Zimski športi

Tudi Avstrijci presenečeni, da je zmagal Seefeld

Barcelona, 05. 06. 2014 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijski Seefeld je bil na kongresu Fis v Barceloni izbran za prireditelja svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2019. Avstrijce je kljub dobri taktiki odločitev v prvem poskusu presenetila, očitno pa se je izšla tudi dobra taktika predsednika avstrijske smučarske zveze Petra Schröcksnadla.

"Upali smo, da bodo trije planiški glasovi na končnem glasovanju šli k našim šestim," je za avstrijsko tiskovno agencijo Apa povedal tiskovni predstavnik zveze Josef Schmid, vesel, da bo Avstrija 20 let po tekmovanju v Ramsauu spet gostila nordijsko SP. Petru Schröcksnadlu se je za pomoč zahvalil tudi župan Seefelda Marcus Friesser in s tem potrdil, da je levji delež v predsedstvu opravil prav predsednik zveze: "Njegova pogajanja so bila zelo pomembna. A tako kot Nemčija imamo tudi mi v predsedstvu Fis samo en glas."

Peter Schröcksnadel (levo) v družbi Kevina Costnerja.
Peter Schröcksnadel (levo) v družbi Kevina Costnerja. FOTO: Damjan Žibert

Kljub temu so bili Avstrijci zelo previdni in vendarle nepripravljeni, saj niso imeli pripravljenega ničesar za slavje. "Nimamo avtobusa in rezerviranega prostora za slavje. Zdaj smo to na hitro uredili kar v tukajšnjem prostoru. A prav je tako, saj smo nekoliko vraževerni in tega tudi nismo želeli pripraviti vnaprej," pa je priznal direktor turistične zveze v Seefeldu Markus Tschoner in dodal, da so bili v Seefeldu prepričani, da bodo uspešni v naslednjem poskusu pri kandidaturi za leto 2021.

"Težko bi rekel, kaj je res odločilo. Oberstdorf, Planica in Seefeld imamo velike izkušnje in dobre proizvode. Vsi, ki so se potegovali za prvenstvo imajo tudi profesionalne ekipe in prepričan sem, da smo tudi zadnje malenkosti tukaj na kongresu opravili dobro. Morda je prevladala naša ideja, da bomo skušali pripraviti nordijski praznik, a ne le za tekmovalce, ampak tudi za navijače," je še razmišljal Tschoner.

Ta je odkrito priznal, da je tekmovanje pomembno tudi za celotno regijo, saj glede na konkurenco smučišč turizem v Seefeldu z alpskim smučanjem nima pravih možnosti, ima pa dobre pogoje za nordijsko smučanje. "Tega se zavedamo že dolgo in zadnjih 13 do 15 let načrtno vlagamo v infrastrukturo in že danes je za za SP zagotovljene 80 odstotkov. Pred tem smo to po zadnjih olimpijskih igrah, posebej pa po svetovnem prvenstvu 1985, kar nekako pozabili. Kasneje smo se intenzivno vključili v svetovni pokal z nordijsko kombinacijo, imeli smo univerzijado, mladinske olimpijske igre," je še dejal Tschoner, lepe spomine na prizorišče pa ima tudi slovenska olimpijka Vesna Fabjan, ki je tukaj na univerzijadi leta 2005 osvojila zlato medaljo.

Seefeld bo leta 2019 gostil nordijsko svetovno prvenstvo.
Seefeld bo leta 2019 gostil nordijsko svetovno prvenstvo. FOTO: Reuters

Tschoner je ob tem razkril, da je bil glavni adut avstrijske kandidature gostoljubnost, ki je seveda najpomembnejša v turizmu. V osnovi pa je potrdil, da bo v Seefeldu tekmovanje v smučarskih tekih, nordijski kombinaciji in v skokih na srednji skakalnici. Tekmovanja na veliki skakalnici pa bodo na bližnjem olimpijskem Bergislu v Innsbrucku.

A da je Avstrija hitro pripravljena na največje prireditve v smučarskih tekmovanjih, je še enkrat potrdil tudi deželni glavar Tirolske Günther Platter, ki je le nekaj minut po razglasitvi obljubil vso podporo Seefeldu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

notesnik
06. 06. 2014 07.56
+0
denar sveta vladar
Ata_Smrk
05. 06. 2014 23.58
+2
Oni vedo, kako doseci, kar hocejo. Nasi si pa odzagajo vsako vejo upanja. Pocasi se za strik ne bo vec!
Swashta
05. 06. 2014 23.34
+9
Najbolj pravično bi bilo, če bi čisto enostavno žrebali prireditelje iz kroga tistih, ki izpolnjujejo vse pogoje za prirejanje takih prireditev. Tako pa je zmeri neko lobiranje za kulisami, po možnosti pa še celo podkupovanje. Če nisi izžreban, bi vsaj lahko mirne duše rekel 'nismo imeli sreče', tako pa vse skupaj nima nič skupnega s srečo, pogosto pa niti z zdravim razumom!