Zimski športi

Predrtje popljučnice je lahko usodno!

Ljubljana, 18. 02. 2010 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Majdičeva je pokazala neverjetno odločnost in vztrajnost, ko je kljub neznosnim bolečinam tekmovala in celo osvojila stopničke. Pokazala je tudi ogromno poguma, kajti če pri predrtju popljučnice pride do zapletov, je lahko poškodba celo usodna.

Petra Majdič je zaradi zlomljenih reber in pnevmotoraksa trpela nečloveške bolečine. ''Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je uspeh Petre Majdič komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med.
Petra Majdič je zaradi zlomljenih reber in pnevmotoraksa trpela nečloveške bolečine. ''Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je uspeh Petre Majdič komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med. FOTO: STA
Če zlomljeno rebro prebije poprsnico – mreno, ki pokriva pljuča in prsni koš in ki hkrati pljuča ločuje od prsnega koša – začne zrak iz pljuč uhajati v prsno votlino, kar povzroča neznosne bolečine. Poškodbo strokovno imenujemo pnevmotoraks. ''Pnevmotoraks povzroča nečloveške bolečine. Že samo zlomljena rebra, ki povzročijo nestabilnost prsnega koša, so zelo boleča, ker pa je motena tudi mehanika dihanja, je vse skupaj še toliko huje. Ker je zlomljeno rebro predrlo popljučnico, je začel zrak iz pljuč uhajati v prsno votlino, zaradi česar so se pljuča stisnila, kar je še nadalje poslabšalo pljučno funckijo naše tekmovalke. Ker je kljub neznosnim bolečinam naša Petra tekmovala in celo dosegla tako dober rezultat, lahko rečem le, da gre za superžensko,'' je Petrino odločitev, da tekmuje kljub poškodbi, komentiral kirurg mag. Marko Bitenc, dr. med.
Petra je imela srečo v nesreči, kajti pri pnevmotoraksu lahko pride do hudih zapletov.
Petra je imela srečo v nesreči, kajti pri pnevmotoraksu lahko pride do hudih zapletov. FOTO: Reuters

A Petra Majdič je imela srečo v nesreči, kajti pri pnevmotoraksu lahko pride do hudih zapletov. ''Pnevmotoraks je nevarna situacija, ker lahko povzroči, da pride do premika notranjih organov, zlasti srca in velikih žil v prsnem košu, pride lahko do motnje pretoka krvi v srce in tudi do akutnega zastoja srca. Tako je lahko pnevmotoraks, zlasti če ga spremlja tudi krvavitev, smrtno nevarna poškodba,'' še pove mag. Marko Bitenc, dr. med. Pri naši tekmovalki do zapletov k sreči ni prišlo, kljub temu pa bo verjetno potrebovala kar nekaj časa, da bo okrevala po poškodbi.

