Zimski športi

Prva preizkušnja mešanih skakalnih ekip Japoncem, Slovenija 9.

Courchevel, 14. 08. 2012 20.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska mešana skakalna ekipa je na tekmi poletne velike nagrade v francoskem Courchevelu tekmovanje končala na 9. mestu. Zmagali so Japonci.

Na tekmi smučarjev skakalcev za poletno veliko nagrado v francoskem Courchevelu so prvič na tej ravni tekmovanj izpeljali tekmo mešanih ekip. V konkurenci dveh skakalcev in dveh skakalk so bili najboljši Japonci pred Nemci in Avstrijci. Slovenska četverica Katja Požun, Maja Vtič, Jurij Tepeš in Robert Kranjec je osvojila deveto mesto. Premierno ekipno mešano tekmo so tekmovalci dobro sprejeli, v smučarske skoke pa je prinesla nekaj svežine. Na tekmovanju sta najprej nastopili dve dekleti, nato pa sta se med seboj pomerila še moška predstavnika. Zasedba v Courchevelu je bila dobra, saj je nastopilo 13 reprezentanc, večina z najboljšimi tekmovalkami in tekmovalci.

Jurij Tepeš
Jurij Tepeš FOTO: Damjan Žibert

Za Slovenijo je pričela Katja Požun, ki je skočila 83,5 metra, in po prvem delu reprezentanci priborila osmo mesto. Maja Vtič (83,0 m) je za njo nastopila podobno ter ekipo popeljala še mesto višje. Jurij Tepeš (84,5 m) in Robert Kranjec (88,0 m) sta Sloveniji po prvi seriji zagotovila osmo mesto in s tem finalni nastop. Fantje so sicer skakali z zaletnih mest 12 in 13, medtem ko so dekleta po skakalnici spuščali z 18. in 19. zaletnega mesta. Slovenci so si osmo mesto po "polčasu" delili z Italijani, vodila je Avstrija pred Japonsko in Nemčijo.

Tudi v finalu so tekmovalci nastopili z vetrom v hrbet. Požunova in Vtičeva sta vseeno za meter izboljšali prvi nastop, Tepeš in Kranjec pa sta pristala pri 85 metrih. Tako je Slovenija na koncu osvojila deveto mesto. "Nobena skrivnost ni, da smo pred tekmo merili na višja mesta. Tudi pričakovanja so bila mnogo višja predvsem po dopoldanskem uradnem treningu. Ponovili smo določene napake, ki se vlečejo že daljše obdobje. Naši skoki še niso stalni, zaradi česar bomo morali to stabilnost na treningih popraviti. Razlike so bile zelo majhne, razen prvih treh držav," je prvo takšno tekmo ocenil trener slovenske ženske ekipe Matjaž Triplat.

Na vrhu so končali Japonci Juki Ito, Sara Takanaši, Noriaki Kasai in Juta Vatase z 930,8 točke, druga je bila Nemčija v postavi Katharina Althaus, Ulrike Graessler, Pascal Bodmer in Andreas Wank z 928,9 točke, tretja pa Avstrija z Jacqueline Seifriedsberger, Danielo Iraschko, Davidom Zaunerjem in Michaelom Hayböckom z 928,4 točke. Avstrija je tako ob koncu zapravila ne le vodstvo po prvi seriji, temveč tudi drugo stopničko, saj so bili Nemci boljši le za štiri desetinke.

V sredo bosta v Courchevelu na sporedu še posamični tekmi poletne velike nagrade, popoldne bodo skakala dekleta, zvečer pa še fantje.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.