Zimski športi

Predsedstvo FIS o violinistki Mae in zračnih blazinah

Obehofen, 18. 11. 2014 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze je na seji v švicarskem Oberhofnu potrdilo odločitev komisije, ki je zaradi goljufanja razveljavila vse štiri tekme na Krvavcu, s pomočjo katerih se je Vanesa Mae uvrstila na olimpijke igre v Soči.

Predsedstvo Mednarodne smučarske zveze je na seji v švicarskem Oberhofnu potrdilo odločitev svoje komisije, ki je 6. novembra zaradi goljufanja razveljavila vse štiri veleslalome med 17. in 19. januarjem na Krvavcu, ki so violinistki Vanessi Mae omogočili nastop na olimpijskih igrah v Sočiju. Primer so predali Mednarodnemu olimpijskemu komiteju. Maejeva je februarja na OI pod imenom Vanessa Vanankorn zastopala Tajsko in med 67 smučarkami v veleslalomu zasedla zadnje mesto. Tam pa ne bi smela nastopiti, zato bo o nadaljnjih sankcijah proti njej odločal Mok. Maejevo je Fis v začetku meseca že kaznoval s štiriletno prepovedjo nastopanja, kot tudi štiri slovenske smučarske delavce in enega Italijana, ki so sodelovali pri manipulacijah na omenjenih tekmah.

Vanessa Mae
Vanessa Mae FOTO: Reuters

Predsedstvo Fis je odločilo, da lahko v alpskem smučanju do konca leta uporabljajo posebne zračne blazine za zaščito glave in vratu v primeru padcev, ki ustrezajo predpisom, vendar le na treningih smuka, potem pa na vseh tekmovanjih, tudi v svetovnem pokalu. Prva testiranja prototipa posebne zaščitne blazine, ki jo je krovna smučarska zveza razvila s podjetjem Dainese in se imenuje D-air, so bila opravljena konec lanskega leta. V primeru padca se v nekaj milisekundah blazina napolni z zrakom in zaščiti vrat ter glavo pred hudimi poškodbami.

Za tekme svetovnega pokala v sezoni 2015/2016 so zvišali najnižji možni nagradni sklad v alpskem smučanju na 120.000 frankov (100.000 evrov) in v prostem smučanju na 25.000 (21.000 evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

planetiusode
19. 11. 2014 12.13
+7
Olimpijski komite in pa olimpijske igre nimajo nobene veze več z Hubertenovim načelom,važno je sodelovati,v igri je samo še denar in prestiž,tako da so igre izgubile tisti prvotni namen.