Zimski športi

V alpskem smučanju se pred začetkom nove sezone nadaljuje osip

Stockholm, 14. 07. 2015 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za slovo od smučarske karavane se je odločila tudi Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, ki je tako postala novo ime na seznamu novopečenih športnih upokojenk. Skoraj vrstnica slovenske šampionke Tine Maze, ki je starejša devet mesecev, je tekmovalne smuči in smučarske čevlje in palice postavila v kot stara 31 let.

Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, pri njenih uspehih na belih strminah ji je pomagalo tudi slovensko znanje serviserja Lojzeta Debelaka, se je poslovila po uspešnem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, na katerem je osvojila bronasto kolajno v veleslalomu. Tina Maze, ki je prvenstvo končala z osvojenima dvema zlatima in eno srebrno kolajno, je na tej tekmi, na kateri je zmagala Avstrijka Anna Fenninger, osvojila peto mesto.

Ko je Švedinja minulo sezono v veleslalomskem seštevku končala na 2. mestu, je začutila, da je pravi čas za slovo.
Ko je Švedinja minulo sezono v veleslalomskem seštevku končala na 2. mestu, je začutila, da je pravi čas za slovo. FOTO: Reuters

Potem ko sem na svetovnem prvenstvu z osvojeno bronasto medaljo dosegla svoj cilj, ki sem si ga zadala pred začetkom zime, ter v sezoni leto prej petkrat stala na odru za zmagovalke in nazadnje sezono končala kot druga v posebnem seštevku veleslaloma, sem začutila, da je čas pravšnji za slovo športu in statusu aktivne športnice," je v izjavi za spletno stran Mednarodne smučarske zveze dejala Švedinja.

"Za mano je fantastično popotovanje, ponosna sem na vse, kar sem v tem času dosegla na in ob tekmovalnih progah. Pogrešala bom tekme in svojo drugo družino ter potovanja na vse konce sveta. Ob tem bi se rada za podporo, ki so mi jo nudili v vseh teh letih, zahvalila družini, prijateljem, navijačem in vsem podpornikom ter sponzorjem. Najprej si bom vzela nekaj časa prosto, brez vseh obveznosti, pustila, da se zacelijo vse rane ter se šele nato lotila kovanja prihodnjih načrtov," je dodala Švedinja, ki je v svetovnem pokalu dvakrat stala na najvišji stopnički zmagovalnega odra, na superveleslalomu leta 2009 v Cortini d'Ampezzo in leta 2013 na veleslalomu v Beaver Creeku.

Lindell-Vikarbyjeva bo še naprej sodelovala z Mednarodno smučarsko zvezo.
Lindell-Vikarbyjeva bo še naprej sodelovala z Mednarodno smučarsko zvezo. FOTO: Reuters

Najboljša je bila sezona 2013/14, ko je bila s petimi uvrstitvami na zmagovalni oder druga najboljša veleslalomistka v posebnem seštevku discipline. Mali kristalni globus je takrat z razliko 26 točk dobila Fenningerjeva.

V svetovnem pokalu je debitirala leta 2002 v Söldnu, od takrat pa je nanizala 227 nastopov na tekmah svetovnega pokala, vsega skupaj je zbrala osem uvrstitev na stopničke, pet veleslalomskih in tri superveleslalomske.

Kot sveže izvoljena predstavnica smučarjev v odboru Mednarodne smučarske zveze bo to vlogo opravljala še do leta 2017.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
14. 07. 2015 17.41
+4
mene na nek način kar malce čudi zakaj je toliko tekmoval šlo v penzijo, bom pa tudi presenečen, če se bo Mazejeva odločila nadaljevati kariero.
batom@pinkponk.com
14. 07. 2015 15.19
-11
mogoče ima pa Tina še šanse, zdaj ko jih je tolk odšlo