Zimski športi

Svindal se želi vrniti na svetovnem prvenstvu v Vailu

Oslo, 22. 01. 2015 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norveški as Aksel Lund Svindal po poškodbi in operaciji ahilove tetive še ni vrgel puške v koruzo ter upa o skorajšnji vrnitvi v karavano alpskih smučarjev. Svindal pravi, da bo ne glede na vse odpotoval v ZDA. Ali bo na svetovnem prvenstvu tudi tekmoval, pa še ne more napovedati.

Aksel Lund Svindal tako še ni opustil želja, da bi v Vailu oziroma Beaver Creeku branil krono smukaškega svetovnega prvaka s svetovnega prvenstva izpred dveh let v avstrijskem Schladmingu.

Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal FOTO: Damjan Žibert

Smele načrte mu je pred veleslalomsko premiero na ledeniku Rettenbach nad Söldnom skalila poškodba, ki jo je staknil med sprostitvijo od napornih treningov, ko je skupaj s kolegi zaigral nogomet. Poškodba ahilove tetive je bila trdovratnejša, kot je kazalo sprva, tako da je bila potrebna operacija, po operaciji pa počitek in rehabilitacija. Kazalo je, da bo sezona za norveškega šampiona izgubljena.

Svindal pa se ni vdal v usodo, tako je minuli teden uradni status poškodovanca vsaj za nekaj trenutkov opustil ter prvič po poškodbi naredil nekaj zavojev na snegu. V začetku tedna pa se je usedel pred kamero njegove ekipe Red Bull ter spregovoril o načrtih in možni vrnitvi v beli cirkus.

"Odletel bom v ZDA, ne glede na vse. Pred letom onstran Atlantika pa sem bom ustavil še v Kitzbühlu, kjer bom navijal za moje kolege na smuku ter se bom pridružil norveški ekipi, ki se bo odpravila v Aspen na priprave za prvenstvo. Pričakujem, da bom, enkrat ko bom v ZDA, pod manjšim stresom in bom lažje sprejel odločitev, ali sem pripravljen za tekme na najvišji ravni. Mnogi niso verjeli, da bom lahko tako hitro manj kot tri mesece po operaciji stopil na smuči. Vsak dan opažam manjši napredek, kar me zabava in navdušuje, največji izziv pa mi predstavlja prav, da nemogoče spremenim v mogoče," je bil v pozitiven razplet "misije nemogoče" odločen Svindal.

Dvaintridesetletni Norvežan je bil v sezonah 2007 in 2009 zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučarjev, v karieri pa je osvojil kar devet malih kristalnih globusov kot zmagovalec posebnega seštevka posameznih disciplin. Največ pet ima superveleslalomskih globusov, dva smukaška in po enega kombinacijskega in veleslalomskega. Doslej je v svetovnem pokalu zbral že 25 zmag. Na svetovnih prvenstvih je bil kar petkrat zlat.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ForAustria
22. 01. 2015 17.05
joj ne ne pokvari vsega Matthiasu Mayerju