Zimski športi

VIDEO: Prevc za zgodovno, rezultati na Kulmu vseeno zaostali za tistimi v Vikersundu

Bad Mitterndorf, 17. 01. 2016 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Peter Prevc je na sobotni tekmi svetovnega prvenstva v poletih postal drugi slovenski svetovni prvak v tej disciplini. Pred kulmskimi preizkušnjami je pred štirimi leti v Vikersundu na Norveškem doslej edini naslov osvojil Robert Kranjec. Na Kulmu pa je v nedeljo slovenska ekipa osvojila 4. mesto.

Več videovsebin
  • Peter Prevc po ekipni tekmi na Kulmu
    00:30
    Peter Prevc po ekipni tekmi na Kulmu
  • Anže Lanišek po ekipni tekmi na Kulnu
    00:13
    Anže Lanišek po ekipni tekmi na Kulnu

Peter Prevc in preostali trije slovenski skakalci so sicer na posamični tekmi dokazali, da bi lahko igrali osrednjo vlogo na ekipni tekmi, saj je bil Jurij Tepeš deveti, Robert Kranjec deseti, novinec na teh tekmovanjih Anže Lanišek pa 12. Triindvajsetletni Prevc je bil na ekipni tekmi tekmi ponovno najboljši v obeh serijah, Kranjec je obakrat krepko preskočil 200 m, Tepeš in Lanišek pa sta ostala daleč od te meje, kar je bilo precej premalo, da bi se Slovenci povzpeli na zmagovalni oder, kot na SP pred štirimi leti; Vikersund tako z zlatom in bronom ostaja najuspešnejše slovensko prizorišče SP v poletih.

Prevc, ki je na prvenstvo po osvojeni novoletni turneji in kot prepričljivo vodilni v svetovnem pokalu prišel kot prvi favorit, je upravičil to vlogo in kljub mladosti dokazal izjemno tekmovalno in osebnostno zrelost. V soboto po treh serijah podprvaka Norvežana Kennetha Gangnesa premagal le s 3,2 točkami prednosti, kar je dobra 2,5 metra razlike. Blizu je bil tudi bronasti Avstrijec Stefan Kraft, ki je imel le 10,9 točke zaostanka za Prevcem. "Vse skupaj je bilo okrog 700 m poletov za vsakega, na koncu pa je bilo med mano in Gangnesom le dva metra razlike. Trije skoki in 700 m, na novoletni pa je bilo osem skokov in komaj nekaj čez 1000 m skupaj, vendar je bila tedaj razlika veliko večja," je zmajeval z glavo Prevc, ki je do naslova s težavo prišel kljub dvema rekordoma letalnice na treh tekmovalnih poletih. Četrti je zaradi premočnega vetra odpadel.

Jurij Tepeš (na fotografiji) je med slovenskimi letalci najbolj razočaral.
Jurij Tepeš (na fotografiji) je med slovenskimi letalci najbolj razočaral. FOTO: Damjan Žibert

Prevc je s tem krepko nadgradil izid s prejšnjega SP, ko je leta 2014 v češkem Harrachovu Nemec Severin Freund slavil pred Norvežanom Andersom Bardalom in tedaj bronastim Prevcem. Med trideseterico sta se na SP pred dvema letoma uvrstila še dva slovenska letalca; Jurij Tepeš je bil 15., Kranjec, branilec naslova iz Vikersunda 2012, pa je bil 29. Tedaj so izvedli le dve seriji in odpovedali še ekipno tekmo. Kranjec je pred štirimi leti v boju za naslov prehitel Norvežana Runeja Velto in Avstrijca Martina Kocha. Prav v Vikersundu so leta 2012 slovenski skakalci dosegli največji uspeh doslej na teh tekmovanjih, saj je poleg edinega slovenskega svetovnega prvaka v poletih do bronastega odličja prišla tudi četverica na ekipni tekmi. Poleg Kranjca so nastopili še Jernej Damjan, Tepeš in Jure Šinkovec, ki so zaostali le za Avstrijo in Nemčijo.

Slovenija je pred tem odličja na SP v poletih osvojila še dvakrat. Na Kulmu je bil leta 1996 za Avstrijcem Andreasom Goldbergerjem in Fincem Jannejem Ahonenom naš Urban Franc tretji. V Oberstdorfu je leta 1988 Primož Ulaga zaostal le za Norvežanom Olejem Gunnarjem Fidjestölom in osvojil srebro. Leta 1972 je na prvem svetovnem prvenstvu v poletih v Planici slavil Švicar Walter Steiner, na 10. metu pa je končal najboljši Slovenec Peter Štefančič. V Planici so bila svetovna prvenstva v poletih še leta 1979 (zmagal je Avstrijec Armin Kogler), 1985 (Finec Matti Nykänen), leta 1994 (Čeh Jaroslav Sakala), 2004 (Norvežan Roar Ljökelsöy) in leta 2010, ko je posamično tekmo dobil Švicar Simon Ammann, peti je bil Kranjec, na ekipni tekmi pa je zmagala Avstrija, Slovenija je bila šesta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
18. 01. 2016 16.21
+4
Upam da so vsi Prevčevi vzgojeni v takšne osebnosti kot Peter, če so bo še veliko veselja ob skakalnicah
bubasvaba33
18. 01. 2016 20.39
pabo39
17. 01. 2016 21.50
+9
Prevc za zgodovno??? In to ob 17:24, pa še do sedaj niste uspeli popravit?
CestniKolesar370Wattov
17. 01. 2016 21.16
+12
Ja ja, zgodovinski dosežek za Prevca. Novoletna turneja, prvenstvo v poletih in pokal. Trojček mu ne uide. Res, da pričakujem preveč, ampak Prevc bi lahko letos podrl marsikateri rekord v pokalu. S tem mislim na število zmag v eni sezoni (kljub temu, da sta 2 tekmi že odpadli), ker je na dobri poti. Planica bo pa itak njegova. Razni Freundi, Norvežani in današnji Avstrijci lahko v Planici dobijo samo tople napolnjene hlače.
Vicc
17. 01. 2016 21.28
+2
tud Morgenstern je nekaj let nazaj zmagal 7 od prvih 8 tekem al kako je bilo, pa je potem začel popuščat, vseeno pa je zmagal svetovni pokal
BayernGomez
17. 01. 2016 21.53
+6