Zimski športi

Tudi ekipno zmaga na Švedsko, slovenski ekipi 8. in 10.

Planica, 17. 01. 2016 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švedinji Ida Ingemarsdotter in Stina Nilsson sta zmagovalki ekipnega sprinta za svetovni pokal v Planici. Na 6 x 1,2 km je Nilssonova na zadnji predaji na zaključnem vzponu ugnala dotlej vodilno Norvežanko Astrid Jacobsen. Razlika v cilju je bila 3,51 sekunde. Tretje mesto sta osvojili Nemki.

Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta končali na osmem mestu.
Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta končali na osmem mestu. FOTO: Miro Majcen
V finalu sta nastopili tudi dve slovenski ekipi. Vesna Fabjan in Alenka Čebašek sta osvojili osmo mesto, Nika Razinger in Anamarija Lampič pa sta v drugi predaji po padcu Razingerjeve zdrsnili na 10. mesto in zaostanka nista uspeli nadoknaditi.

Favoriti na tekmi so potegnili po polovici tekme, ko so v ospredju ostali Norvežanki, dve švedski ekipi in Nemki. V peti predaji je od boja za stopničke odpadla druga švedska ekipa, Nemki pa v zaključni predaji, ko Hanna Kolb ni zdržala ritma Stine Nilsson in Jacobenove. Slovenki sta Fabjanova in Čebaškova sta na koncu branili osmo namesto pred Italijankama in ga tudi osvojili.

"Poskušaš do konca, kolikor se pač da. Tudi če je bil zaostanek do sedmih že velik, se lahko do cilja še kaj naredi. Danes je bilo še težje kot včeraj, proga je bila še bolj ledena. In na koncu ti ne preostane drugega, kot da se uležeš v sneg, ker si dal vse od sebe," je najboljša slovenska tekačica v Planici Fabjanova strnila prve vtise po tekmi.

"Vesela sem, da smo bile z dvema štafetama v finalu. Mlade, stare ... na koncu so zmagale izkušnje. Je pa res, da so mlajše neobremenjene z rezultatom in si lahko upajo več. Po polfinalu smo Niki govorili, naj malo bolj z rezervo naredi vse skupaj, da ne bo kaj narobe. Včasih uspe, včasih ne. A imata v sebi tisto, da si upata. In vesela sem, da smo bile vse v finalu," je še dodala Fabjanova.

Stina Nilsson je slavila tudi v posamični konkurenci.
Stina Nilsson je slavila tudi v posamični konkurenci. FOTO: Miro Majcen

V moški konkurenci slavili Italijani

Italijana Dietmar Nöckler in Federico Pellegrino sta zmagovalca ekipnega sprinta na 6 x 1,2 km za svetovni pokal v smučarskem teku v Planici. V zadnji predaji je Italiji zmago pritekel Pellegrino, zmagovalec sobotnega posamičnega sprinta, ki je v finišu za 1,79 sekunde ugnal Francoza Jeana Baptista Grosa. V prav tako zanimivem boj za najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je Richard Jouve iz druge francoske ekipe premagal Nemca Sebastiana Eisenlauerja za pol sekunde. Sicer pa je bila tekma izredno izenačena do končnice. Po štirih predajah so bile vse ekipe znotraj 2,1 sekunde, V zadnjo predajo je sedem ekip krenilo v razmaku 2,6 sekunde. S povečanjem ritma sta pobegnila Francoz in Italijan, pri čemer se je Pellegrino dolgo skrival v zavetrju Grosa, v končnici pa so se nove zmage veselili naši zahodni sosedje.

Moška tekma se je za slovenski tabor končala že po polfinalu, kjer v konkurenci 30 ekip končale vse tri zasedbe. Najvišje sta bila Miha Šimenc in Janez Lampič, ki sta v svoji skupini končala na 11. mestu. Lampič in Šimenc sta bila tudi najmočnejše slovensko orožje. Medtem ko sta Slovenija II in Slovenija III v postavah Miha Dolar in Benjamin Črv ter Luka Prosen in Boštjan Klavžar pričakovano končali na zadnjih dveh mestih polfinalne skupine, sta bila člana Slovenije I, ki sta tudi sicer v teh dneh v Planici v moški konkurenci bila najvišje, precej časa v vodilni skupini.

Ob koncu pa sta izgubila stik z vodilnimi in ostala brez možnosti za uvrstitev v finale, kamor sta se iz vsake skupine uvrstili po dve najboljši ekipi, še šest najboljših pa po času.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.