Zimski športi

Smučarska zveza Slovenije: Tini Maze se opravičujemo, pritiske na sodelavce in sponzorje je vršil Massi, morali smo reagirati

Ljubljana, 15. 12. 2016 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po zdrahah okoli poslovilnega nastopa Tine Maze je direktor Smučarske zveze Slovenije Jožko Križan stopil pred kamere in se najprej opravičil Tini Maze, ker so zapisali, da jim je poziv poslala ona. Sicer pravi, da je Andrea Massi začel vršiti pritisk na sodelavce in tudi sponzorje, zato so morali ukrepati.

Več videovsebin
  • Jožko Križan iz SZS se je opravičil Tini Maze in podal pojasnila
    06:52
    Jožko Križan iz SZS se je opravičil Tini Maze in podal pojasnila
  • Pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad o nadaljnjih postopkih
    02:20
    Pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad o nadaljnjih postopkih
  • Odgovori na vprašanja novinarjev
    14:27
    Odgovori na vprašanja novinarjev
  • Iz SVETA: Športnik med in po karieri
    02:23
    Iz SVETA: Športnik med in po karieri
  • Iz SVETA: Marko Hočevar o tem, kako je pri nas poskrbljeno za športnike
    02:03
    Iz SVETA: Marko Hočevar o tem, kako je pri nas poskrbljeno za športnike
  • Iz SVETA: 'Spora med Mazejevo in SZS ne bi smeli reševati javno'
    01:09
    Iz SVETA: 'Spora med Mazejevo in SZS ne bi smeli reševati javno'
  • Iz 24UR: Tina Maze razočaranja ne more skriti
    02:39
    Iz 24UR: Tina Maze razočaranja ne more skriti
  • Iz 24UR: Vabilo na ponovne pogovore
    02:52
    Iz 24UR: Vabilo na ponovne pogovore
  • Iz 24UR: Spori smučarskih zvezd
    01:24
    Iz 24UR: Spori smučarskih zvezd
Tina Maze
Tina Maze FOTO: Damjan Žibert
Po zdrahah okoli nastopa Tine Maze na Zlati lisici so danes tudi predstavniki Smučarske zveze Slovenije stopili pred kamere. “Vzrok za sklic te konference je včerajšnje in današnje dogajanje,” so dejali. 

Kot smo poročali, se želi Tina Maze od aktivnega smučanja posloviti na Zlati lisici v Mariboru. Glede na včerajšnje sporočilo SZS pa nastop pogojuje s plačilom 90.000 evrov. Njen odvetnik Damijan Terpin je včeraj stopil pred medije, zanikal te navedbe in dejal, da je šlo za predlog poslovnega sodelovanja in za nobeno izsiljevanje ter da je to zavajanje s strani SZS. Na njegove izjave se je predsednik zveze Enzo Smrekar odzval z besedami, da je ekipa Tine Maze tista, ki zavaja. Pojasnil je, da drži, da so za nastop v dresu reprezentance zahtevali 15 tisoč evrov, a toliko bi moral glede na sporočilo Andrea Massija prispevati vsak zlati sponzor. Teh je šest, torej bi znesek nanesel 90.000 evrov, pravi. 

Direktor SZS: Pisal nam je Andrea Massi in ne Tina Maze, zato ji se opravičujemo za lapsus

Jožko Križan, direktor SZS, je začel z opravičilom Tini Maze. “Res je, da smo v sporočilu zapisali, da smo prejeli poziv Tine Maze. To je bil lapsus. Prejeli smo pismo Andrea Massija. Tini Maze se zato opravičujemo za lapsus,” je dejal.

Ponovno je pojasnil, da so vsi programi postavljeni, pogodbe podpisane in da se tudi izvajajo v skladu s programom. “Kot velja za vse reprezentante, je potrebno tudi s Tino Maze pogodbeno opredeliti dani nastop.” Kot pravi, mora reprezentančni dres, ki je bil večkrat omenjen, pač vključevati sponzorje SZS. “Teh je sedem, ki imajo veljavne pogodbe,” pojasnjuje. Izjeme so čelade oziroma pokrivala, ki jih lahko športniki tržijo sami.

