Zimski športi

Rusom štafeta v Anterselvi, Slovenci 14.

Anterselva, 24. 01. 2016 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusi Maksim Cvetkov, Jevgenij Garaničev, Dimitrij Mališko in Anton Šipulin so zmagovalci moške biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v Anterselvi. Po 4 x 7,5 kilometra so za sekundo premagali Nemce, ki so morali enkrat v kazenski krog. Norvežani na tretjem mestu so zaostali 22,9 sekunde, Slovenci na 14. mestu pa skoraj tri minute.

O zmagovalcu sta odločala Šipulin, ki je v soboto dobil zasledovanje, in Nemec Simon Schempp, ki je bil najhitrejši na petkovem sprintu. Norvežan Tarjei Boe, ki je zadnjo predajo začel kot vodilni, je s strelskimi popravki po zadnjem streljanju za najboljšima namreč zaostajal za 20 sekund, bil trdno na tretjem mestu, a brez možnosti, da poseže v boj za vrh. V finišu je Šipulin obdržal minimalno prednost pred Schemppom ter Nemcem preprečil prvo slavje v sezoni, zadovoljni pa so bili na koncu tudi s prvimi stopničkami.

Fak je v štafeti znova dobro opravil svoje delo.
Fak je v štafeti znova dobro opravil svoje delo. FOTO: SZS

Nad pričakovanji je bil tudi slovenski nastop brez Klemna Bauerja, saj je dolgo kazalo na uvrstitev v deseterico. Jakov Fak je štafeto v drugo predajo poslal kot drugi, Rok Tršan na sedmem mestu in Lenart oblak kot deveti. Šele Miha Dovžan je bil tisti, ki je s šestimi popravki zapravil deseterico.

"Cela tekma je pravzaprav za nas potekala kar malo nad pričakovanji, čeprav je Jakov tukaj še enkrat potrdil, da se mu forma dviga, a kot se zdi, se je tendenca pripravljenosti prav pri vseh obrnila na gor. Na ta način smo dolgo držali deseterico, tudi Miha Dovžan je na koncu nastopil zelo dobro, veliko tvegal, a pomembno je, da si ni pristreljal kazenskega kroga," je ocenil slovenski trener Tomaš Kos. Posredno je razkril, da je Dovžan pri strelskem delu veliko tvegal in ob kakšnem zadetku več bi bila Slovenija na koncu še kakšno mesto višje.

Drobne popravke bodo Slovenci skušali narediti že na treningih v Anterselvi, kjer ostajajo do četrtka. "Nato imamo dva dni prosto, danes teden pa že potujemo v Kanado," je o kratkoročnih aktivnosti izbrane vrste še povedal Kos. Žensko tekmo so dobile Francozinje Justine Braisaz, Anais Bescond, Anais Chevalier in Marie Dorin-Habert. Francozinje so za 17,2 sekunde premagale Čehinje, ki so morale dvakrat v kazenski krog, tretje so bile z zaostankom 21,1 sekunde Rusinje. Za Francijo je bila to prva zmaga v tej disciplini po skoraj natančno štirih letih, ko je tudi slavila v tem južnotirolskem prizorišču. V letošnji pa so bile zmagovalke treh štafetnih tekem tri različne zasedbe, pred francosko še Italija in Ukrajina. Slovenska štafeta ni nastopila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
25. 01. 2016 15.51
+1
Le zakaj je Jakov letos tako slab? Kaj se je zgodilo? Jest sem ga pričakoval ob boku z Fourcadom.