Zimski športi

Slovenija s Pokljuko v kandidaturo za svetovno prvenstvo v biatlonu

Pokljuka, 24. 09. 2015 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pokljuški biatlonski delavci bodo na naslednjem kongresu Mednarodne biatlonske zveze (IBU) kandidirali za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2020. Omejitev je kar precej, a si odgovorni ta hip s tem ne belijo glave.

Mednarodna biatlonska zveza IBU bo prihodnje leto na kongresu v Moldaviji izbrala prireditelja svetovnih prvenstev v biatlonu, ki bosta v letih 2020 in 2021. Med možnimi kandidati za organizacijo svetovnega prvenstva je tudi Slovenija, ki bi, če bi bila izbrana, na Pokljuki še drugič po letu 2001 gostila svetovno biatlonsko elito. Norveški Oslo bo biatlonsko svetovno prvenstvo gostil prihodnje leto, prizorišče SP leta 2017 bo avstrijski Hochfilzen, leta 2019 pa bo gostitelj švedski Östersund.

Na podlagi pozitivnih izkušenj s prvega svetovnega prvenstva v biatlonu, ki ga je Slovenija gostila leta 2001 na Pokljuki, so zanimanje za vložitev kandidature pokazali tudi predstavniki zbora za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije. Izvršilni odbor SZS je na torkovi seji obravnaval tudi sklep o pooblastilu Športnemu društvu Pokljuka za oblikovanje organizacijskega komiteja za organizacijo SP 2020. "Organizacijo kandidacijskega postopka so sprožili že moji predhodniki, opravljeni so bili že nekateri preliminarni razgovori, kandidaturo za organizacijo SP bo formalno vložila smučarska zveza, običajno pa je, da bo kandidaturo vodila panoga. Znotraj panoge smo se odločili, da damo organizacijski komite v varstvo oziroma oblikovanje tistim, ki to znajo delati, to pa je organizacijski komite, ki je oblikovan znotraj Športnega društva Pokljuka, ki že ves čas prireja svetovni pokal na Pokljuki in ki je pripravil tudi svetovno prvenstvo, ki je bilo leta 2001," je dejal predsednik zbora za biatlon Marko Dolenc, nekdanji biatlonski reprezentant in olimpijec, ki je letos maja na tem mestu zamenjal Sreča Barbiča.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Miro Majcen

"Kako poteka postopek? Čisto klasična zgodba. Naslednje leto bo v Moldaviji kongres, kjer se bosta izbirala prireditelja za SP 2020 in 2021. Kandidati so v biatlonu večni, eni in isti. Vemo, da bo kandidirala italijanska Anterselva, najverjetneje nemški Oberhof, zanesljivo bo kandidiral eden od ruskih predstavnikov, ki so vedno močni, potem bo še kdo od takih, ki ga trenutno mi obravnavamo za ne najbolj resnega, ki pa lahko to še postane. Mislimo, da je ta trenutek spet čas na nas, to bo skoraj 20 let od takrat, ko je bila Pokljuka edinkrat doslej organizator SP," je dejal Dolenc.

Kar nekaj omejitev ...
"Imamo sicer kar nekaj omejitev na Pokljuki, predvsem zaradi prostora, ki sodi v ožje območje Triglavskega narodnega parka, gospodarska situacija v državi je taka, kot je, dobili smo že indice s strani vladnih institucij, kakšno je njihovo mnenje o morebitnih kandidaturah športnih zvez za prihodnje velike prireditve. Ga bom ta trenutek še zadržal za sebe. Zadeva je takšna, da ob velikem fiasku, kar se tiče univerzijade ter ob eni takšni sicer zelo v redu izpeljani zgodbi, pa mislim, da za državo ne tako najbolj uspešni, kot je bil eurobasket, nam je bilo povedano, da od zdaj najprej dajejo zgolj še priporočilo, podporo, ne sodelujejo pa več v kakršni koli finančni, organizacijski ali kakršnikoli drugi obliki. Kar je tudi prav," je še pojasnil Dolenc. Pokljuka je sicer bila še dvakrat prizorišče SP. Marca 1998 sta na Pokljuki potekali zasledovalni tekmi, ki nista bili del olimpijskega tekmovanja. Marca 2006 pa je na Pokljuki potekalo svetovno prvenstvo v mešani štafeti, ki ni bila v programu olimpijskih tekmovanj v biatlonu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
25. 09. 2015 19.28
Naslov članka je pokljuški biatlonski delavci=afneguncarji na tuj denar
plan9
25. 09. 2015 03.57
+0
...kdo bo to kanditaturo plačal, naj jo tisti plačajo iz svojega žepa, ki so se to spomnili, nekateri športni funkcionarji bi celo življenje na tuj račun okoli hodili kot kocjančič...
maska00
24. 09. 2015 17.28
Vsem da, ali bo dala država samo najbolj potrebnim ne.