Zimski športi

Slovenska štafeta izpolnila olimpijsko normo

Oberhof, 04. 01. 2013 19.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ruski biatlonci so zmagovalci štafetne tekme svetovnega pokala na 4 x 7,5 km v nemškem Oberhofu. Slovenska štafeta v postavi Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak je na krilih slednjega zasedla šesto mesto in s tem izpolnila olimpijsko normo za igre v Sočiju leta 2014.

Aleksej Volkov, Jevgenij Garaničev, Antun Šipulin in Dmitrij Mališko so zmagovalci današnje štafetne tekme pred 19.500 gledalci v Oberhofu. Drugo mesto so z zaostankom 8,4 sekunde zasedli Norvežani, ki so bili dolgo časa vodilni, tretji so bili domačini z zaostankom 39,3 sekunde. Na današnji tekmi v vzhodni Nemčiji so se dobro predstavili tudi slovenski biatlonci, ki so zasedli šesto mesto z zaostankom 2:20,2 minute. To je za Slovenijo najboljša štafetna uvrstitev v zadnjih dve sezonah, čeprav so morali Slovenci trikrat v kazenski krog.

Jakov Fak je bil junak slovenske štafete.
Jakov Fak je bil junak slovenske štafete. FOTO: Damjan Žibert

Slovensko štafeto je na progo popeljal Peter Dokl, ki je bil zaradi vetrovnih razmer na strelišču manj natančen od pričakovanj. Porabil je štiri dodatne naboje, da je podrl vseh deset tarč, in na progi zaostal za najboljšimi nekaj več kot minuto. "Veter se je obrnil glede na pogoje pri nastrelitvi, zato sem imel nekaj več težav pri streljanju leže. Stoje sem potem poskusil podreti tarče s petimi naboji, vendar sem moral prav tako še enkrat napolniti puško z dodatnim nabojem," je bil kratek Dokl.

Drugo predajo je na 11. mestu prevzel Klemen Bauer, ki je bil na progi hiter, po streljanju stoje pa je moral dvakrat zaviti v kazenski krog. Vseeno je pridobil tri mesta. "Navidezno so moji strelski nastopi stoje podobni tistim pred novim letom, vendar čez noč ni možno spremeniti zakoreninjenih napak. Trudil sem se, da bi bila realizacija zadetkov boljša, in verjamem, da se bo z naslednjimi tekmami tudi zares izboljšala," je razložil Bauer.

Martin Fourcade
Martin Fourcade FOTO: Damjan Žibert

Tudi najizkušenejši člen slovenske štafete Janez Marič se ni mogel izogniti kazenskemu krogu. V položaju leže je bil brezhiben, po drugem obisku strelišča pa je moral opraviti dodatnih 150 tekaških metrov: "Čutim, da se tudi tekaško popravljam po bolezni, vendar je bil že predzadnji krog peklenski in posledice so se videle na strelišču. Nisem mogel zadeti vseh tarč, poleg tega sem bil kar precej nemiren na strelskem mestu, zapihalo je v sunkih in kazenski krog je bil neizbežen."

Slovenski nastop je v četrti predaji končal Jakov Fak. Tudi tokrat je bil najboljši slovenski biatlonec mož odločitve. Štafeto je prevzel na desetem mestu, nato pa iz kroga v krog prehiteval nasprotnike. "Razmere so bile težke tako na progi kot na strelišču. Res je bila proga bolj trda kot za žensko tekmo, vendar pa je na posameznih delih bolj podobna drsališču. V zadnjih metrih je šlo na tesno, saj sem še na zadnjem vzponu nekaj sekund zaostajal za Švedom in takrat sem se tudi odločil napasti. Pri streljanju stoje pa sem nekoliko prehitro napel sprožilec pri četrtem strelu, izgubil ritem in žal zgrešil. S popravljalnim strelom sem potem hitro podrl zgrešeno tarčo in se podal na progo, da bi nadoknadil še kakšno mesto do cilja," je svoj nastop opisal Fak.

"Današnja tekma je bila težka in me je utrudila, vendar bo po tekaškem 'razteku' počutje že boljše in suvereno grem tudi na jutrišnji sprint. Prepričan sem, da bom opravil najbolje, kot trenutno znam in zmorem," je Fak napovedal pred sprintom.

Izidi, Oberhof:
- štafeta 4 x 7,5 km:
1. Rusija 1:20:35,7/0+12
(Aleksej Volkov, Jevgenij Garaničev, Antun Šipulin, Dmitrij
Mališko)
2. Norveška + 0:08,4/1+8
(Henrik L'Abee-Lund, Ole Einar Bjoerndalen, Erlend Bjoentegaard, Emil Hegle Svendsen)
3. Nemčija 0:39,3/1+9
(Simon Schempp, Erik Lesser, Arnd Peiffer, Florian Graf)
4. Ukrajina 1:01,8/0+12
5. ZDA 1:44,6/0+11
6. Slovenija 2:20,2/3+12
(Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič, Jakov Fak)
7. Švedska 2:20,3/1+14
8. Češka 3:05,2/0+9
9. Slovaška 3:21,7/0+16
10. Belorusija 3:56,5/0+11
...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antonino
05. 01. 2013 08.07
+3
jaka, vsaka ti čast, res si pravi športnik in pravi človek
k53e
04. 01. 2013 19.28
+3
Čestitke za odlično 6. mesto :)