Zimski športi

VIDEO: Smučarske skakalke z veseljem v zimsko sezono

Ljubljana, 16. 11. 2012 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konec prihodnjega tedna, 23. novembra, se bo v Lillehammerju s tekmo mešanih ekip začela nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Že dan pozneje se bodo na prvi posamični tekmi šele druge sezone svetovnega pokala pomerila tudi dekleta. Slovenske skakalke na čelu z najboljšo v lanski zimi Katjo Požun že komaj čakajo, da se začne zares.

Smučarske skakalke so se lani premierno preizkusile v svetovnem pokalu, v katerem je prevladovala Sarah Hendrickson, ki je zmagala na devetih od skupno 13 tekem, Američanke pa so po njeni zaslugi osvojile pokal narodov. Uspešno so nastopale tudi Slovenke, ki so bile v pokalu narodov pete, v sezoni pa je bila najboljša Katja Požun na sedmem mestu. Poleg Požunove, ki je bila lani prvo ime slovenske reprezentance, potem ko je ta tik pred začetkom sezone ostala brez leto poprej tretje skakalke sveta Eve Logar, so v svetovnem pokalu točke osvojile še Maja Vtič, Špela Rogelj in Urša Bogataj. V Lillehammerju bo poleg že omenjenih nastopila še Anja Tepeš.

Letošnja sezona bo za skakalke še bolj polna; po uvodu s tekmo mešanih ekip jih čaka 16 tekem svetovnega pokala ter nastopi na vrhuncu sezone – članskem svetovnem prvenstvu v Predazzu – ter mladinskem v Libercu. Cilji v predolimpijski sezoni so visoki. "Mi imamo vedno visoke cilje, od teh ne bežimo. Glavni cilj je svetovno prvenstvo v dolini Fiemme, kjer s želimo eno uvrstitev do 6., eno do 10. in še dve do 30. mesta. Posebna zanimivost prihajajoče sezone bo zagotovo tudi premierno tekmovanje te ravni v mešanih ekipah, na katerem bova s trenerjem moške reprezentance Goranom Janusom malo bolj sodelovala in taktično postavila ekipo, da bo Slovenija iztržila čim več," je uvodoma o izzivih nove sezone povedal glavni trener Matjaž Triplat.

Slovenske skakalke imajo tudi pred letošnjo zimo visoke cilje.
Slovenske skakalke imajo tudi pred letošnjo zimo visoke cilje. FOTO: Damjan Žibert

Pomemben cilj za slovenske skakalke bo tudi mladinsko svetovno prvenstvo, na katerem si spet želijo poseči po kolajnah, cilji pa so vezani tudi na svetovni pokal, v katerem si želijo vsaj tri uvrstitve med tri najboljše. "Meni osebno je najpomembneje, da kot moštvo sezono končamo v 'top 3' in na tem bom gradil," je poudaril Triplat, ki mu pri delu z dekleti pomaga nekdanji šampion Primož Peterka. Ekipa se je zadnje nekaj dni mudila v Ramsauu, kjer je opravila prvi snežni trening.

Lani najboljša v slovenski ekipi Požunova si želi še boljšo sezono od lanske, a o lovu na veliki kristalni globus raje ne razmišlja: "O tem raje še ne razmišljam, saj te previsoka pričakovanja hitro lahko pokopljejo. Sama se bom pred sezono raje osredotočila na čim bolj tehnično pravilne skoke, da izboljšam še tiste manjše napake, ki so se pokazale v lanski sezoni. Želim pa si odpraviti tudi neizkušenost, ki mi je lani nekajkrat še nagajala in nisem nastopila tako, kot sem si želela. Letos sem prepričana, da bo drugače."

Logarjeva, ki je lansko premierno sezono svetovnega pokala izpustila zaradi resne poškodbe, je zdaj povsem pripravljena za nove izzive: "O poškodbi ne bi več govorila. Zelo dobro sem pripravljena na sezono, še bolje kot sem bila v svojih zadnjih dveh še v celinskem pokalu, tako da že komaj čakam na tekme. V bistvu že leto dni čakam, da se bo začelo in se veselim sezone."

"Kar se tiče motorike, sem zelo dobro pripravljena in sem zelo zadovoljna. Poleti smo ogromno trenirali, a se je izplačalo, ker so rezultati testov super. Kar se pa tiče tehnike, pa lahko rečem, da se je na pripravah v Ramsauu vse skupaj odvijalo v pozitivno smer. Veliko smo še testirali opremo, vendar verjamem, da bo šlo še na bolje," je dejala najbolj izkušena v slovenski vrsti Vtičeva.

Dekleta sta na uvod v sezono pospremila tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga, nekdanji skakalni šampion, ki si želi v prihajajoči sezoni tudi kakšno slovensko zmago, ter direktorica slovenske zveze Barbara Kürner Čad.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Patrick72
16. 11. 2012 20.43
+5
Dajmo punce, srecno in veliko uspehov!
Slovenijadeželadoma?a
22. 12. 2013 16.05