Zimski športi

Ultimat alpskim smučarjem: Le še 150.000 evrov do konca sezone

Ljubljana, 19. 11. 2014 23.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izvršilni odbor SZS je panogi za alpsko smučanje, gre za del reprezentanc ločen od ekipe Tina Maze, izdal še zadnji ultimat. V skladu s sprejetim sklepom bo panoga, ki je v pripravljalnem obdobju zapravila skoraj 900.000 evrov, lahko do konca sezone za izpeljavo programov porabila le še 150.000 evrov.

Enzo Smrekar
Enzo Smrekar FOTO: Damjan Žibert

Člani izvršilnega odbora so na seji podprli sveženj 16 ukrepov, ki jih je pripravila tako imenovana sanacijska trojka. To posebno telo so oblikovali, potem ko le panoga za alpsko smučanje ni podprla sanacijskega programa, h kateremu je pristopilo vodstvo nacionalne smučarske organizacije za zajezitev prekomernega trošenja panožnih zvez in premostitev likvidnostnih težav. Predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar je predsednika alpskega odbora in zbora Dušana Goriška, ki na tokratni seji ni znal pojasniti vseh razlogov za nastale stroške, pozval k odstopu. Ker po statutu predsednik zveze ne more prevzeti vodenja panoge - takšen predlog je bil sicer zajet v omenjenem svežnju ukrepov -, se je Smrekar odločil, da bo sam v najkrajšem možnem roku sklical zbor panoge, na katerem bodo predstavniki smučarskih klubov izvolili novo vodstvo ter se odločili, kako s sila omejenim proračunom rešiti kar se rešiti da.

V alpskem smučanju so se nakopičile težave, vendar pa jih panoga kljub opozorilom ni začela reševati. Ukrepi tako omenjajo tudi možnost drastičnega krčenja ekip ter odpuščanje zaposlenih trenerjev. Predsednik zveze Smrekar je članom izvršilnega odbora zagrozil, da bo v primeru nesprejetja svežnja ukrepov za alpsko smučanje, ki je namreč še pred začetkom tekmovalne sezone zapravila več, kot bi lahko, odstopil s funkcije. Izvršilni odbor je smučarjem skakalcem z nosilcem dveh olimpijskih kolajn Petrom Prevcem na čelu dovolil nastop na uvodnem tekmovanju sezone svetovnega pokala v Klingenthalu, kljub nepodpisanim pogodbam s krovno organizacijo. Čeprav je član IO Srečko Medven prepričan, da tekmovalcem, ki zavrnejo pogodbe, ne bi smeli popuščati in bi morali biti dosledni, pa je izvršilni odbor sprejel kompromisno rešitev. Skakalcem so dovolili nastop na tekmi, nato pa bodo morali zagristi v za njih kislo jabolko ter do prihodnje srede pristaviti svoje podpise pod pogodbe, sicer ob koncu meseca ne bodo potovali na tekme na Finsko. Del krivde za nastali zaplet je prevzel predsednik panoge za smučarske skoke Ljubo Jasnič, ki je napovedal, da bo panogi ponudil odstop. Pogodb z vključenimi bonusi, kot jih želijo skakalci, namreč ni mogel potrditi, ker je v proračunu panoge zazevala luknja po odhodu pokrovitelja.

