Zimski športi

Slovenski biatlonci brez Faka 11. v Oberhofu

Oberhof, 08. 01. 2015 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruska biatlonska štafetaje zmagovalka tekme svetovnega pokala v Oberhofu. Drugo mesto na 4 x 7,5 kilometra so zasedli Norvežani, tretji pa so bili Francozi. Med 22 uvrščenimi štafetami so Slovenci Klemen Bauer, Janez Marič, Rok Tršan in Lenart Oblak s krogom zaostanka zasedli 11. mesto.

Janez Marič
Janez Marič FOTO: OK Pokljuka

Nemški Oberhof je gostil drugo preizkušnjo svetovnega pokala. Po ženskih štafetah so na vrsto prišle še moške, slovenske barve pa so branili Klemen Bauer, Janez Marič, Rok Tršan in Lenart Oblak. Ekipe so imele za nastope izredno težke pogoje, saj je v Oberhofu deževalo in pihalo, prisotna pa je bila tudi megla, tako da se je tekma začela pol ure kasneje, kot je bilo prvotno predvideno.

Bauer je bil na začetku preizkušnje zelo hiter na smučeh in pred prvim streljanjem veliko časa tekel v vodstvu. Žal razplet dogodkov na prvem postanku ni bil tako dober, saj so mimo tarče zleteli prvi štirje streli, ob uspešnih popravah pa je Klemen nato odšel v en kazenski krog. S tekom je nato zmanjšal zaostanek za vodilnimi, s streljanjem v stoje opravil z dvema popravama, v zadnjem krogu pridobil še nekaj sekund in štafeto predal kot sedmi.

Prvi štirje streli Marič so našli svoj cilj, kazenskemu krogu pa se je nato izognil z zadnjim razpoložljivim nabojem. V drugi krog se je podal iz 11. mesta, streljanje v stoje pa mu je prineslo en kazenski krog. Na polovici preizkušnje je naša ekipa ob dobrem teku Mariča še vedno zasedala 11. mesto, zaostanek za vodilno Rusijo pa je znašal 2 minuti in 22 sekund. Samo 0.4 sekunde za Rusi so bili Francozi, Norvežani pa so zaostajali 9.2 sekunde.

Rok je s svojim prvim streljanjem na štafetni preizkušnji v karieri opravil zelo dobro, saj je v teh težkih razmerah na sprožilec pritisnil šestkrat. 22-letni biatlonec je pred drugo postajo zasedal osmo mesto, po dveh popravah pa je napredoval na sedmo. S tremi minutami in 37. sekundami zaostanka za vodilnimi Norvežani se je iz istega mesta na pot nato podal Oblak.

Na Oblakovem prvem postanku smo videli osem izstreljenih nabojev, kar je pomenilo nazadovanje na deseto mesto, po končanem streljanju v stoje pa je moral iti v en kazenski krog. Čez ciljno črto je pritekel kot 11. in tako skupaj z ekipo, ki je nastopila v tej pomlajeni postavi in ob odsotnosti najboljšega slovenskega biatlonca Jakova Faka, dosegel lep rezultat.

Klemen Bauer
Klemen Bauer FOTO: SZS

Do zmage je prišla Rusija, predvsem po zaslugi Antona Šipulina, ki je v zadnj predaji ob slabšem streljanju Norvežana Ole Einarja Bjoerndalna nadoknadil 57 sekund zaostanka in kolegom Garaničevu, Lapšinu in Mališkovu priboril zmago. Ekipa Norveške, v kateri so bili še Christiansen, Os in J.T. Boe, je na koncu zaostala 2.3 sekunde, tretjega mesta pa so se veselili Francozi S. Fourcade, Beatrix, Desthieux in Fillon Maillet, ki so zaostali minuto in pol.

Bauer je o kazenskem krogu v prvi predaji dejal: "Še zdaj ne vem, kaj se je zgodilo, kaj je bil razlog za te štiri zgrešene strele. Mogoče tudi zato, ker smo imeli na nastrelitvi res kaotične razmere, imeli smo le deset dobrih minut. Na sami tekmi ni bilo tako megleno kot na nastrelitvi, a sem bil popolnoma izgubljen s korekcijo. Še dobro, da je bil samo en kazenski krog, če pogledam nazaj, saj so bili trije popravljeni streli precej na pamet. Moram še videti analizo teh zgrešenih strelov, medtem ko je bil sam občutek na progi zelo dober, tako da mislim, da prihajam nazaj v formo."

"Danes je bilo res neprijetno tekmovati, saj smo bili mokri do spodnjega perila. Na nastreljevanju smo imeli zelo malo časa, prisotna pa je bila še megla. So pa bili pogoji primerni za Oberhof, to sem pričakoval že doma. Žal mi je, da sem šel v kazenski krog, a sem dal vse od sebe," je po tekmi dejal Marič.

Jakov Fak je spregovoril o tem, zakaj danes ni nastopil in kako je videl preizkušnjo: "Zdravstveno stanje žal še ni optimalno. Mislim, da so fantje glede na okoliščine vse naredili dobro. Ne vem, kako bi sam danes funkcioniral. Ne počutim se dovolj močnega, da bi jim lahko pomagal, so pa ostali dali vse od sebe, mogoče bi rabili še nekaj več sreče."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.