Na vprašanje, zakaj ne bi pri Tini naredili izjeme, odgovarja, da ne morejo, ne smejo in nočejo delovati mimo pravil.

Andrea Massi
Andrea Massi FOTO: Damjan Žibert

SZS: Massi začel s pritiski

Na očitke, da so o dogajanju po nepotrebnem obvestili javnost, je odgovoril, da je bilo morda res prenagljeno, a da so se začeli vrstiti določeni pritiski Massija na sodelavce SZS in tudi nekatere sponzorje. “Ko se je to začelo dogajati, smo morali reagirati skladno s pravili,” pravi.

Dodaja tudi, da ne bi bilo korektno reči, da SZS ni naredila ničesar ali da je naredila zgolj malo za Tino Maze. “SZS je podpirala Tino Maze. Pojavljajo se navedbe, da v dveh letih nismo navezali stika. Tudi to ne drži. Septembra sva govorila o možnostih sodelovanja v prihodnosti,” odgovarja Križan.

Ekipo Tine Maze znova povabili na pogovor

“Tina Maze si zasluži veličastno slovo od velike kariere in pri tem smo pripravljeni pomagati v okviru zmožnosti, a tudi pravil, ki veljajo za vse enako. Zato smo jih ponovno povabili na pogovore, kjer verjamemo, da bomo našli rešitev,” je še sklenil.

Pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad, je ob tem povedala, da se je z odvetnikom Tine Maze Damjanom Terpinom že dogovorila za sestanek in nekakšno skupno izjavo, ki bo zadovoljila obe strani. Sestali naj bi se že v petek ali pa v ponedeljek, saj je časa do tekme malo.

Tina Maze
Tina Maze FOTO: Damjan Žibert

"Gre za zavajanje ljudi, meni pa se dela krivica. Še vedno se soočam z njo, saj mi ni vseeno, kaj si mislijo ljudje o meni. Absolutno je to velika škoda, predvsem pa mi je žal ljudi, ki morajo vse to gledati in poslušati. Znova se pojavljajo stvari, za katere smo mislili, da so se končale," je včeraj za RTV Slovenija dejala Tina Maze.

Njen odvetnik Terpin je sicer včeraj dejal, da “sporočilo SZS navaja vrsto neresnic, ki so očrnile ugled Tine Maze in uničile praznik, ki smo ga vsi pripravljali za 7. januarja v Mariboru”. “Mazejeva je ogorčena in razočarana, ker jo boli, da športniki delajo in garajo, potem pa doživijo napade. Želimo le opravičilo za okrnjen ugled, toda glede na vse bo potrebna tožba, saj je Tina Maze svetovni fenomen, ne le zgolj slovenski. Stvar je zaokrožila svet, Mazejeva je predstavljena kot požrešna oseba, ki hoče le denar, kar so jih na SZS skušali ves čas naprtiti. Moralne škode ni mogoče več popraviti, materialne pa je za več 100.000 evrov. Mi ne nameravamo biti več tarča majhnih ljudi, ki so v ozadju tovrstnih napadov," je med drugim pojasnil Terpin.

Zastopnik Mazejeve je v kronologiji dogodkov, ki so pripeljali do današnjega vrelišča, izpostavil pismo življenjskega sopotnika in vodje nekdanje ekipe Mazejeve Andree Massija direktorju SZS Jošku Križanu iz 30. novembra zvečer. V njem po Terpinovih navedbah ni bilo nobenega poziva, da Mazejeva ne namerava obleči dresa slovenske reprezentance, če ne dobi odškodnine. "Tega ne bi nikoli naredili, ker je neumno. Nikoli ni zahtevala 90.000 evrov za odškodnino ... zapisano je, da naj bi, če obleče dres s SZS, dobila 15.000 evrov odškodnine, od sponzorjev zveze, izvzeti so tisti, ki so že sponzorji Mazejeve ... Ni bilo izsiljevanj ali pogojevanj," je pismo strnil Terpin.

