Zimski športi

Devet stotink odločalo o dobitniku novih slalomskih točk, na koncu slavil Norvežan Kristoffersen, Slovencema se ni uspelo uvrstiti v finalno vožnjo

Schladming, 24. 01. 2017 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Schladmingu na že dvajseti nočni tekmi, so se še osmič v tej zimi za slalomske točke merili alpski smučarji. Veliki mojster slaloma Norvežan Kristoffersen, se je tudi tokrat povzpel na najvišjo stopničko, od drugouvrščenega Avstrijca Hirsherja pa ga je ločilo le nekaj stotink sekunde.

Henrik Kristoffersen je bil najhitrejši tudi v finalni vožnji slaloma pod žarometi za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Schladmingu. Norvežan je vodil že po 1. vožnji, v finalu pa ubranil avstrijski napad ter za devet stotink sekunde prehitel Marcela Hirscherja, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Kristoffersen pa je tako dobil še peti slalom v tej zimi. Na vrhu se je vzpostavilo povsem nespremenjeno razmerje, kakršno je bilo že po prvi vožnji. Kristoffersen je bil že na prvi progi za 52 stotink sekunde hitrejši od Hirscherja, ki je kljub napadu na vse ali nič v finalu ostal prekratek za zmago. Tretji čas po prvi vožnji je v finalu ubranil Rus Aleksander Horošilov (+0,63), ki je na drugi progi nekoliko zmanjšal zaostanek za tretje mesto.

Henrik Kristoffersen med prvo vožnjo v Schladmingu.
Henrik Kristoffersen med prvo vožnjo v Schladmingu. FOTO: AP

Kristoffersen je izenačil rekord Šveda Ingemarja Stenmarka (1975/76, 1976/77) in Luksemburžana Marca Girardellija (1983/84, 1984/85) z osvojenimi vsaj petimi slalomskimi zmagami v dveh zaporednih sezonah. V minuli zimi je slalomski globus dobil s šestimi slalomskimi zmagami. Pred Kristoffersenom sta zaporedoma dva slaloma v Schladmingu osvojila le Avstrijec Reinfried Herbst (2009, 2010) in Alberto Tomba (1997, 1998), ki mu avstrijski organizatorji niso želeli plačati želene odškodnine za prihod v Schladming in je tako ostal doma ter navijal za domače veleslalomistke na Kronplatzu.

"V spodnjem delu nisem našel pravega ritma, a ne glede na to, zmagati na slalomu tukaj pred toliko navijači je res neverjetno in res super 'kul', živim le 50 minut vožnje stran od tukaj, oba trenerja sta od tukaj, prvo zmago v svetovnem pokalu sem osvojil tukaj," je bil zadovoljen Kristoffersen. Srečen je bil tudi Hirscher: "Predvsem sem zadovoljen s svojo predstavo v zgornjem delu, potem se mi je pripetilo nekaj napakic, ampak mislim, da sem ob prihodu v cilj res lepo razveselil vse te navijače. Šlo je na tesno, vem, da se bodo enkrat te stotinke obrnile v mojo korist." Razlika med Hirscherjem (620) in Kristoffersenom (560) v slalomskem seštevku znaša 60 točk v korist Avstrijca, v skupnem seštevku pa ima Salzburžan (1160) 368 točk naskoka pred norveškim izzivalcem (792).

S startnima številkama 48 in 49 sta v prvi vožnji nastopila tudi Slovenca Štefan Hadalin in Miha Kürner, ki pa se nista uvrstila v finale. Enaindvajsetletni Hadalin je prav pod žarometi Schladminga končal niz treh slalomov, ko se je uvrstil v finale in je osvojil točke z 20., 15. in 21. mestom. Hadalin na progi ni bil tako hiter, za nameček pa je nekaj količkov pred ciljem izgubil ravnotežje in odstopil. Za njim se je podal na progo Kürner, ki pa je bil prepočasen za drugo vožnjo, s skoraj pet sekundnim zaostankom je pristal v spodnjem delu uvrščenih, na 44.mestu.

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher FOTO: AP

Prva favorita slaloma na progi Planai, Hirscher in Kristoffersen, sta tudi na prvi progi dokazala, zakaj sta najboljša slalomista v tej zimi. Hirscher je zmagal na uvodnem slalomu v Leviju in v nedeljo pred domačimi navijači v Kitzbühlu s pravo mojstrovino, ko se je na vrh pognal z devetim časom prve vožnje ter z zmago z vrha slalomskega seštevka potisnil Kristoffersna, ki je v tej zimi dobil štiri slalome od šestih, na katerih je nastopil. Norvežana nedeljska napaka ni zmotila, na prvi progi je za sabo pustil vse zasledovalce, kar je slaba novica za Hirscherja, ki je velikega tekmeca premagal le takrat, ko ga ni bilo v finalu oziroma je tekmo izpustil. Avstrijec sicer na slalomih v tej zimi le v Zagrebu, kjer je bil šesti, ni stal na slalomskih stopničkah. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
25. 01. 2017 10.33
+2
mesarsko klajne v slalomih med Kristoffersenom in Hirscherjem v boju za slalomski globus bo trajalo vse do konca sezone, rad imam nočne tekme
jurci275
24. 01. 2017 20.25
-1
˝skoraj sekundo prednosti (0,52)" ???