pod nivojem!
Angelski
22. 02. 2010 22.12
Bravo tonček, upam da te ne bojo zbrisal
lolipoly
22. 02. 2010 21.55
Ce bi bilo res tako nevarno , bi komisija in vsi ki so zadolzani za to nekaj naredili,, V tem primeru niso videli nic nenavadnega. Za podpis , da sodelujes na lastno odgovornost je zakon Mednarodne Olimpijske organizacije in Kanada pri tem nima nic.
Tonček Balonček
22. 02. 2010 21.54
gigi, gre za to, da organizatorja en moreš tožiti, če padeš pod kakšno smreko! A če s eti to zgodi kej na Pokljuki, si kriv sam, če s eti pa na olimpiadi, boš pa obogatel, ker organizator proge ni zaščitil. Poslušaj, še svojci žrtev v tistem tunelu. ki vodi do Alpincentra pod Kitzsteinhornom nad Kaprunom niso uspeli najti krivca, pa ej bilo obtoženih 14 ljudi, nikomur nio dokazali krivde, zdaj, po toliko letih od nesreče, se bodo nekaj poravnali, ampak tožne ni dobil nihčle. V Whistler Mt. bi lahko recimo tožili našega vodjo proge.....
Angelski
22. 02. 2010 21.52
Majdičevi je torej treba odvzeti nagrado in jo pošteno kaznovati, ker je ogrožala sebe, s tem patudi tratila naš denar in čas, ki smo ga vložili vanjo. Hkrati je pa tudi slab vzgled za otroke.
gigi39
22. 02. 2010 21.46
Zdej pa samo eno vprašanje če je tako Zakaj so sploh postavljali kakršnekoli zaščite ob progah?? če so športniki sami odgovorni za svoje početje.. na teh olimpijskih igrah je marsikaj narobe in marsikaj ne štima samo prave odvetnike in bodo odškodnine padale...
pravakritika
22. 02. 2010 21.20
.....kretenizem je taka izjava... Pa se imajo za kao razvito državo.... Ne vem no.... Nekaj gnilega je v deželi tej.....
wizeman
22. 02. 2010 20.10
S podpisom, da sodeluješ na lastno odgovornost ni po moje odgovornost organizatorja v ničemer manjša. Vsak sodelujoči ima pravico pričakovati minimalne varnostne standarde. Drugo je, če se recimo ne držiž varnostnih predpisov, kakor je to recimo v primeru varstva pri delu. Ne morejo pa zraven proge pustiti nezavarovan prepad. To je že po defoltu povzročanje splošne nevarnosti oziroma opustitev varnostnih ukrepov, ki je vsaj pri nas lahko celo kaznivo dejanje. V ameriki, kjer se da iztožiti še otroka za povzročanje bolečin pri porodu, pa mislim, da je to še bolj kočljivo. Kanada pa itak samo posnema ZDA...Pismo, pa saj kljub primerjavam vseeno ne gre za gladiatorske boje, mar ne.
trava@pinkponk.com
22. 02. 2010 19.43
Kako bi izgledalo če bi vsi tekmovaci lepo odstopili od tekem se obrnili in šli domov.To bi bil šele dosežek organizatorjev.a jih ni sram.
pikica567
22. 02. 2010 19.31
sramota, takšna razvita država, pa nobene zagotovljene varnosti. Vancouver bo turistično razpoznaven po nesrečah na OI 2010.
mtsk
22. 02. 2010 18.45
Glede proge za sankanje in bob pa še to: strokovnjaki so rekli, da ima bolj ovalen prečni profil kot druge proge. Zaradi tega je problem pri tem stranskem oddrsavanju pri izhodu iz ovinka, ki sem ga prej omenil. Sanke imajo stranice sanic ovalne in s stranskim drsenjem ni takih problemov, bobi pa imajo ostre stranske robove, zato se lahko pri tem zataknejo in sledijo prevračanja, kakršnih do sedaj nismo videli (20 na treningu, 5 na eni tekmi, en tek?, ne vem , to ni nikoli nikjer bilo). Seveda lahko kdo reče, previsoko je pripeljal iz ovinka in si je sam kriv, a do teh OI zaradi tega ni bilo problemov, le normalen stranski oddrs in zaradi tega slabši čas.
mtsk
22. 02. 2010 18.36
Stajerc1 22.02.2010, 15:53 Osnovna hitrost pri sankanju in bobu je predvsem dolocena z naklonino proge. Majhne razlike nastanejo zaradi izpeljave ovinkov (bolj idealna linija, manj stranskega oddrsavanja v ovinkih, manj dotikov stranskih sten). Za primer sem pogledal ene od rezulatov v bobu, med 1. in 20. mestom je v času ca. 2% razlike, toliko je tudi razlika v popvprečni hitrosti (če ima eden npr. 120km/h ima drugi 117,5km/h). Zato tekmovalec ne more bistveno vplivati na hitrost, razen če bi namerno zaviral. Pri smučanju je drugače, tam se da bolj oddrsavati skozi zavoje ali peljati po manj direktni liniji in s tem zmanjševati hitrost, kar so npr. tekmovalke pri smuku tudi počele.
comandos
22. 02. 2010 18.15
olimpiske igre bi naj ble varne in ne z napisom na lastno odgovornost s tem napisom lahk grem sam v gošo smučat
Cofar
22. 02. 2010 18.07
in edino prav je tako! Samo, ko gre pa recimo za delavno zakonodajo - takratz pa vsi v luft skačejo! Za moje pojme bi moralo bti tako povsod! Kar se tiče OI bi pa reku kr tkole! ORgniazator mora poskrbet za varnost! In PEtra Majdič bi morala dobit odškodnino za tole! Žal!
lolipoly
22. 02. 2010 17.41
@Vlab Ko gres, na operacijo, tudi moras podpisat, ce slucajno gre kaj narobe, da niso oni odgovorni.... Tako je to.."take it or leave it " Nihce nobenga ne sili v nic..!
vladob
22. 02. 2010 17.15
24ur, tu ste malo pomešali hruške in jabolke. Je že res da je za morebitne dodatne poškodbe, zaradi tekmovanja z obstoječo poškodbo, tekmovalec sam odgovoren. Čisto druga stvar je varnost proge in objektov. Celo v bolj nevarnih športih, so organizatorji še kako odgovorni za varnost nastopajočih in gledalcev. Recimo primer Senna iz F1, sodišče je več let preiskovalo moštvo Wiliams, ter organizatorje dirke v Imoli. Za kaj potem za vraga, obstajajo komisarji in sodniki, in za kaj pregledujejo prizorišče pred tekmo. Za kaj so prestavil štart sankaške proge ? Da bi imeli reševalci manj dela ? Očitno je da so zadolženi za varnost slabo opravili svoje delo in so neposredno krivi, kot odgovorne osebe, kot tudi organizator !
Vesna Toše
22. 02. 2010 17.14
sami so v dreku,če se kej zgodi noben ne odg.,če zmagajo je zmaga od cele države,od vseh..... beda športa.
19slovenija91
22. 02. 2010 17.13
Ja si ne delajo lih najbolše reklame !
vlab
22. 02. 2010 17.01
da so morali podpisati da je vse na njihovih plečih je pa izsiljevanje. ali podpišeš ali pa ne boš tekmoval. seveda bodo podpisali, "komu se bo pa kaj zgodilo". in ko se zgodi ni nihče nič kriv. ogabno. kapitalistično.