Zimski športi

Preslišal opozorila?

Vancouver, 18. 02. 2010 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslovni direktor nordijskih disciplin Primož Ulaga je prepričan, da bi morali zaradi padca Majdičeve tožiti Mednarodni olimpijski komite. Poljski mediji pa pišejo, da je slovenski delegat preslišal opozorila. Nad spornim ovinkom naj bi se pritožila sama Justyna Kowalczyk.

Primož Ulaga, nekdanji uspešni smučarski skakalec, danes pa poslovni direktor nordijskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije, je padec in poškodbo Petre Majdič na olimpijskih igrah v Vancouvru označil kot škandal, ki je športnici in tudi zvezi povzročil veliko škodo. Petra Majdič, najuspešnejša smučarska tekačica vseh časov v Sloveniji, je v tej sezoni naravnost blestela v svetovnem pokalu, v sprintu se je pokazala kot nepremagljivo. Na sredinem sprintu je tako veljala za veliko, če ne celo edino favoritinjo za končno zmago – za zlato kolajno na olimpijskih igrah. Največji dosežek, ki ga lahko posameznik doseže na kakšnem tekmovanju.

Primož Ulaga in Jaro Kalan
Primož Ulaga in Jaro Kalan FOTO: Damjan Žibert
Dejstvo je, da je takšen dosežek splošno prepoznan v svetu, poleg tega pa ga primerno nagradijo tudi država, pokrovitelji, zveza ... Ob velikem uspehu, kar bronasta kolajna na olimpijskih igrah nedvomno je, je nesmiselno razpredati, kaj pa če bi osvojila zlato, a je ekonomistom oziroma poslovnim direktorjem pomemben tudi ta vidik. Nedvomno bi lahko vsi z blagovno znamko Petra Majdič ob zlati kolajni iztržili več, tudi zato Ulaga meni, da bi bilo treba proti prirediteljem vložiti tožbo za povzročeno gospodarsko škodo.

"Vem, da bom izpadel čudak, a žal moram upoštevati tudi ta vidik. Na koncu namreč vsi pokažejo name, priskrbi denar, plačaj račune. Uspeh je fantastičen, ne samo nadčloveški, pač pa nepojemljiv. Res je, da bo v Sloveniji nesreča odmevala dalj časa, a v tujini s tem ne moreš doseči nič. Pokrovitelje zanima samo, ali imaš olimpijskega zmagovalca, da, aha, imaš bronasto na olimpijskih, tudi dobro ... To, kar se je zgodilo, se ne bi smelo pripetiti. Žal mi je, da je bil zraven tudi slovenski tehnični delegat Uroš Ponikvar, ampak so verjetno tudi nanj pritiskali v Mednarodnem olimpijskem komiteju, to tekmo bi morali odpovedati, ta padec se ne bi smel zgoditi," je med drugim dejal Ulaga, ki ni skrival, da bi morala Smučarska zveza Slovenije razmisliti tudi o pravnih postopkih, ki so ji na voljo.

Klemenčič: Ta ovinek bi moral biti zavarovan

Kowalczykova opozorila slovenskega delegata
Poljski sport.pl danes piše, da je drugouvrščena Poljakinja Justyna Kowalczyk pred tekmo govorila s tehničnim delegatom tekme in ga opozorila na nezaščiten del proge na ovinku. "Delegat je bil Slovenec, tako da če ni ustrezno poskrbel za zaščito, so si Slovenci krivi sami,“ je za poljski spletni portal povedala srebrna sprinterka Kowalczykova.

Kordinator za razvoj smučarskega teka pri SZS Jože Klemenčič obžaluje, kar se je zgodilo Petri. Za 24ur je povedal, da bi sporen ovinek moral biti zavarovan. "Za to je odgovoren organizator, ki ima svoj organizacijski komite, znotraj tega je vodja tekmovanje, ki ima pomočnika za varovanje proge ... Nad tem bdi delegat, ki ga imenuje mednarodna zveza. Mislim, da je to za delegata Uroša Ponikvarja najhujše, kar se mu je zgodilo. Je eden najboljših delegatov na svetu. Da se je to zgodilo ravno njemu ... On bo ob tem gotovo najbolj žalosten."