Dodal je, da Mazejeva od časov, ko je bil predsednik SZS Tomaž Lovše naprej, od SZS ni dobila nobene nagrade, le nadomestila na treninge in tekmovanja. "SZS v dveh letih, odkar Mazejeva ne tekmuje, ni nikoli vprašala, kaj dela, ali je dobro, če kaj potrebuje. Popolna ignoranca. Mazejeva je predlagala Mednarodni smučarski zvezi (Fis), da oktobra odobri bolniški status zaradi težave, ki je bila opravljena z majhnim kirurškim posegom. Status ni bil odobren, s SZS, ki je bila stranka po postopku, nismo dobili konkretne pomoči na organih Fis, le nekdanji direktor Jurij Žurej je pomagal. Smo pa na to zavrnitev Fis vložili pritožbo na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (CAS)," je še izpostavil Terpin in dodal, da bi bilo treba SZS postaviti na novo, "na začetek, saj tako gre zgolj v propad".

Kakšno pa je stališče zveze?

"Izjemni rezultati tekmovalk in tekmovalcev v alpskem smučanju so dokaz, da gresta energija in delo v pravo smer. Uporaba drugih sponzorjev na tekmovalnem dresu bi pomenila neposredno kršitev obveznosti do sponzorjev in bi lahko resno ogrozila sodelovanje in posledično delovanje panoge. V kolikor bi ustregli tovrstnim zahtevam, bi ogrozili finančno stabilnost panoge, predvsem pa prihajajočim generacijam poslali napačno sporočilo. Ko bo tekmovalka izpolnila navedene pogoje, bo prijavljena na to tekmovanje s strani SZS. V nasprotnem primeru je SZS ne bo prijavila," so s Smučarske zveze Slovenije včeraj sporočili v izjavi za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (588)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TIANA08
16. 12. 2016 19.40
+1
Ali si Slovenci res ne zaslužimo kaj boljšega kot večno kreganje, pa naj bo to v športu ali v politiki? In vedno je v igri samo denar..... S kom naj se krega delavska raja, ki 90 eur ne zaslluži v treh letih.... Sram naj bo vse! Vsaj za praznike nam dajte mir!
nikkim
17. 12. 2016 13.17
fredericofelini
16. 12. 2016 17.41
+2
tako je brez masija ne bi bilo teh uspehov in tina kapo dol tvojih dosežkov bo težko preseči, to slovenčki hitro pozabijo, za poslovilni nastop pa tole, ne rabiš dobre štartne št, ne rabiš zmagat ali se karkoli dokazovat, pelji se po smučini z zadnjo št. za navijače, vsekakor si od smučarije navsezadnje največ dobila in zaslužila ti, ne vem čigava je ideja teh 90k, vsekakor to ne sodi zraven
grumf
16. 12. 2016 15.25
+4
kakorkoli se tole obrne, nekaj je dejstvo: v bistvu nam bo zelo pasalo, da v prihodnosti ne bomo več gledali konstanih zapletov s Tino Maze in Massijem. Naj bo ta zadnji.
Nightyfly
16. 12. 2016 15.07
Preklopite na eno drugo stran....
grozjak
16. 12. 2016 14.53
+1
če povzamemo: za poslovilni nastop je AMAZETEAM, ki ga je v pogovorih z smučarsko zvezo zastopal Massi, predlagal izplačilo honorarja v skupni višini 90.000€. Tekmovalnega značaja se nikjer ni omenjalo, govori pa se o pritiskih zastopnika AMAZE TIMA na smučarsko zvezo, ki pa že v preteklosti ni imela nadzora nad delovanjem amazetima in si tudi ni lastila njihovih lovorik, čeprav je do nekih zneskov podpore s strani SZS prav gotovo prihajalo. Na koncu imamo na eni strani SZS, ki jim Tina pač dol visi, Tino, ki je zato globoko užaljena in razkurjenega Massija, ki bo tožil vse po vrsti za enak ali malo višji znesek, na katerega je zelo računal in mu je pričakovano spolzel iz rok....Organizator tekmovanja pa modro molči, čeprav grem glavo staviti, da je bil zastopnik AMAZETIMA z podobnimi predlogi, najprej na obisku pri njih.........
