Zimski športi

Slovenske barve bosta branila Gregorinova in Fak

Gelsenkirchen, 28. 12. 2012 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tradicionalni biatlonski prireditvi bosta v razprodani Schalke areni pred 50.000 gledalci slovensko čast po osmih letih branila Slovenca Teja Gregorin in Jakov Fak, kar bo šele drugi slovenski nastop na tej prireditvi. V Gelsenkirchnu se bo od biatlona poslovila nemška predstavnica Magdalena Neuner.

Tako imenovani 11. World team challenge z desetimi povabljenimi pari in nagradnim skladom 156.000 evrov je namenjen le najboljšim biatloncem na svetu in Slovenijo sta doslej zastopala le Janez Marič in Andreja Mali leta 2004. Po mnenju številnih je slovenski mešani par Fak/Gregorin na 1200 metrov dolgi ravninski progi, za katero so na stadion navozili 2500 metrov snega, tudi v vlogi sofavoritov.

Naloga za slovenski par v Porurju nikakor ne bo lahka, saj je udeležba na tekmovanju pravi mali, "kdo je kdo" svetovnega biatlona. Lansko zmago branita Finka Kaisa Mäkäräinen in Šved Carl Johan Bergman, Francijo zastopata Marie Dorin Habert in Martin Fourcade, Rusijo Jekaterina Jurlova in Anton Šipulin, Norveško Danny Welle Strand Horn in Lars Helge Birkeland, Ukrajino Vita Semerenko in Sergej Sednev, ZDA pa Susann Dunklee in Tim Burke. Nastopili bodo tudi trije nemški pari Andrea Henkel/Andreas Birnbacher, Franziska Hildebrand/Michael Greis in Franziska Preuss/Johannes Kühn.

Teja Gregorin
Teja Gregorin FOTO: Damjan Žibert

Osrednjo vlogo na prireditvi bo imela Nemka Magdalena Neuner, ena najboljših biatlonk vseh časov, ki se je od vrhunskega športa pri 24-letih poslovila že marca, a se bo v Gelsenkirchnu še enkrat predstavila občinstvu. Kar 12-kratna svetovna prvakinja in dvakratna zmagovalka svetovnega pokala bo nastopila v svoji konkurenci nekdanjih tekmovalk, kot je npr. Švedinja Helena Ekholm. Na tekmi se bo od tekmovanj poslovil tudi trikratni olimpijski prvak Michael Greis.

Nemci si Neunerjevo na takšen ali drugačen način želijo obdržati v biatlonu, tudi v vlogi reprezentančne trenerke, a slednja to zavrača in za zdaj biatlon spremlja le po televiziji. "V to ne bi šla za noben denar na svetu, čeprav gre za zelo donosno ponudbo. Seveda gledam tudi na eksistenco, a sreče in zadovoljstva se ne da kupiti. Trenutno sem zelo zadovoljna, vem pa, do so zahteve v nemški reprezentanci zelo visoke, spet gre za uspehe, denar, in kaj vem, kaj še vse. Sanje bi se mi uresničile, če bi enkrat lahko trenirala otroke v katerem od klubov." Biatlonske ekshibicije v nemških mestih so v zadnjih desetletjih še kako popularne in priljubljene pri tekmovalcih, saj ti trdijo, da tako blizu gledalcem niso nikjer, obenem pa gre za dobrodošlo spremembo v primerjavi s tekmami svetovnega pokala.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.