Zimski športi

Küng po 18 letih zagotovil smukaško zlato Švici, polom Avstrijcev

Beaver Creek, 08. 02. 2015 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicar Patrick Küng je po zgolj dveh zmagah v svetovnem pokalu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku osvojil naslov svetovnega prvaka v smuku. Povsem so razočarali avstrijski smukači, ki so računali na odličja, a ni bilo nobenega med deseterico.

Na progi Ptic roparic sta se poleg Patricka Künga na zmagovalnih stopničkah zvrstila še bolj presenetljivo domačin Travis Ganong in drugi Švicar Beat Feuz. "Zelo dobro sem se pripravil na nastop. V moški konkurenci je težko priti na sam vrh, veliko smukačev je zelo hitrih. Zmagal sem v kraljevski disciplini našega športa in sem vesel tega dosežka. Zelo vesel sem, presrečen. To je uresničitev skoraj vseh mojih ciljev. Imel sem dovolj veliko mero sreče in zelo dobro pripravljene, hitre smuči. Včasih so bile na tej zahtevni progi celo prehitre," je bil vesel 31-letni Küng. Švici je po 18 letih in Brunu Kernenu priboril prvo zlato v smuku. Šele dan pred tekmo si je na petkovem treningu priboril vozovnico za tekmo, ko je ugnal Silvana Zurbriggna.

V odsotnosti Bodeja Millerja so Američani največ pričakovali od Stevena Nymana. Tretjega na generalki decembra lani pred SP na tem prizorišču je na četrto mesto presenetljivo izrinil Ganong. "Neverjetno, uspelo mi je. Nastopil sem povsem sproščeno, nihče ni nič od mene pričakoval in tako razbremenjen sem bil osredotočen le na tekmo. Če želiš zmagati na takem tekmovanju, mora vse teči odlično. In meni je," je dejal Ganong. S petim mestom je 26-letnik opozoril že lani v Sočiju na olimpijskem smuku, v tej disciplini pa je prvo in edino zmago v svetovnem pokalu dosegel konec decembra lani v Santa Caterini.

Zmagovalna smukaška trojica (od leve): Travis Ganong, Patrick Küng, Beat Feuz.
Zmagovalna smukaška trojica (od leve): Travis Ganong, Patrick Küng, Beat Feuz. FOTO: Reuters

Sedemindvajsetletni Feuz, nekdanji trikratni mladinski svetovni prvak (2007), je nekaj časa celo vodil, na koncu pa z bronom po petih zmagah v svetovnem pokalu prav tako kot Küng prvič prišel med prve tri na OI ali SP. "Ah, kaj zato, če nisem prvi, osvojil sem medaljo in to šteje. Imel sem tudi precej sreče, saj sem v spodnjem delu veliko tvegal. V zadnjih dveh letih sem imel obilo težav s poškodbami, nič ni šlo tako, kot sem si želel. Decembra lani pa sem že stopil na zmagovalne stopničke in tedaj pomislil, da bo do SP gotovo steklo. Ne morem imeti vedno smolo," je dejal Feuz.

Avstrija je zabeležila najslabši smukaški izid v zgodovini SP, 12. mesto je zasedel Matthias Mayer, pred tem so bili najnižje davnega leta 1937, ko je bil v Chamonixu Rudolph Matt deveti. V moškem smuku na zmagovalne stopničke na SP čakajo od leta 2005 in Bormia, ko je bil bronast Michael Walchhofer. Avstrijce pa je moč srečati v tokrat zmagoviti švicarski zasedbi. Salzburžan Rudi Huber je vodja alpske švicarske ekipe, Štajerec Sepp Brunner je glavni trener smukačev, nekdanji pilot boba Jürgen Loacker pa je kondicijski trener.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pasatus
08. 02. 2015 13.07
+1
& Dakota 100. Kako močno so prikrajšani šele gledalci v živo na smučišču ki sploh nimajo komentatorja.
nets372
08. 02. 2015 12.54
+3
še boljši komenar urbana laurenčiča na včerajšnjem smuku-na progo se je podal slovenski šampion klemen kosi-za kozlat!!!kaj je potem tina maze??
šmajser1
08. 02. 2015 13.11
+3
Velemojstrica alpskega smucanja za sto let nazaj in tristo let za naprej...
Enik
08. 02. 2015 15.02
+2
Če se prav spomnim in verjamem da se, je rekel as in ne šampion.. Razlika je ogromna in ti govoriš spet nekaj na pamet...
Dakota 100
08. 02. 2015 10.30
+1
Še bolj kot avstrijski smukači so razočarali slovenski reporterji z Ališičem na čelu. Koga od nas briga v kaj je oblečen v prostem času kaj dela in kaj je. Sramota za nacionalno TV, in za to sramoto Slovenci vsak mesec plačujemo in to pod prisilo, da vas ni sram.
edoz.
08. 02. 2015 13.48
+0
nezaželjen
08. 02. 2015 21.19