CURVANORD Zanetti
16. 12. 2016 14.59
+2
En te nestrpno caka pri clanku o Suarezu,pac v vednost
grozjak
16. 12. 2016 15.31
+1
mallonge
16. 12. 2016 14.22
-5
Ja Tinca in Massi nista si zaslužila priti v krog pomembnežev. Ta kasta vaju opazi samo ko zmagata ali osvojita kakšen globus. Sicer sta plebejca in vsiljiva nepomembneža. Pogodbe o krasnih plačah so sklenili le sami s sabo kljub temu, da niso obiskali niti tečaja o poslovnem obnašanju.
Nightyfly
16. 12. 2016 14.35
+1
olafur
16. 12. 2016 13.56
+13
Ker jih ni malo, ki sedaj zlivajo gnojnico po SZS, ker je vse skupaj spravila v javnost, prosim, da si preberete Statut SZS 7.člen govori, da je delo SZS javno in so dolžni o svojem delu obveščati javnost. Niti en vrhunski športnik v Sloveniji za svoje slovo od aktivne športne kariere ni zahteval denar, celo drobiža ne, torej ne vem zakaj bi ga lahko Tina in Massi.
grozjak
16. 12. 2016 14.33
+6
pa massi še športnik ni, pa menedžer je tudi bolj ne kot ja.....
Nightyfly
16. 12. 2016 14.34
+2
Predvsem je vazno , da je delovanje Zveze JAVNO in TRANSPARENTNO , tako so vsi podatki , tudi stevilke transparentni . Gre za denar davkoplacevalcev . Pika . Ce pa pripadnost tekmovalke slovenskemu grbu nima teze je to potem njena stvar in ima jo ljudje pravico povedati svoje mnenje , ce so jo ze spremljali in navijali zanjo celo kariero - a ne !!!
01xxy
16. 12. 2016 14.42
+1
Massi si rihta na račun Slovenije pokojnino!
pabo39
16. 12. 2016 16.40
+2
OK, bodimo fer. SZS tega ne bi smela dati v javnost vse do končnega dogovora ali ne dogovora. V poslovnem svetu se to ne počne! Nihče iz tima AMAZE
nitiniti
16. 12. 2016 18.35
+1
tina je šampijonka...zakaj je v sloveniji povprečnost najbolj cenjena????...ne sprašujte se kdaj vam bo bolje
Bofur
16. 12. 2016 13.49
+17
Da ne bo nihče služil na njen račun, naj prekine zadevo ter nastopi BREZ sponzorjev. Naj nastopi s sivo ali zeleno bundo brez oglasov, logotipov, reklam sponzorjev, s čelado brez zapisov in sponzorjev, se zapelje po progi, brez da bi se štel čas, recimo, ko je po prvi petnajsterici oglasni blok ter pozdravi navijače, da kako izjavo, podpiše avtogram, upihne svečke na torti. In to je to. Kaj hoče dokazati s tekmovalnim nastopom, da je hitrejša od Ane Drev, ki jo je prehitela že 100 krat do zdaj :) Mislim, da se je zaplezala s tem vztrajanjem, da nastopi na svoji poslovilni "tekmi" kot tekmovalka, ki se bori za točke, finale, stopničke. Kaj pa če se poškoduje, saj 20 mesecev ni imela tekem in kaj bo, če jo Drevova prehiti za dve ali tri sekunde ? Bo vesela ob prihodu v cilj ?
opazovalec_
16. 12. 2016 13.33
-2
Sami slovenceljni tko kot v politiki s spominom zlate ribice polni foušije in škodoželja.
grozjak
16. 12. 2016 14.34
+1