Dušan Gorišek
Dušan Gorišek FOTO: Damjan Žibert

Direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej je predstavil tudi nov načrt za omilitev velikih denarnih težav. Vodstvo se je za premostitev likvidnostne luknje odločilo za finančni reprogram, optimiziranje dolgov ter najem novega posojila, s katerim bodo zagotovili svež kapital ter odplačilo dolgov podaljšali na daljše obdobje. V nasprotnem primeru bi že z decembrom ostali brez sredstev za osnovno poslovanje in plače. Vodstvo bo pred morebitno prodajo skušalo tudi preveriti ceno premoženja v lasti zveze. Gre za hotel na Pokljuki, delež na objektu na Podutiški v Ljubljani, kjer ima zveza sedež, ter delnice Zavarovalnice Triglav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vaza1
20. 11. 2014 21.08
Priznam, da je Žurej tokrat res pravilno razmišljal - prodati stavbo na podutiški. Je povsem nefunkcionalna in nikakor ni potrebna v Ljubljani. Lahko je v objektu 20 km iz Ljubljane - v katerikoli smer. Z znatno nižjimi stroški in večjim parkplacom.
Šimee
20. 11. 2014 19.57
Ata Hirscher bi bil mogoče poceni :)
vozilo1234
20. 11. 2014 17.54
ne razumem kam silijo z glavo skozi zid naj odpokličejo naše smučarje domov in konec debate. Brez denarja pač ne gre. Sicer pa tako ali tako ni rezultatov brez veze da kam hodijo
adadaa
20. 11. 2014 16.53
+4
Enzo Smrekar, si pa naiven, kako je kar izpuhtelo 900.000 evrov. Zakaj? Da bodo slalomisti 35-ti, veleslalomisti 50-ti, trenerji dobro plačani, stroški neomejeni. Res "genialno" vodiš Enzo Smrekar. Po sistemu Tine Maze, dva trenerja in pet smučarjev je A tim in vsi ostali raus.- Postavite sistem, sicer vam ga jaz. Vsak tekmovalec naj ima budjet, vezan na število točk v SP. Za vsakih 100 točk v SP je budjet XX evrov. Prvi dve sezoni naj bo 50% popust, po dveh sezonah naj pokažejo nivo profesionalca, ki se lahko preživi, rekreacijo ko v deli sezoni doseže na 10 slalomih 50 točk je rezultat rekreativca, ki je imel pri nas lani 35-let. Rekreativci naj si sami plačajo ali naj prenehajo. Saj je popolnoma enostavno.
Hachi
20. 11. 2014 14.31
+0
NAPISEM: in ne pove, da je 99% sponzorjev SZS tam zaradi Mazetke, a ne?! in mi moderator brise komentar!!!
adadaa
20. 11. 2014 17.02
+1
seveda ker je politkomisar. Najbrž ga kocka nadzira.
modelx
20. 11. 2014 13.47
+1
ne pove, da je večino od 900k šlo mazetki. ko bo drugo leto nehala, bo za njo pogorišče.
TRUMPP
20. 11. 2014 13.02
+1
Ukinit smučarsko zvezo,.....denar pa razdelit med tekmovalce.
vrtojb
20. 11. 2014 10.46
+12
Vsem funkcionarjem znižat plače - tajnicam 700 evrov max., direktorjem pa minimalca + stimulativni del, ki je odvisen od tega koliko sponzorjev privabijo. Financira naj se samo športnike, ki kaj delajo, npr. moško alpsko smučanje odpade v celoti.
adadaa
20. 11. 2014 17.05
kakšne tajnice, kaka zveza. to ni samouporavljanje, ni delavskega sveta in zbora delavcev. Smučanje je profesionalizem, kot ves šport, to ni nivo kot pri nas. Kakšna Smučarska zveza- socializem iz časov največje kraje podarim dobim in v nadaljevanju ŠC POHORJE. in zdaj naj se država ukvarja s tem kar je Vogrinc pokradel ? Ubogi Štajerci za vas je le fuzbal.
Ferdo Crni
20. 11. 2014 10.44
+14
Človeku gre na bruhanje ob takih novicah. Spet se tisti, ki se sončijo in financirajo od imaginarnega "smučarskega posla" ukvarjajo s "posli" in seveda lastnimi plačami. Glede na vse je precej jasno, da imamo na tekmovalca v SP enormno število funkcionarjev in birokratov, ki požirajo denar. Vugrinca vsi nekaj obožujejo ampak on je prvi, ki je začel s tem. Denar od "podarim dobim" je šel v začetek izgradnje aparata, ki denar samo požira, proizvajal (dobre tekmovalce) pa je vedno manj. Dobri trenerji so šli v tujino, kjer jih plačajo več kot funkcionarje, pri nas pa so ostali le "delavci", ki pobirajo plačo in se jim fučka za vse. Mateja Svet si je še v železnih časih upala izjaviti: "eni smučamo in zmagujemo, eni si pa jahte kupujejo (vugrinec)". Od takrat je izginila iz medijev in dobesedno utonila v pozabo. To veliko pove, da Vugrinec in podobna svojat ni imela vpliva samo v smučariji ampak tudi v medijih, politiki... itd. Tako je še danes.
