Zimski športi

Hirscher nadoknadil zaostanek po prvi vožnji in slavil v Garmischu

Garmisch-Partenkirchen, 29. 01. 2017 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./STA/N.A.
Komentarji
4

Garmisch-Partenkirchen je gostil moško veleslalomsko tekmo za točke svetovnega pokala. Zmago si je v drugi vožnji zagotovil Marcel Hirscher, ki je s tem vpisal že svojo dvajseto zmagoslavje na veleslalomih. Žan Kranjec je na končal na 23. mestu.

Alpski smučarji so se v Garmisch-Partenkirchnu še šestič v tej zimi merili za točke na specialnih veleslalomih. Edini slovenski predstavnik v finalu Žan Kranjec si je za šest mest izboljšal svojo uvrstitev iz prve vožnje in je tekmo končal na 23. mestu. Zmagal je najboljši smučar zime Marcel Hirscher, znova s pravo mojstrovino v finalu. Avstrijec je slavil z najhitrejšo vožnjo finala in popolnim napadom ter s kar poldrugo sekunde prednosti pred Švedom Mattsom Olssonom na drugem mestu ter s skoraj dvema sekundama prednosti pred tretjeuvrščenim Nemcem Stefanom Luitzem. Avstrijec je prvič na veleslalomih v Garmischu slavil pred skoraj dvema letoma. Vodilni po 1. vožnji Francoz Alexis Pinturault, ki je bil na prvi progi za devet stotink sekunde hitrejši, je v finalu klonil pod pritiskom ter pristal z zaostankom 2,05 sekunde pod stopničkami na četrtem mestu. Po napaki Pinturaulta sta pridobila Olsson, tretji na prvi progi, ki je prvič v karieri stopil na zmagovalni oder, ter Nemec Luitz, ki je tako razveselil domače navijače na tribunah in ob progi, s svojimi komaj četrtimi stopničkami v karieri.

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher FOTO: AP

"Danes je bilo res zelo težko. Ne pomnim, kdaj sem zadnjič prejel toliko udarcev, nisem se počutil najbolje," je trnovo pot do zmage opisal Hirscher. "Seveda je zdaj občutek dober, ne bi bilo moglo biti boljše," je še dodal tekmovalec, ki je v seštevku zime zbral že 1260 točk ter je vse bližje rekordnemu šestemu zaporednemu velikemu kristalnemu globusu za skupno zmago v svetovnem pokalu alpskih smučarjev. Prvi zasledovalec Norvežan Henrik Kristoffersen (828), danes sedmi, zaostaja že za obilnih 432 točk. Hirscher je naredil tudi odločilen korak proti zmagi v veleslalomskem seštevku. Do konca sezone svetovnega pokala sta na sporedu le še veleslaloma v Kranjski Gori in finale v Aspnu, Pinturault pa za Hirscherjem zaostaja 94 točk.

Hirscher, ki vodi tudi v slalomskem seštevku, je vpisal svojo 20. zmago na veleslalomih v svetovnem pokalu ter še stoto avstrijsko moško veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. Vsega skupaj ima Salzburžan v svetovnem pokalu že 43. zmag. Hirscher ima tako po dvajset zmag v kar dveh disciplinah slalomu in veleslalomu, takšnega rekorda med še aktivnimi smučarji nima nihče. Pred Hirscherjem je le legendarni Šved Ingemar Stenmark v dveh različnih disciplinah osvojil po 20 zmag, Stenmark jih je zbral kar 46. na veleslalomskih tekmah in 40 na slalomskih. Sedemindvajsetletnik je tudi tretji alpski smučar v zgodovini po številu osvojenih stopničk na veleslalomih. Hirscher jih ima že 45, le eno uvrstitev na veleslalomske stopničke več ima Michael von Grünigen (46), vodi Stenmark z 72 veleslalomskimi uvrstitvami na zmagovalni oder. Hirscher je v tej sezoni zmagal na veleslalomih v Alta Badii in Garmischu, na preostalih štirih specialnih veleslalomih pa je bil na stopničkah na drugem mestu. Pinturault ostaja pri treh zmagah na veleslalomih v tej zimi (Sölden, Adelboden, Val d'Isere).

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher FOTO: AP

Veliko smole je imel še pred začetkom današnje preizkušnje najboljši slovenski veleslalomist zadnjih let, po novem 12. na lestvici v tej disciplini, Žan Kranjec. Moral bi nastopiti v prvi jakostni skupini, a je po tem, ko je včeraj zamudil na žreb številk, startal kot 46. po vrsti. Kranjec je finale ujel z 29. časom, na drugi progi pa je z desetim časom finala skočil na 23. mesto. V Söldnu in Alta Badii je bil obakrat tik pod stopničkami na četrtem mestu, veleslalom v Adelbodnu pa je končal na 15. mestu. Drugi Slovenec Štefan Hadalin je odstopil na prvi progi.

Odgovorni trener za tehnične discipline za svetovni pokal Klemen Bergant je bil po tekmi še nekoliko pod vtisom včerajšnjih dogodkov: "Danes je bila cela njegova tekma pod vplivom tega, kar se je zgodilo včeraj zvečer. Moram povedati, da Žan pri temu ni bil čisto nič kriv, da je zamudil. Na zbor je zamudil dve minuti in ni dobil nobenih odpustkov. Težko se je pripravil na tekmo, priprava je bila sigurno drugačna kot normalno. Temu primerno je mogoče tudi rezultat slabši, hipotetično to lahko rečemo, vedeli pa ne bomo nikoli. Žan se je v srednjem delu, mogoče še bolje v prvem teku, pa tudi v drugem, dobro smučal. Obakrat pa si je največ zaostanka nabral na ravnini pred ciljem. V prvem teku vemo, da pred vhodom v ravnino ni šel idealno oziroma je naredil napako in ni prišel notri z dosti hitrosti. V drugem teku je tam potem tudi kar dosti izgubil, manj kot v prvem, a še zmeraj preveč za ta del."

 

Izid veleslaloma v nemškem Garmisch-Partenkirchnu:

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:39,95 1:19,85 1:20,10
2. Matts Olsson (Šve) 2:41,45 +01,50 1:20,21 1:21,24
3. Stefan Luitz (Nem) 2:41,90 +01,95 1:20,72 1:21,18
4. Alexis Pinturault (Fra) 2:42,00 +02,05 1:19,76 1:22,24
5. Mathieu Faivre (Fra) 2:42,36 +02,41 1:20,77 1:21,59
...
23. Žan Kranjec (Slo) 2:44,15 +04,20 1:22,80 1:21,35

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MaunelNeuer
29. 01. 2017 21.37
Marcel Hirscher!!!!!!!!!!!!!!
percival
29. 01. 2017 14.57
+2
Marcel GOAT :)
Erik432
31. 01. 2017 12.50
Hirsch pomeni po nemško jelen in ne koza. Se pravi, da bi potem pravilno vsaj bilo Marcel Deer.
ronnie1
29. 01. 2017 13.38
+4
Pih, Kosir, in reprezentanca! Le kako lahko zamudis na zrebanje stevilk, kar ima za posledico, da namesto 15, startaskot 45 - ti. Celo leto treniras, ne pocnes nicesar drugega, tekme imas v sezoni v povprecju eno do dve na teden in potem si ne vzames casa, da prides na zrebanje stevilk pravocasno. Neodgovorno in neresno...!!!!!!