mijavci
16. 12. 2016 13.26
-6
Hvala bogu ima Tina Masija ki se ne pusti hecat našim prevarantom ki se želijo Tini takole na koncu maščevati ker je šla pač na svoje in ni tekmovala za SZS. Oni hočejo da dela za njih SZS pa nebi dala ničesar, tipično komunistično od časa Vugrinca naprej. Upam da jih bo Masi iztožil tudi civilno tako da vsem poreže krila za v naprej in da na svoji koži občutijo ko bodo odprli denarnico.
Preprosti
16. 12. 2016 13.17
+15
Tina, moje osebno mišljenje. Za mene si še vedno kraljica belih strmin. In kar se je zgodilo še vedno si upam trditi da bi lahko bil spodrsljaj. Sama najbolje veš ali si vedela za igro Massija in te ne bom sodil. Upam pa si trditi, če boš iskrena, se boš še bolje prikupila ljudem. Po količini denarja se ne meri sreča prav tako ne ljubezen. Ne oporekam ti dobrin ki ti pripadajo. Zmerna skromnost pa ti bo prinesla spokojnost. Srečno Tina
nitiniti
16. 12. 2016 18.37
+1
ona tako kot vsi športniki mora preživeti celo starost od svojega desetletnega dela...v ameriki to vedo, saj veš koliko je Kopitar plačan....ima prav, da ne bo futrala športnih funkcionarjev s svojim delom
Nightyfly
16. 12. 2016 13.13
+6
enakostzavse 16.12.2016 08:40:19 -1 2 3 Prvič, melančica pa slovenskega rodu ? Prva napaka. Druga napaka, da ona promovira SLO. Ona promovira samo in izključno SEBE. In tretja napake , Tina se piše MAZE in ne Mazete. Nisi ravno učinkovit PR za sebe. Lahko noč nightyfly.**********************clovek bozji ,,,, ne promoviram sebe . Ce je kaj vazno v vsem tem , je vazna Slovenija .Cim bolj mocna bo Slovenija ,tem bolj mocbni , prepoznavni in spostovani bodo Slovenci v svetu .Ste na to pomislil ? Samo v tej smeri Tini maze ocitam njeno obnasanje (in onega massija) . On je slovenski talijan , Tina pa Slovenka -upam . Od te drzave je dobila vso podporo,ko je zacela kariero . Sponsorstvo je dodana vrednost -in to njej sami , na njen racun . Ste razumel ? Jaz opazujem svicarske sportnike , vi ne boste nikdar razumel kako so ti veliko olj skromni , da o pripadnosti svicarski zastavi ne govorim , ker si kaj takega kot je zdaj naredila tina Svicarji ne bi privoscili niti v najhujsih sanjah . Tam je pripadnost zastavi in domovini vsrkana z materinim mlekom . Ce bi postavili tako zahtevo smuc. zvezi Svice , bi se morali preselitti verjetno na juzni tecaj . Lep dan .
KrtVinko
16. 12. 2016 12.58
+17
Sej nemors verjet...srecna je lahko da jo pustijo tekmovat...ne pa se dnar zahtevat!!!jao!!in pol ona uzaljena.ma kako si lahko taka b....a.namesto da bi se samo spustila tako kot vsi drugi na poslovilni tekmi.ne pa da zaradi nje ne bo mogla nastopit ena clanica slovenske reprezentance ,kar pa ona ni !!!ne more placat clanarine Zahteva pa 90jurjev!!!od junaka do velikega b....a! Sramota
Mich Diam
16. 12. 2016 12.58
+4
a zdej pa bo denar 90 jurjev za Tino?
KrtVinko
16. 12. 2016 13.01
+8
Upam da ne!naj raje razdelijo med vse reprezentante pa bo vsak bolj srecen iz parmi jurji kot ona iz 90..
Mich Diam
16. 12. 2016 13.22
+3
Shark51
16. 12. 2016 12.47
+0
