Zimski športi

Slovenski novinarji pometli s konkurenco na kraljevskem smučišču Baqueira - Beret

Baqueira - Beret, Španija, 21. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Roš Kanellopulos
Komentarji
8

Svetovna novinarska smučarska srenja je v španski Baqueiri morala priznati - res smo Slovenci smučarski narod. To imamo v krvi. Brez nervoze, predhodnega treniranja, nočnega mazanja in brušenja smuči, brez kombinizonov in prekrokanim nočem navkljub – smo pobrali rekordnih, 13 medalj. Med 31-timi državami in skoraj 250-timi novinarji smo bili daleč najuspešenjša ekipa.

S smučanjem odtalili v hladni vojni zamrznenje odnose

Novinarji z vsega sveta se vsako leto v enem izmed svetovnih smučarskih središč zbirajo že 62 let. Ideja o druženju na snegu je dozorela takole. V Parizu se je leta 1951 z novinarsko konferenco končalo srečanje ministrov štirih velikih. Novinarji zahoda in vzhoda so se razšli brez besed, vsak na svoj konec. Gilles de La Rocque, francoski novinar in športnik po duši, je bil nad takim zaključkom pravkar končanega političnega veledogodka globoko razočaran. Ob razmišljanju, kako združiti novinarje vsega sveta, se mu je porodila ideja, da bi lahko prav s športom odtajali komunikacije, ki jih je tudi med novinarji zamrznila hladna vojna.

Novinarji - 3
Novinarji - 3 FOTO: Novinarji

Po štirih letih potrpežljivega dela ter iskanja stikov na zahodu in vzhodu so januarja 1955 v francoskem kraju Meribel – Les Allues njegove sanje dobile epilog. Na prvem srečanju je 65 novinarjev smučarjev iz Avstrije, Belgije, Francije, Italije, Zvezne republike Nemčije, Luxenburga, Švice in Jugoslavije ustanovilo Ski Club international de Journalistes (SCIJ) - Mednarodni smučarski klub novinarjev, ki združuje profesionalne novinarje smučarje še danes. Takratni jugoslovanski novinarji so hitro zavihali rokave in pokazali svojo smučarsko-družabno zavzetost, saj je komaj 3. svetovno smučarsko novinarsko prvenstvo leta 1957 z velikim uspehom gostovalo v Kranjski gori. Slovenci so nato srečanja organizirali še dvakrat v Kranjski Gori, na Kopaoniku in leta 2000 v Mariboru.

Novinarji ustanovijo SK Novinar

Danes le peščica mladih smučarjev še pozna zgodovino smučarskega kluba Novinar. Prvemu svetovnemu prvenstvu novinarjev v Kranjski gori je sledila pobuda uredništva Pavlihe za ustanovitev smučarskega kluba. Klub je uradno zaživel na ustanovnem občnem zboru 28. septembra 1957. Udeležilo se ga je 25 novinarjev. A klub je kmalu prerastel novinarske okvire in postal eden najmočneših klubov v Sloveniji, katerih člana sta bila tudi Mateja Svet in Rok Petrovič. Državna prvenstva novinarjev je dolga leta pripravljal klub, danes jih društvo SCIJ Slovenija, ki šteje 175 članov, tudi novinarjev tenisačev, kolesarjev in tekačev. Imamo pa med vsemi državami le Slovenci pravilo, da moramo med svetovnimi prvenstvi eno leto pavzirati – tako nas ima več možnost spoznati medarodna srečanja SCIJ.

Baqueira, lani drugo najboljše evropsko smučišče

Smučarska srečanja so predvsem priložnost za druženje in mreženje, pa tudi za spoznavanje malo bolj eksotičnih smučišč - v zadnjem desetletju so tako novinarji smučali denimo v Maroku in Turčiji, kamor sami zagotovo ne bi nikoli zašli. Letos je organizacijo prevzelo špansko smučasko središče Baqueira-Beret.

Novinarji - 2
Novinarji - 2 FOTO: Novinarji

Zgradili so ga pred natanko 50 leti, za bogate Špance. Dolina Aran je namreč precej odrezana od sveta, najbližje letališče je v dve uri oddaljenem franskosem Toulousu, do Barcelone je štiri ure vožnje. Iz Ljubljane do osrednjih Pirenejev je 1500 kilometrov, s kombijem smo se vozili kar 17 ur. 80 odstotkov gostov je Špancev, med tujci prevladujejo Francozi. Z razgledom na nepregledno verigo Pirenejev in s prostranostjo perfektno urejenih smučišč je to smučišče za kralje. Dobesedno. Španski kralj Juan Carlos je tu z družino reden gost. Kraljestvo modrih in rdečih prog – črnih je le za vzorec – se razteza na 150 kilometrih, na višini od 1500 do 2600 metrov. In če je pri nas ob 8.30 ob vznožju smučišč nepopisna gneča nestrpnih in čakajočih, je v Španiji drugače. Smučarji se počasi nabirajo vse do 11h in to kljub visokim temperaturam, ki smo jih doživeli. Na vrhovih se je ogrelo tudi nad 10 stopinj, popoldan smo se sončili v kratkih rokavih. Baqueira je najdražje špansko smučišče, a v primerjavi s švicarskim Verbier-om ali fransoskim Val d'Iser-om je 48 eurov za dnevno karto, 10 evrov kosilo in 3 evre za malo pivo – dobra izbira. Na leto smučišče obišče 800.000 smučarjev in kot trdijo lastniki, se, za razliko od vseh naših smučišč, stroškovno pokriva samo. Res pa je, da so imeli letos denimo do 4 metre naravnega snega, prednost pa je tudi lepo vreme - Katalonija se ponaša s 300 sončnimi dnevi na leto. Lani je bilo smučišče ocenjeno kot drugo najboljše v Evropi in deveto na svetu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
22. 03. 2015 03.22
Eno samo hvALISANJE IN KLOBASANJE
Trend01
21. 03. 2015 09.22
Iz rega članka se izve le, da je toliko in toliko "novinarjev" feštalo, da ste/so baje smučali in, da so bili naši "novinarji" zelooooo uspešni. Je tako težko sestaviti kakšno lestvico? Kdo je smučal, v disciplini.... Ste pa š*l*b*jzerji.
reci1
21. 03. 2015 09.12
+1
Spet en članek, ki nič ne pove. Samo klobasanje.
Definbahija
21. 03. 2015 08.46
+2
Ker je to nek dolg clank in se mi ne da brat na monitelu, kaj mi lahk kdo pove ce je kdo zasledil kdo so zastopali nase barve?
hotchilipoper
21. 03. 2015 07.59
+6
V športu so dobri,v poročanju pa na zadnjem mestu
dinase
21. 03. 2015 07.57
Venividivici1
21. 03. 2015 07.34
+2
Ja, a jim verjamemo?
Te vidim
21. 03. 2015 08.17
+2