Zimski športi

Petra Majdič že v olimpijski vasi

Whistler, 21. 02. 2010 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J. / STA
Komentarji
74

Petri Majdič, slovenski junakinji olimpijskih iger, so zdravniki odstranili drenažno cevko. Majdičeva se je že vrnila v olimpijsko vas. Tekmovalna žirija je zavrnila odgovornost in pomisleke o preslabi varnosti tekaške proge.

Petra Majdič je zapustila bolnišnico.
Petra Majdič je zapustila bolnišnico. FOTO: STA

Slovenska šampionka olimpijskih iger, smučarska tekačica Petra Majdič, ki je kljub štirim zlomljenim rebrom v sprintu prišla do bronaste kolajne, vendar nato končala v bolnišnici, je danes že zapustila Vancouver. Zdravniki so ji namreč odstranili drenažno cevko, tako da je zvečer po kanadskem času na svojo željo že prispela nazaj v olimpijsko vas.

Majdičevo so njene sotekmovalke že nestrpno pričakovale v olimpijski vasi v Whistlerju, snidenja s šampionko pa se veseli tudi poslovni direktor nordijskih disciplin in nekdanji olimpijec Primož Ulaga, ki jo bo obiskal jutri.

Tekmovalna žirija zavrača odgovornost

Potem ko so pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) vložili protest zaradi pomanjkljivo zavarovane tekaške proge na ovinku, na katerem je Petra Majdič na ogrevanju pred tekmo padla več kot tri metre globoko v jarek, je žirija tekmovanja danes zavrnila vsakršno odgovornost.

Žirija tekaškega tekmovanja, katere tehnični delegat je Uroš Ponikvar, ki je v imenu žirije tudi odgovoril na protest, je zavrnila odgovornost in pomisleke o preslabi varnosti.

"Poškodba športnika je vedno resna stvar in žirija tekmovanja poškodbo globoko obžaluje," je v sporočilu zapisal Ponikvar.
Žirija je po posnetkih tekmovanja ugotovila, da je Majdičeva na omenjenem zavoju, kjer je proga široka devet metrov, tekla po široki liniji na zunanjem delu zavoja, zunaj linije proge. Takrat je izgubila nadzor, padla na bok in nato zdrsnila v jarek.

Majdičeva je nato s pomočjo splezala nazaj na progo in se vrnila na snežni stadion, kjer so ji nudili zdravniško pomoč. Po prošnji slovenske ekipe ji je žirija dovolila, da v kvalifikacijah nastopi povsem na repu tekmovalk.

Ob tem žirija ugotavlja, da je bila proga večer pred nesrečo dobro pripravljena, nesrečni zavoj pa zelo utrjen. Razmere na progi so bile zaradi nočnega zmrzovanja razmeroma hitre. Dan pred tem je po uradnem treningu eden od trenerjev zahteval, da se na zavoju umaknejo trikotne oznake na progi, ki označujejo konec piste, saj naj bi omejevale širino proge. Žirija je zato naredila še širši izvoz ovinka. Pred treningom ni bilo nobenega protesta na progo, njeno pripravo ali varnost, ki ga lahko ekipe vložijo do 15 minut pred začetkom treninga, je še zapisal Ponikvar.

Petra Majdič na zmagovalnih stopničkah
Petra Majdič na zmagovalnih stopničkah FOTO: Reuters

Ta ovinek je del sprinterske proge in so ga športniki in športnice prevozili velikokrat že pred začetkom olimpijskih iger. Do zdaj še nikoli ni bilo nobene druge nesreče na tem mestu in po mnenju žirije je bil zavoj dobro pripravljen in ni predstavljal nobenih nenavadnih tveganj za smučarje.