Koliko časa običajno traja okrevanje in kako se takšna poškodba sploh zdravi, pa si preberite v članku na spletni strani Vizita.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frici
20. 02. 2010 09.47
Mislim,da je nam slovencem res vredna sama čast in slava,saj Petra se je že dokazala da je odlična tekmovalka,res pa da nima sreče na svoji strani,da bi pa živlenje tvegal za medaljo ne hvala raje še naprej uživam živlenje ki nam je samo enkrat podarjeno in ga lahko zelo hitro zapravimo,tudi bedaste izjave se mi zdijo da samo medalje štejejo Bedarija,to sedaj zahtevajo spozorji kar se mi zdi odvratno.Kakor sem slišal da ji je tudi osebni trener odsvetoval nadalnje nastope,vendar kaj bi se zgodilo če bi se zgodilo najhuje se ne upam pomisliti.
ma-al
19. 02. 2010 16.27
Jaz živim sanje brez poškodb. Zdravje so moje sanje :) In se grem cajtat, ko je treba in ko kaj zaboli, to je moj ponos. Upoštevam svoje telo..... in mi je sveto. Pa me prav boli za vsa ostala priznanja. Jih ne rabim. Svoje priznanje si dobim, kar pri sebi :) @kseani... pojma nimaš kaj so sanje, ... in kaj pomeni zapravljat zdravje za svoje sanje.
lepdanzelim
19. 02. 2010 15.28
Zdaj, ko vidimo, kakšne so posledice, si seveda lahko mislimo, da je preveč hotela in preveč tvegala. Če ne bi, bi marsikomu, predvsem pa njej sami, bilo žal zaradi izgubljene priložnosti, ki se ne bo verjetno nikoli več ponudila. Še slabša varianta bi bila, da bi se ona takole trudila in ji ne bi uspelo doseči medalje. Zanjo bi bila to prava osebna tragedija. V situaciji, kakršni je sedaj, ji lahko želimo le dobro in celovito okrevanje, brez zapletov in brez posledic!
Igor Starešini?
19. 02. 2010 15.07
ma-al ti nisi konfliktnež ti si ena razvajena bu..la ki ni v življenju nič dosegel in to lahko z gotovostjo trdim saj drugače tega ne bi pisal. če bi sam poskušal toliko garati za eno stvar bi uvidel da ni to boj za pleh ampak za življenske sanje za katere je PETRA trdo garala. za razliko od tebe je imela sanje in v njih verjela ter jih na srečo vseh nas predvsem pa na NJENO tudi dosegla
ma-al
19. 02. 2010 14.47
@kudra, bolje biti konfliktnež, v konfliktu, z naivnežem, kot pa biti še en naivnež in spregledati, da je zlato zdravje in ne medalja. Sicer pa ste ji lahko hvaležni za zastonj lekcijo.
ajicilop .
19. 02. 2010 14.02
ma-al ti si en velik konfliktnež, petra je zame ne narodni heroj temveč heroj človečanstva.
tosemjaz1
19. 02. 2010 12.30
Broderus glede tvojega včerajšnjega komentarja o ponosnih Slovencih....ponos do naroda in do tega kar si ni v tem, koliko ti država da in stori za tebe....to je vse politika....gre se za to, da lahko govorimo svoj jezik, da so se predniki za ta košček zemlje borili, gre se za ljubezen do svoje kulture! Če bi ti bil rajš Avstrijec, Italijan....Izvoli, preseli se!
kawasakimen
19. 02. 2010 08.52
Ja,res je super žeska.
AmonAmarth
19. 02. 2010 07.20
Ta naša petra je malo nora ane...ma pozitivno nora!!
sasko-1
19. 02. 2010 06.56
Kako, da ni imel slovenski delegat toliko jajc, da bi opozoril komite na to nevarnost, čeprav je bil opozorjen od poljske tekačice. Kaznovati delegata in ga poslati domov.
CRONIMAJOJAJC
19. 02. 2010 02.34
ne morem verjet kaj berem namesto da bi bili ponosni na petro se tle neki pametne delate res se je petra sama odlocla da tekmuje vendar ji ni nihce povedal da ima zlomljena rebra in do kasnih zapletov lahko pride kanadski nesposobni zdravniki so ji rekli da nima nic zlomljenega samo hud udarec in zdej vi tuki neki pametujete sram vas je lahko petra zame si za vedno zapisan v mojem srcu imas mesto v njemu zelim ti da cim prej ozdravis hvala za vse kar si za nas naredila slovenija je ponosna nate!!
Uporabnik489925
19. 02. 2010 02.09
zdej ste vsi nek pametni! sama se je odločla d bo šla naprej, pr tmi je uspela in sam kr lohk rečmo: BRAVO PETRA!
ma-al
19. 02. 2010 01.37
In vi vsi tukaj govorite o pogumu in borbenosti???? Za kaj že? Aja za kos pleha. Bronastega. Zame je pogum, če bi se borila za človeka, ali svojo družino, ali svoje zdravje... ne pa zdravje zapravljat za en bron, po nekaj dinarčkov. Ker zdrava jih lahko zasluži kadarkoli na lažji način, bolana pa ne, pa še rehabilitacije poškodb, jo bodo stale, tako da nima nič, od vsega skupaj. Vsi ki vzklikate bravo, se raje malo zamislite.
Eva Majeric
19. 02. 2010 01.32
AJA BRODERUS! tvoj komentar ob 22.45 je ful dober! res je svetovni! sam je pa res da se je sama odločla za nadaljevanje! ampak komentar je zakon;čista resnica!
ma-al
19. 02. 2010 01.30
Ma kakšen pogum... ? Lakomnost po uspehu, sam da je zmaga, pa če jo potem pobere po poti. Katastrofa!
Eva Majeric
19. 02. 2010 01.28
glej broderus! zamisli si da si na njenem mestu ti! me prav zanima če bi res kar tak pozabo! najprej je padla v 3 metersko brezno,te so jo mogli vun potegnit,pa je nadaljevala in to v strašnih bolečinah! in si je priborila nastop v četrtfinalu,nato v polfinalu,nato v finalu in bla 3! mela je 4 zlomljena rebra pa še predrto popljučnico! ZAMISLI SE !!!
aida007
19. 02. 2010 01.12
SWAKA ČAST.!!
me.me
18. 02. 2010 23.36
Upam, da vsaj nje ne bodo obtožli, da je kakšna poživila jemala... Bravo Petra!!!!
Broder Uroš
18. 02. 2010 23.33
burek100: Jaz jo bom že jutri pozabil In kaj bo imela od tvojega spoštovanja. Verjemi čisto nič
bohor_zari
18. 02. 2010 23.12
bravo petra kej tazga še svet ni vidu vnormalnih okoliščinah bi deklasirala konkurenco naj naši politiki pogledajo kako se bori za slovenijo