Zimski športi

Skakalke na SP v Falun po odmevno uvrstitev

Ljubljana, 16. 02. 2015 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na svetovnem nordijskem prvenstvu bo na sporedu tudi ženska tekma v smučarskih skokih, v konkurenci za odličja bo tudi štiri od petih slovenskih skakalk. V najboljši formi sta v zadnjem obdobju Špela Rogelj in Maja Vtič, na SP potuje peterica, na tekmi pa bodo lahko nastopile le štiri.

V sredo se bo v Falunu začelo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, v petek se bodo na posamični tekmi za odličja merile smučarske skakalke. Glavni trener slovenske reprezentance Stane Baloh bo v torek na Švedsko popeljal pet skakalk: Špelo Rogelj, Majo Vtič, Katjo Požun, Evo Logar in Uršo Bogataj. Ena od njih v petek ne bo skakala, v konkurenci bodo lahko nastopile le štiri, Slovenke pa imajo visoke cilje. Baloh je po generalki pred odhodom na SP, dveh tekmah svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji, dejal, da si peterica finalistk zasluži pot v Falun, ena od njih pa bo v petek ostala brez nastopa zaradi omejenega števila tekmovalk, ki jih država lahko prijavi.

Naslov iz svetovnega prvenstva v Predazzu brani Američanka Sarah Hendrickson, ki je pravo formo po poškodbi našla prav v Zgornji Savinjski dolini, ko je bila dvakrat tretja. Pred dvema letoma je bila srebrna Japonka Sara Takanashi. Poleg omenjenih zvezdnic ženskih smučarskih skokov v ožji krog favoritinj uvrščajo še Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz, najboljšo v tej sezoni v svetovnem pokalu. A načrte najboljšim si želijo pokvariti tudi Slovenke. "Želja je, da bom mirna in naredila dva dobra skoka, kot jih znam. Rezultat bo zagotovo vrhunski, če bosta skoka odlična. Nič ne računam na mesta, nočem se s tem obremenjevati, ker to ne prinaša dobrih rezultatov. Samo skoki so pomembni," pravi Rogljeva, najboljša Slovenka te sezone, ki je pred dvema letom osvojila 13. mesto. Na tekmi za odličja so nastopile še Urša Bogataj, Katja Požun in Maja Vtič, zvrstile so se od 17. do 19. mesta.

"Peterica gre na SP, vse finalistke nedeljske tekme. Tam se bomo odločili za četverico, ki bo nastopila na posamični tekmi. Cilje sem napisal pred sezono. Vedno si želimo med šest. Tudi na SP ostaja cilj priti med 10, 15. Bolj bomo zadovoljni, če bomo še višje," pravi glavni trener Stane Baloh, ki je po zadnji tekmi na Ljubnem zadovoljno pojasnil, da je Rogljeva v igri za najvišja mesta, če le napravi skok, kot ga je v finalni seriji druge tekme. Postavila je namreč najboljši rezultat serije. Druga najboljša Slovenka letošnje zime je Vtičeva, najizkušenejša varovanka Baloha. Sedemindvajsetletna Dolenjka ima jasen cilj: "Narediti dva dobra skoka. Upam, da mi bo to uspelo, da se mi bodo stvari 'poklopile'. Rezultatsko raje ne bom komentirala, naj to ostane zame."

Slovenske skakalke so opttimistične pred SP.
Slovenske skakalke so opttimistične pred SP. FOTO: Damjan Žibert
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.