Zimski športi

V Milanu zmaga za Ingemarsdotterjevo, Fabjanova osma

Milano, 14. 01. 2012 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Milanu se je končal sprint za svetovni pokal v prosti tehniki. Med tekačicami je zmagala Švedinja Ida Ingemarsdotter pred Američanko Kikkan Randall in Norvežanko Maiken Casprsen Falla, Vesna Fabjan je zasedla osmo mesto.

Nastopile so tudi tri Slovenke, vse tri so se uvrstile v najboljšo trideseterico. Z osmim mestom je bila na koncu najboljša Vesna Fabjan.

Vse tri slovenske tekmovalke so danes na progi v italijanski prestolnici mode dobro nastopile, a je na koncu vseeno zmanjkala pika na i. Finale je bil namreč na dosegu rok, a se varovankam trenerja Vladimirja Korolkeviča znova ni izšlo za uvrstitev med najboljših šest.

Vesna Fabjan je bila kot najboljša Slovenka na koncu osma.
Vesna Fabjan je bila kot najboljša Slovenka na koncu osma. FOTO: Reuters

V kvalifikacijah so Slovenke odtekle za tretje (Višnar), sedmo (Fabjan) in deseto mesto (Čebašek). Slednja je dobila zahtevno četrtfinalno skupino in se morala zadovoljiti s petim mestom. V drugi četrtfinalni skupini je Fabjanova na začetku iskala idealno linijo in dobro sledila tekmicam. Tekla je na četrtem mestu, po dveh minutah in pol pa se je skupaj s Finko Mona-Liso Malvalehto prebila v ospredje in se brez težav neposredno uvrstila v polfinale.

Višnarjeva je v kvalifikacijah nakazala, da je dobro pripravljena in je odločno začela tudi izločilni boj. Potegnila je na startu, potem se je ritem teka umiril. Blejka je tekla v ospredju, v ciljni ravnini pa je s palicami nerodno zapela ob smučko, izgubila veliko časa, tekmice so stekle mimo nje in se ni več mogla vmešati v boj za prvi dve mesti.

Polfinalni nastop se Fabjanovi ni izšel po željah. Na startu je prevzela vodstvo, narekovala ritem in ga na sredini teka pri poldrugi minuti še povečala. Dobro je zvozila zavoje, v ciljni ravnini pa so ji pošle moči. V cilj je pritekla na četrtem mestu, vendar je bila druga polfinalna skupina hitrejša in od možnosti, da se kot srečna poraženka le prebije v finale, ni bilo nič.

"Cilj vsake tekme je finale, ampak se danes žal ni izšlo. Čutila sem manjše posledice bolezni, ki sem jo prebolela po Touru, tako da me je preveč peklo v pljučih. Naredila sem maksimum, kar sem lahko za finale. Škoda, da je prišla vmes bolezen ravno takrat, ko sem prišla v pravo formo. Treba je gledati naprej, najprej na jutrišnjo tekmo in potem še na preostanek sezone," je po tekmi povedala Fabjanova.

V moški konkurenci, ki še vedno mineva brez pomlajene slovenske vrste, je bil najhitrejši norveški smučarski tekač Eirik Brandsdal pred Nemcem Josefom Wenzlom in Švedom Teodorjem Petersonom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

geny42
14. 01. 2012 22.02
Na žalost se izraža kvaliteta teh deklet, ki so blatile eno najbolših šprinterk, ki je bila sposobna odlaufat tud distanco za razliko od njih in pa tud delo Korolkeviča, ki ni trener za vrhunske rezultate, kar je jasno večini ki se spoznajo na lauf. Čeprav so rezultati dobri in puncam iskreno čestitam, pač to niso odlični rezultati, ki so jih hoteli. Jim pa želim da jim to uspe, ampak, ko bodo nastopale vse tekmovalke svetovnega pokala in ne tako kot lani, ko sti Katja in Vesna dobile šprint štafeto brez večine najboljših.