Zimski športi

Schafferja bo zamenjal Platovšek

Ljubljana, 20. 04. 2012 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obrisi smučarskih ekip za novo sezono so bolj ali manj že povsem znani. Vodja smučarske stroke Vlado Makuc je rešil tudi zadnjo uganko, kdo bo v novi sezoni načeloval moški vrsti za hitri disciplini. Po odhodu avstrijskega strokovnjaka Burkharda Schafferja bo posle glavnega trenerja prevzel njegov pomočnik Tadej Platovšek.

Namesto Burkharda Schafferja bo posle glavnega trenerja prevzel njegov pomočnik Tadej Platovšek.
Namesto Burkharda Schafferja bo posle glavnega trenerja prevzel njegov pomočnik Tadej Platovšek. FOTO: Damjan Žibert

Čeprav Vlado Makuc ni izključeval možnosti, da bi novega glavnega trenerja iskali v tujini, pa se je nazadnje tudi zaradi nič kaj zglednega finančnega stanja oprl na že preverjeni in uveljavljeni model in trenerja, ki se je kalil prav ob izkušenem Burhardu Schafferju. Tadej Platovšek bo tako prevzel odgovornost za razvoj moškega smuka in superveleslaloma v obdobju pred olimpijski igrami leta 2014 v Sočiju. Schaffer, ki bo po novem trener avstrijske reprezentance v smuku, in Smučarska zveza Slovenije namreč po treh letih nista več našla skupnega jezika. Schafferjev odhod s Podutiške v Ljubljani je pogojevalo tudi slabše vzdušje v ekipi, ki je imelo za posledico tudi rezultatski padec v minuli sezoni. Platovšek bo imel zdaj nalogo spremenite te trende.

"Nadaljevali bomo z obstoječo trenersko zasedbo. Iz varčevalnih ukrepov bo ekipa manjša kot doslej. Strokovni štab bo le še tričlanski, prej je bil petčlanski. Ob Platovšku bo priložnost dobil najverjetneje še Jure Gostenčnik, dogovarjamo pa se še za prihod enega mlajšega trenerja," je za STA dejal strokovni vodja alpskih disciplin Makuc.

Čeprav bodo trenerske ekipe, z izjemo moških hitrih disciplin, ostale nespremenjene, se spremembe obetajo v sami organizaciji. "Spremembe bo krojil denar. Po sprejetih merilih na podlagi lani potrjene sheme imamo tekmovalce s statusom A in s statusom B. Zaenkrat kaže, da bomo lahko tekmovalcem s statusom A ponudili stoodstotno financiranje programa s strani SZS, za tekmovalce s statusom B bo zveza krila le trenerske stroške, pogodbe trenerjev in tehnično opremo, tekmovalke in tekmovalci pa si bi v tem primeru morali kriti t. i. funkcionalne stroške, nočitve, prevoze, letalske karte," je novosti predstavil Makuc.

Vlado Makuc
Vlado Makuc FOTO: Damjan Žibert

"Tekmovalcev s statusom A bo skupaj deset. Na moški strani imajo status A štirje tekmovalci, in sicer Andrej Šporn, Andrej Jerman, Mitja Valenčič in Janez Jazbec, pri ženskah pa ima status reprezentantke A šest tekmovalk: poleg Tine Maze še Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Tina in Mateja Robnik ter Ana Drev."

"Samoplačniški" status B ima deset fantov in šest deklet. "Pri moških torej Boštjan Kline, Gašper Markič, Rok Perko, Tomaž Sovič, Matic Skube, Klemen Kosi, Žan Kranjec, Mišel Žerak, Martin Čater, Patrick Jazbec, pri ženskah pa Vanja Brodnik, Ula Hafner, Katja Horvat, Ana Bucik, Anja Oman in Eli Plut," je nanizal Makuc. Brez statusa bi na podlagi te sheme ostali Andrej Križaj, Miha Kürner in Katarina Lavtar.

"Organizacijsko ostajata ekipi za hitre in tehnične discipline, s to razliko, da bo po novem takšna shema veljala za moške in ženske enako. V ekipah bodo tekmovalke in tekmovalci z različnim statusom, za tekme svetovnega pokala pa se bodo lahko potegovali tudi tisti s statusom B. Veseli nas, da imamo za moški smuk šest kvot, za superveleslalom pet, za slalom tri in za veleslalom dve mesti zagotovljeni na tekmah svetovnega pokala. Kljub finančnim težavam po mojem poletni treningi na južni polobli niso vprašljivi. Čaka nas namreč sezona z vrhuncem na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, čez manj kot dve leti bodo zimske olimpijske igre, zato za tekmovalce, za katere ocenjujemo, da so res tisti, ki bi morali dati najboljše rezultate v naslednjih dveh sezonah, moramo poskrbeti, da dobijo optimalne pogoje za treninge," je opozoril Makuc.

"Z višino sredstev se želimo približati lanski ravni, kar pa so verjetno le želje. Zavedamo se situacije, v kateri sta slovenski šport in posledično tudi naša zveza, zato se bomo morali sprijazniti z delno manjšim proračunom. Še vedno dopuščamo možnost rezerv pri trženju in sponzorskih pogodbah, vendar so to rezerve, ki še niso realizirane. Če se bo proračun povečal, se lahko zgodi, da se bo tudi strošek tekmovalcev in tekmovalk, ki so potisnjeni v samoplačništvo, delno pokril s sredstvi zveze. Vendar pa zaenkrat tega ne moremo obljubiti, zato smo se odločili za takšno obliko," je pojasnil.

Alpski odbor bo ekipe potrjeval predvidoma na seji prihodnji torek, za 8. maj pa je načrtovana seja alpskega zbora, na katerem bodo dokončno potrdili ekipe in tudi finančno konstrukcijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.