OKS bo vložil pritožbo

Vodstvo slovenske olimpijske delegacije na čelu z vodjo Tonetom Vogrincem bo vložilo uradni protest proti organizacijskemu odboru iger (VANOC) zaradi slabo zavarovane olimpijske tekaške proge, ki je bilo krivo za hudo nesrečo smučarske šampionke Petre Majdič, je potrdil Brane Dmitrovič. Zaradi slabo zavarovane proge, manjkala je tudi zaščitna ograja, je prišlo do hude nesreče Majdičeve, ki je na ledeni progi zdrsnila s steze in padla v tri metre globok jarek ter se pri tem resneje poškodovala. Majdičeva se dobro počuti, po opravljeni jutranji viziti pa zdravljenje pnevmotoraksa poteka uspešno. Zdravniki bodo pozneje testirali, ali se je mogoče že zaprl. Glede na nadaljnji razvoj zdravljenja bodo zdravniki morda že danes odstranili drenažno cevko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KopulacijskiO
19. 02. 2010 17.38
"To je za Uroša Ponikvarja najhujše, kar se mu je lahko zgodilo" Seveda, pokvarilo mu je plačane počitnice!
delavc1
19. 02. 2010 16.03
kovalčikova ima prav , na žalost.
FinnHolic
19. 02. 2010 15.38
sklepam, da ni sm justyna opozorila na tisti ovinek. ker je tako nevaren, tako hiter in očitno zaradi malomarnosti nezavarovan da se je sigurno še kera druga tekačica pritožla, pa niti ni nujno da glih našemu ponikvarju. justyno so dal samo za primer. moje mnenje je, da bi mogu organizator dogodka brez kakršnihkoli opozoril tam postavit ne sm blazine, pač pa tut ograjo ker to je res neki nedopustnega. to je napaka, ki bi lahk terjala veliko večji davek. dans je še tekma, pol timski šprint, pa štafeta in maraton. upam da bojo vse pošlihtal tko ko je treba. mene zanima, kdaj točno je Justyna opozorila na nevarnost tistega zavoja? pred kvalifikacijami, po tem...? kdaj?
Klemen Jerele
19. 02. 2010 15.37
ULAGA NAJ BO KR TIHO-LOPOV
joco46
19. 02. 2010 15.22
nas delegat je treba skinit
papez46
19. 02. 2010 11.25
Še posebej sedaj, ob dejstvu, da je bil odgovorni delegat organizatorja prav naš Uroš Ponikvar, je potrebna takojšnja in učinkovita AKCIJA. Pač kot funkcionar ni opravil svojega dela. Če bi se zlomila Kowalczykova, bi imeli celega hudiča. Ob informacijah o Petrini poškodbi, pa bo ustrezno iztožena odškodnina, lahko služila za Petrino rento, katero bo lahko prejemala, saj za kar koli drugega ne bo sposobna, kajti le velika sreča je, da je PREŽIVELA. Lahko bi se danes pogovarjali o še eni tragični nesreči in o še enem smrtnem primeru. K sreči se je izteklo drugače.
Principat
19. 02. 2010 10.39
vsi ste me kritizirali ko sem povedal , da je zdravje več kot kolajna , pa še enkrat to povem , v resnici je pa to olimpijska kolajna , sedaj pa vidim da so se zbudili tisti , ki vidijo v tem več kot kolajno in potem vas sprašujem , a so ti situacijo ocenili , da obstaja večja vrednost kot je kolajna,vsi smo bili veseli ,vendar v danem trenutku se nekatere takšne stvari pozabljajo
gozdra
19. 02. 2010 10.10
Takoj tožit. Naj se ugotovi kdo je kriv. Denar mora dobit Petra, je najbolj prizadeta. Če je kriv naš delegat, pač ne more opravljati tega posla. Ali se je mogoče sprehodil po progi, ali je sedel v šotoru in se dogovarjal o novih doživetjih.
monobloc
19. 02. 2010 09.59
Točno tako. Kovalčikova je še pred začetkom opzarjala na ta sput. Ga označila za spust primeren za alpske smučarje. Vendar ni bilo odziva,saj sta z Majdičevo edini,ki sta preskočili učno uro,kako se smuča navzdol.
bohor_zari
19. 02. 2010 09.54
če se bo tožilo naj ta ves denar dobi petra in ne naš OK da ga bodo razgrabili razni kocjančiči kalani vugrinci valanti itd.petra naj toži osebno
Froc
19. 02. 2010 09.48
Tudi če bodo tožili, bo verjetno Petra od tega dobila procent ali dva, ostalo pogačo pa si bodo razdelili tisti, ki si to najmanj zaslužijo - žalostno.
copata-pahor
19. 02. 2010 09.31
PENZIČ - strinjam se popolnoma, jara gospoda, kot so Kocjančiči, Vogrinci in Kalani bi se lahko enkrat umaknili, svoje so naredili. Upam, da jih na naslednjih OI ne bomo več gledali v ospredju. To so stari tovariši, ki se OKORIŠČAJO na račun slovenskih športnikov. Prvi med njimi je Vogrinec, ki naj že enkrat pove, zakaj je Mateja Svet prenehala smučati
dr.Hund
19. 02. 2010 09.15
hovdec
19. 02. 2010 09.10
ŠE POMNITE TOVARIŠI? Kaj se je dogajalo s skakalno reprezentanco, ko sta se začela vmešavati Ulaga in Kalan?
Chaparral M
19. 02. 2010 08.54
PENZIČ - strinjam se popolnoma, jara gospoda, kot so Kocjančiči, Vogrinci in Kalani bi se lahko enkrat umaknili, svoje so naredili. Upam, da jih na naslednjih OI ne bomo več gledali v ospredju.
Dejan Zajebancije
19. 02. 2010 08.37
Naši naj tožijo MOK in FIS in organizatorje za milijonsko odškodnino, oni bodo pa potem denar izterjali od odgovornega. In če je bil delegat naš, pač naj plača svojo neumnost iz svojega žepa. Tam je jajca guncal za naš denar in posredno Petro poškodoval, kazen naj pa lepo iz svojega žepa plača!!
Marjan Jost
19. 02. 2010 07.18
Brez veze sedaj pametovati in javkati. Kaj je pa počel zdravnik naše reprezentance? Majdičevi bi moral odsvetovati, če ne že prepovedati nadalnje tekmovanje. Ne štejem v dobro Majdičevi, ker je na silo tekmovala. Kakrkoli ji že pomenijo OI in medalja, morala bi se zavedati, da je zdravje na prvem mestu. Posledice bo itak čutila še dolgo, dolgo.
samajajca
19. 02. 2010 06.40
javno in uradno naj se obsodi organizacija OI, ker je preveč napak in nesreč (tudi smrtna). Se bojim kaj bo pri bobu
wawer
19. 02. 2010 06.39
Tožba in obtožba je edina ˇpravičnaˇrešitev te zgodbe. Te igre so ena velika katastrofa in nisem si mislil, da bodo Kanadčani tako šlampasti. Šlamparijo bi prej pričakoval od Italijanov.
goso
19. 02. 2010 06.31
Očitno, da nekateri pridejo samo na izlet,tako kot ta dva na sliki.