Zimski športi

Zmaga na Norveško, Bucikova do uspeha kariere, tri Slovenke do točk!

Santa Caterina, 05. 01. 2016 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./STA/M.F.
Komentarji
3

V italijanski Santa Caterini so se naboljše alpske smučarke pomerile za točke svetovnega pokala na slalomski preizkušnji. Zmagala je Norvežanka Nina Loeseth, v finalni vožnji so nastopile vse tri Slovenke, najboljša je Ana Bucik na 15. mestu.

Slalomska zmagovalka Nina Loeseth.
Slalomska zmagovalka Nina Loeseth. FOTO: AP
Peti ženski slalom za točke svetovnega pokala v letošnji sezoni je gostila italijanska Santa Caterina, čeprav bi morala biti ta tekma na zagrebškem Sljemenu, a je hrvaškim organizatorjem zagodlo pomanjkanje snega. Po prvem teku je vodila Norvežanka Nina Loeseth, ki je zelo dobro izkoristila startno številko 1. Presenetila je Švicarka Charlotte Chable, ki se je z visoko številko 28 prebila na drugo mesto in je zaostala le 25 stotink sekunde. Na tretjem mestu je bila Čehinja Sarka Strachova (+0,33). Tudi drugo vožnjo je najbolje odpeljala Norvežanka in zmagala, druga je bila Strachova, tretja pa Slovakinja Veronika Velez Zuzulova. Slovenska trojica je dosegla lep ekipni uspeh, Ana Bucik je bila 15., Maruša Ferk 17. in Katarina Lavtar je zasedla 23. mesto. "Vesela sem, da gre v tej smeri. Zavedam se, da imam še rezerve, ki jih lahko na naslednjih tekmah še odpravim. Druga vožnja je bila danes tista prava. Na prvi progi sem imela še nekoliko rezerve, bila sem plašna, saj nisem vedela kako bo reagiral poškodovani gleženj. V cilju sem bila tako kar nekoliko presenečena nad rezultatom. V drugo sem poskusila napasti. Le proti koncu se mi je zgodila manjša napaka, drugače pa mi je druga vožnja dobro uspela. Za naprej bo seveda lažje. Vsekakor pa nam bo lažje, ker smo ekipno zelo dobro nastopile ter se tako že veselim novih tekem,″ je dejala Bucikova.

Vodilna smučarka v tej disciplini je Švedinja Frida Hansdotter. Na startni listi prvega teka je bilo 59 smučark iz 21 držav, tudi tri Slovenke: Katarina Lavtar, Ana Bucik in Maruša Ferk. Vse tri so dobro odpeljale prvo vožnjo in so si izborile nastop v finalni vožnji. Najboljša je bila Ferkova na 18. mestu, Bucikova je 20., Lavtarjeva pa je zasedla 29. mesto. Ferkova, ki je imela tudi najvišjo startno številko 52, je ob prihodu v cilj zaostala 1,84 sekunde. Bucikova, ki še čuti posledice poškodbe gležnja na ogrevanju pred slalomom v Lienzu, je s 40 startnim mestom vpisala 20. čas z zaostankom 2,04 sekunde, Lavtarjeva pa je s startno številko 32 še ujela trideseterico, ki se je merila v finalu. Z zaostankom 2,72 sekunde je bila 29. in je v finalu startala kot druga.

V finalu se je najbolje odrezala 22-letna Novogoričanka Bucikova, ki je po 17. mestu na zadnjem lanskem slalomu v Lienzu v Santa Caterini še za dve mesti izboljšala svoj najboljši dosežek v karieri. Bucikova je zaostala 2,90 sekunde, Ferkova 3,17 sekunde, Lavtarjeva pa 5,09 sekunde. Prvo zmago v svetovnem pokalu je slavila 26-letna Loesethova, ki je v finalu ubranila češko-slovaški napad. Druga je bila Čehinja Šarka Strachova, tretja po prvi vožnji, je zaostala 1,12 sekunde. Na tretje mesto pa se je zavihtela Slovakinja Veronika Velez Zuzulova (+1,37), 13. po prvi vožnji. Švicarka Charlotte Chable, druga na prvi progi, je vrhunsko uvrstitev zapravila po napaki tik pred ciljem.

Peti ženski slalom v svetovnem pokalu namesto Sljemena gosti Santa Caterina.
Peti ženski slalom v svetovnem pokalu namesto Sljemena gosti Santa Caterina. FOTO: Reuters

Po 13 letih
Treh slovenskih finalistk na slalomski preizkušnji svetovnega pokala že dolgo nismo videli. Nazadnje se je to zgodilo v tekmovalnem letu 2006/07, ko so do točk prišle Ana Kobal, Petra Robnik in Tina Maze. Obenem pa je zelo pozitivno že dejstvo, da Slovenke v mesecu januarju počasi lovijo želeno formo in napredujejo iz preizkušnje v preizkušnjo. Sploh Bucikova za katero je trener Denis Šteharnik še po treningih pred tekmo v Lienzu napovedal, da bo v kratkem ujela priključek s tekmicami. Naslednjo priložnost za vidnejši dosežek bo imela na nočnem slalomu v Flachauu. Za nameček se mladi Primorki uresničuje tudi želja, da bi si v letošnji sezoni izboljšala startno številko.

Stopnjevanje tempa
Zadnje čase smo se na treningu največ ukvarjali s tem, da dekleta stopnjujejo tempo tekom proge. Postavljali smo različne postavitve, one pa so morale prebijati led ter ostajati v največjem možnem ritmu. Stopnjujemo in punce napredujejo. Najbolj vesel sem tega, da napredek iz treninga prenesejo na tekme. Večkrat smo na treningih že naredili odlične vožnja, a nam to na tekmah ni uspelo, sedaj pa je kar vsem trem uspelo. Tega sem zelo vesel. Tudi ko pridem v cilj, se dekleta med seboj pogovarjajo, kje bi še lahko pridobila na času, kje so izgubile na času. Najbolj sem vesel tega miselnega preskoka. Dekleta se ne obremenjujejo z uvrstitvijo, temveč le iščejo rezerve. Želijo si boljših rezultatov. To razmišljanje je največji dosežek. Sigurno nobena ni odpeljala svoje vrhunske vožnje. Na treningu v določenih delih smučajo hitreje. Lahko bi se odločili za lažjo pot in bi naredili le slalomsko ekipo, drugje nas ne bi bilo, le v slalomu bi nizali odlične rezultate. Odločil sem se za drugo pot. Delujemo lahko z velesilami. Poleg smo v smuku, v superveleslalomu, prisotni smo v veleslalomu ter še v slalomu, a ne z istimi tekmovalkami. Na to sem kot vodja ekipe zelo ponosen. Zadeve smo razparcelirali in ne kot kakšne druge ekipe, proti katerim nimam nič, ki le z eno ali dvema tekmovalkama vozijo slalom. To je lažja pot. Mi smo se odločili za težjo in bomo videli. Na koncu še vedno lahko kakšno punco specializiramo za posamezno disciplino," je o tekmi spregovoril glavni trener Denis Šteharnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
05. 01. 2016 20.26
+1
Bravo punce, le tako naprej.
vaza1
05. 01. 2016 11.23
-20
Še dobro, da Massi ne svetuje tudi dekletom!
piuski
05. 01. 2016 11.52
+12