Zimski športi

Fak na 15. mestu, Gregorinova brez točk ob petih zgrešenih strelih

Anterselva, 23. 01. 2016 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusinja Jekaterina Jurlova je zmagovalka 10-kilometrske biatlonske zasledovalne tekme za svetovni pokal v italijanski Anterselvi. Edina Slovenka Teja Gregorin je po kar petih strelskih napakah osvojila 47. mesto. V moški konkurenci je šla zmaga v roke Rusu Šipulinu, Jakov Fak je bil 15.

Rus Anton Šipulin je zmagovalec moške zasledovalne biatlonske tekme za svetovni pokal na 12,5 kilometra v italijanski Anterselvi. Drugo mesto je osvojil zmagovalec petkovega sprinta Nemec Simon Schempp, ki je zaostal 10 sekund, tretji pa je bil Norvežan Johannes Thingnes Boe z zaostankom 18 sekund. Jakov Fak je osvojil 15. mesto.

V boju za zmago je vse kazalo na odločitev med Schemppom in Šipulinom, a sta na zadnjem streljanju oba naredila napako. Toda to se je pripetilo tudi prvim zasledovalcem, zato sta ista tekmovalca odločala o zmagovalcu. Nemec je imel na strelišču celo majhno prednost, saj se je odločil za počasnejšo taktiko, a je zgrešil prav 20. strel na tekmi. V ozadju sta se za tretje mesto udarila izjemna tekača Boe in Francoz Martin Fourcade, tokrat pa je imel več moči Norvežan.

Fak je tekmo odlično začel in po dveh strelskih ničlah napredoval s 15. na sedmo mesto. Prva vrhunska uvrstitev mu je ušla na tretjem streljanju, ko je moral dvakrat v kazenski krog, ko pa je na zadnjem strelskem postanku ostala črna še ena tarča, se je Fak spet boril za 15. mesto iz uvoda tekme, za kar je moral v zadnjem krogu prehiteti dva tekmeca. Prvič v karieri je na zasledovalni tekmi nastopil tudi Lenart Oblak, ki je zgrešil šest tarč in osvojil 51. mesto.

Jurlovi sprinterska zmaga
V cilju je imela Rusinja 12 sekund prednosti pred Švicarko Selino Gasparin, 18 sekund je zaostala Italijanka Dorotea Wierer. Dolgo je kazalo na obračun prvouvrščenih s sprinta Rusinje Olge Podčufarove in Italijanke Daniele Wierer. Ko je Italijanka po tretjem streljanju morala dvakrat v kazenski krog, so se vrata do druge zmage v karieri odprle četrtkovi zmagovalki Podčufarovi, ki pa bremena vodilne ni zmogla in je na zadnjem streljanju zgrešila tri tarče.

To je izkoristila Jurlova, v četrtek v sprintu tretja, ki je zgrešila na prvem strelskem postanku, nato pa z ničlami v zadnjem krogu prevzela vodstvo pred Wiererjevo, ki pa ni imela dovolj moči, da bi odbila napad Gasparinove. Podčufarova je v končnici popolnoma popustila in zdrsnila na osmo mesto.

Gregorinova je tekmo odlično začela in po prvem streljanju z ničlo prehitela 10 tekmovalk in bila 24. Nato so ob slabši tekaški formi sledile napake na strelišču, najprej ena, nato dve in na koncu še dve, kar jo je odmaknilo od novih točk svetovnega pokala. Za zmagovalko je zaostala več kot štiri minute.

Teja Gregorin
Teja Gregorin FOTO: Miro Majcen

Izidi:
- ženske, zasledovanje, 10 km:
 1. Jekaterina Jurlova (Rus)       30:07,3/1
 2. Selina Gasparin (Švi)           + 12,0/1
 3. Dorothea Wierer (Ita)             18,0/3
 4. Tiril Eckhoff (Nor)               48,0/3
 5. Krystyna Guzik (Pol)              51,9/2
 6. Karin Oberhofer (Ita)             52,5/3
 7. Gabriela Soukalova (Češ)          54,6/3
 8. Olga Podčufarova (Rus)            55,8/3
 9. Valj Semerenko (Ukr)            1:09,7/2
10. Anais Bescond (Fra)             1:12,0/5
...
47. Teja Gregorin (Slo)                    4:00,6/5

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.