Edino prav! Pametna punca! Jaz ji privoščim 100% in upam, da bo tud dobila! Od vseh kretetenov, ki so pobrali miljarde, pa smo vsi tiho kot riti, si je ona teh 90 jurjev vsaj zaslužila!
donbon
16. 12. 2016 12.31
+10
Tinina izjava, da pač na njen račun naj ne bi služili drugi pove vse. Kdo je pisal, al Masi ali pa Tina ne igra vloge. Tina bi morala narediti poslovilni spektakel (paralelna tekma) naprimer v petek pred Mariborskim veleslalomom pa bi Masi sponzorje pridobil pa bi bilo čist o.k., Vsi bi bili zelo zadovoljni in bi se imeli radi.
Bofur
16. 12. 2016 12.03
+33
Tina Maze ni članica ženske smučarske reprezentance in nima sklenjene pogodbe s SZS, domnevam, da je njena šampionska pogodba potekla, torej bi morala SZS narediti kar veliko izjemo, pravzaprav presedan, saj se kaj takega še ni zgodilo, da bi tekmovalka/tekmovalec želel na svoji poslovilni tekmi tudi dejansko tekmovati in se boriti za nastop v finalu, točke, stopničke... Ob tem se seveda postavi vprašanje, da bo Maze s tem avtomatično zapolnila eno kvoto, ki je dodeljena Sloveniji in se bo morala mestu v reprezentanci odreči ena od tekmovalk. Torej si mesto v reprezentanci ni izborila niti s svojo startno številko, saj je nima, niti v internih kvalifikacijah. Dobesedno bi se morala ena slovenska tekmovalka odreči svojemu nastopu, da bi lahko še zadnjič po 20 mesecih tekmovalnega premora tekmovala Tina Maze. Zakaj hoče Mazejeva še enkrat tekmovati, čeprav s tem tvega poškodbo, odstop ? Komu se želi dokazati, saj je že vse osvojila? Ne vem, zakaj ne privoli Mazejeva v to, da bi zgolj nastopila na tekmi (in ne tekmovala), da bi nastopila še v zgornjem delu tekmovalk, s čimer bi bil zagotovljen neposredni nastop, gledanost, njen nastop pa ne bi štel za uradnega in torej formalno ne bi bil del slovenske kvote. V smislu kobajagi startne številke 15A, ko bi se spustila po prvi petnajsterici, uradnega zapisa časa pa ne bilo, in bi pomahala navijačem v slovo, naredila akrobatsko kolo v izteku, prejela šopek, darilo ... pač, kot je v navadi, za poslovilne tekme. Tokrat pa res ne razumem Tino Maze, kaj želi doseči, dokazati? Zadnjič je tekmovala pred 20 meseci (!!), v bistvu se je že poslovila od tekmovanj, svetovnega pokala. A hoče še podaljšati kariero za nekaj let ?
KrtVinko
16. 12. 2016 13.03
TNT4U
16. 12. 2016 11.21
+5
Jasno je da po dveh letih odsotnosti ne moremo od Tine pričakovati nikakršnega odmevnega rezultata. Pa naj tekmuje v dresu svojih sponzorjev, saj bo to itak prej revialna kot tekmovalna predstava. V kolikor pa vztraja na plačilu, naj bo to odvisno od rezultata.
maneno48
16. 12. 2016 11.02
-9
povsod sami nesposobneži - pijavke, ki pijejo kri uspešnim Slovenkam in Slovencem!
helter skelter
16. 12. 2016 10.44
+38
Slovenci so en smešen narod. Na forumih je že tri dni vojna zaradi nekoga, ki se želi za svoje delo, promoviranje drugih, pogajati za plačilo. Po drugi strani pa se nihče ne sekira, noben medij ne problematizira, da je pred dnevi država političnemu priviligirancu levice Gašparju Gašparju Mišiću, izplačala 660.000 eurov !!!!! (našega denarja) odpravnine za polletno vodenje državnega podjetja .....
bema1201
16. 12. 2016 11.09
+6