adadaa
20. 11. 2014 17.07
+1
100 % podpiram, pa poglejte POP TV kadar je afera v smučanju, zmeraj največjega lopova vprašajo Štajerca kak bi uredili ? Joj kako pokvarjeno.
zvizi
20. 11. 2014 10.42
+7
Pobrati je treba denar alpincem in ga preusmeriti za biatlonce in skakalce. Alpinci pa naj gredo na svoje stroške pomladi na kakšno gasilsko tekmo....
X51Y
20. 11. 2014 10.00
+10
Gospodarstvo, ki je športu vir financiranja SO zafurali do fondamenta. Uspešna podjetja so tajkunizirana, tajkunov šport ne zanima; ostala pa prodana tujcem, ki jih slovenski šport tudi ne zanima. Par uspešnih podjetnikov in par intuziastov pa vsega izpadlega ne more v celoti prevzeti. Država ni v stanju zagotoviti niti ministrov, kaj šele, da bi imela kakšno strategijo. Od države lahko pričakujemo le, da bo športnike dala na borzo ali pa jih prodala. Žal drugega ne znamo, žal je nastalo nekaj popolnoma diametralnega od »tadruge Švice« v Evropi
provokatorr
20. 11. 2014 09.37
+1
začne se že pri delu z mladimi. bil enkrat na Krvavcu, so prišli, nekajkrat počasi zavijugali po smučišču, potem nekaj časa sedeli na čaju, medtem je trener postavil progo, ki so si jo eno uro ogledovali, potem se je vsak enkrat zapeljl po progi, pa so šli nazaj na čaj. s takimi treningi ne more biti rezultatov. in če ni rezultatov, ni spontorjev, ni denarja. tako enostavno. pa lahko Vogrinca ktizirate, kolikor hočete, ampak dokler je bil on, je bilo denarja vedno dovolj, Slovenija pa je imela po prvem teku po pet tekmovalcev med prvih 15, sedaj pa jih nimamo toliko čez celo sezono, če odštejemo Tino Maze.
tomtom66
20. 11. 2014 09.10
+2
Direktor ali kapo? Če ima SZS direktorja, potem bi lahko edine novice skozi celotno mrtvo sezono bile samo informaicje, kako pospešeno obiskuje potencialne pokrovitelje. Po najboljšem nastopu na olimpiadi v zgodovoni direktor zgublja pokrovitelje. Potem pa še grozi. Glede na to, da si to lahko privošli zaradi neodločnosti klubov in tekmovalcev je samo še dodatni dokaz, da so v tem primeru produkcijska sredstva ovce in porabnik kapo. Ko bo tega mavričarja SZS nagnala skupaj s nesposobnim predsednikom bodo lahko začeli šele urejati stvari s tekmovalci.
matija888
20. 11. 2014 07.36
+8
Funkcionarji milijone mečejo v Planico, Kranjsko goro, Pohorje in se gredo turiste, mladci naj pa za sendvič in čaj trenirajo in tekmujejo v imenu in za...., žalostno.
Začni Živeti
20. 11. 2014 07.30
+6
Slovenija je lukna k golta! Nrazumem kako ne najdejo denarja za tiste res najboljše in jim financirajo športno pot! Potem se pa ljudje sprašujejo zakaj gre nekdo za tuja državo tekmovat!
mijavci
20. 11. 2014 07.21
+11
Se pravi imajo funkcijonarji še dve seje pa zmanjka denarja.
cilpah
20. 11. 2014 07.06
+16
Moski del alpskih smucarjev je katastrofa pri zenskah je samo Tina tista,ki samo zaradi nje se gledamo smucanje. A zdej so se pa se na skakalce spravili pa sej to je sramota!!! Za denarne tezave je krivo vodstvo in prevelika zelja po denarju,ki ocitno vsem zelo dobro disi. Za tiste res dobre tekmovalce jim pa se mar ni!!!!
luckyss..
20. 11. 2014 05.50
+23
Za tiste "alpske turiste" mi je že vseeno, ampak, če bodo uničili tudi skakalce - potem bi moral nekdo sedet !!!
lordslayer
20. 11. 2014 07.49
+8
Hachi
20. 11. 2014 09.49
+5
sj ze sedijo in to na dobro placanih stolckih. ko pa se prevzema odgovornost, pa hitro odpeketajo. zal pa posledice nosijo mladi smucarji, ki SO perspektivni, a jim pogoji ne omogocajo napredka, kot so ga sposobni. me zanima koliko denarja letno porabijo funkcionarji in koliko sportniki. Resnicno se sprasujem, kdaj bodo nasi mladi talenti zaceli prestopati v dru