Zimski športi

Po rdeče-belo-rdečih notah …

Schladming, 14. 03. 2012 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrija časti smukaškega asa Klausa Krölla, ki je opravil s švicarskim napadom na mali kristalni globus. Didier Cuche je po 18 letih pomahal belim strminam v slovo.

Priljubljeno avstrijsko smučarsko središče Schladming je doslej slovelo predvsem po nočnem slalomu, kjer se vsako leto zbere tudi več kot 50 tisoč obiskovalcev, pretežno avstrijskih, ki čakajo na veliko zmago njihovih športnih šampionov. Zadnji jih je razveselil specialist za tehnične discipline Marcel Hirscher, ki je dobil letošnjo preizkušnjo. A Schladming bo že prihodnje leto prizorišče svetovnega prvenstva alpskih smučarjev. Če smo bili pred prihodom na avstrijsko Štajersko nekoliko zaskrbljeni, kako bo na slalomišču izpeljan smuk oz. kam so prireditelji finala svetovnega pokala zapeljali smukaško progo, so bili vsi pomisleki ob prihodu v mestece z nekaj manj kot 5000 prebivalci odveč.

Klausa Krölla (levo) je v cilju spodbujala tudi življenjska sopotnica Silvia.
Klausa Krölla (levo) je v cilju spodbujala tudi življenjska sopotnica Silvia. FOTO: Damjan Žibert

Naši severni sosedi so s 70 milijoni evrov, kolikor so vložili v projekt, v dveh letih uredili izjemno smučarsko središče, cilj posameznih disciplin pa ostaja ob vznožju proge Planai. In prav tu se je prvi dan finala svetovnega pokala zbralo 15 tisoč obiskovalcev, ki so čakali na osvojitev kristalnega globusa njihovega matadorja Klausa Krölla. Čeprav je omenjeni za osvojitev smukaške krone bil izjemno bitko s Švicarjema Betaom Feuzem in Didierjem Cuchem, jo je ob koncu tekme na veliko veselje domačinov dočakal. Brez superiorne vožnje, pod velikim pritiskom, je tekmovanje končal na 7. mestu, v smukaškem seštevku pa je to pomenilo sedem točk prednosti pred mladim Feuzem. "To je preprosto nekaj neverjetnega. Največji smukaški uspeh na dosedanji športni poti. Posebno veljavo ima tudi zato, ker sem ga dosegel doma. V s soncem obsijanem Schladmingu je to nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi," je po osvojitvi smukaške krone povedal 35-letni Kröll, ki ga je na prizorišču spodbujala tudi soproga Silvia, njun sin Tim pa je prav danes praznoval rojstni dan in to je hkrati tudi najlepše darilo zanj.

Švicarjem tako ni uspelo utišati visokoletečih Avstrijcev, ki verjamejo, da se bodo na finalu še nekajkrat veselili, če ne zmage, pa vsaj osvojitve velikega kristalnega globusa Hirscherja. Navkljub smukaškemu 'spodrsljaju' pa je bil danes velik dan za švicarsko smučanje. Po dolgoletni športni poti je smuči še zadnjič spektakularno odvrgel Didier Cuche, ki je tako uresničil napovedi in dokončno rekel zbogom belemu cirkusu: "Kröllu bi najprej želel čestitati za uspeh, skozi celotno sezono je bil konstanten, zadnjo preizkušnjo pa je oddelal suvereno. Razumljivo sem si želel drugačnega konca športne poti, ampak razpletlo se je, kot se je. Tvegal sem in izgubil nekaj dragocenega časa," je ob slovesu povedal Cuche, ki se na bele strmine – kot sam pravi – ne bi vrnil niti za milijon evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kokicas
14. 03. 2012 19.18
+6
Bravo Didier Couche kapo dol pred enim izmed najboljših smukačev vseh časov.Vse dobro v nadalnjem življenju, velika večina ga bo pogrešala v beli karavani.
spravitelj
14. 03. 2012 19.00