Žirija ob tem iskreno obžaluje poškodbe Petre Majdič in ji želi popolno okrevanje ter hitro vrnitev v formo ter k smučarskemu teku, je v sporočilu še zapisal Ponikvar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MISSGAGA
24. 02. 2010 19.03
NORO TRUDA JE TREBA, DA PRIDEŠ NA OI, DA TAM DOBIŠ MEDALJO, JE BOLJ NORO, DA TE POTEM VLAČIJO PO ZOBEH PA JE NAJBOLJ JE NORO...
lolipoly
22. 02. 2010 17.52
@ Komentiraj Ce bi bila Americanka, bi priznala, da je napako naredila, in padla !
komentiraj
22. 02. 2010 11.41
če bi bila američanka...bi blo drgač...tako pa slovenija..kje je že to? naš tip(i) pa...kaj drugega naj reče(jo)...kdo ga plača...in ne slabo!!!
lolipoly
22. 02. 2010 03.32
Nic se ne sekirajte za Petro, kakor sem slisala, je govorica , da ji bo Kanadska organizacija Terry Fox podarila nagradno darilo za njeno hrabrost.(Ta organizacija nima veze z ZOI). Za vsoto se se menijo . OI so tezke in izbirajo " best of the best"
iz_rokava
21. 02. 2010 23.37
Danes je Tone Vogrinec v izjavi za VAL 202 rekel, da je Petra Majdič SAMA kriva za nesrečo, ki si ji je zgodila! Ja, med našimi olimpijskimi funkcionarji so "dunajski lakaji, konjarji, hlapci in natakarji" in to taki, da jim jih v svetu ni para. Če se bi to zgodilo avstrijski ali nemški tekmovalki si mariborski Tona ne bi upal izustiti take neumnosti! Vsi, ki smo v teh dneh, neštetokrat videli, kam je Petra padla se lahko samo čudimo, da je sploh ostala živa. Kar se tiče varnosti, bodo to igre brez dvoma ene od najslabših olimpijskih iger. En mrtev in veliko nesreč zaradi spektakularno nevarno narejenih prog brez ustreznih varnostnih zaščit nas spominjana na gladiatorske igre v starem Rimu namenjene zabavi in uživanju gledalcev v dramatičnih padcih, ki se po tekočem traku dogajajo olimpijcem. To je daleč od olimpijskih vrednot! Mislim, da bosta tako Ponikvar kot Vogrinc postala vedno dobrodošla "gratis all inclusive" gosta vankuverskih prirediteljev olimpijade!
longlivegaza
21. 02. 2010 20.35
ja itak.... s padcem dobila samo odrgnine , potem si je z nadaljevanjem rebra zlomla...??? helou? pa ka vam je to je tko kot da bi ti lobanja počla če bi se preveš na školki naprezu!!?? bolani ste resno... drgač pa itak da je dala use od sebe za sebe, ne pa za slovenijo, kar je tut prou!! ja, pa tisti ki govorite da si je sama kriva: če bi si še enkrt pogledal posnetk bi vidli, da je bla na treningu ob tistem zavoju na notranji strani še ena tekmovalka, zato druge šanse tut ni mela , kot pa da zgrmi u tist jark... definitiuno bi mogo bit ta del zavarovan, kr je tut najnevarnejši( tisti, ki smo gledal vemo) in tiste tekmovalke, ki so šle za njo so to vedle, ZATO so šle počasnej, drgač bi blo pa drgač...
f-r-e-e-d-o-m
21. 02. 2010 19.11
Žirija je po posnetkih tekmovanja ugotovila, da je Majdičeva na omenjenem zavoju, kjer je proga široka devet metrov, tekla po široki liniji na zunanjem delu zavoja, zunaj linije proge. Proga je vse kar je utrjeno in pripravljeno za tekmovalce, potemtakem žirija ne bi zavarovala prehoda prek proge, ki je tudi del proge, čeprav bi bila široka 15 metrov na vsako stran pa ne bi bilo ograje in tekmovalke bi lahko v gneči ena za drugo popadale na spodnji del proge. Naj ne govorijo, da je petra ubrala napačno linijo ali tekla izven proge, ker se vsaka tekmovalka trudi najti najboljšo linijo, ampak žirija s Ponikvarjem na čelu tega ne razume. Nesposobni ljudje na najvišjih mestih!!!!!!!
pogan
21. 02. 2010 18.52
saj je bilo za pricakovati da zirija pa res ni kriva!!!
polo19sdi
21. 02. 2010 17.57
Važno da je Mazejeva dobila srebro.
Trglav
21. 02. 2010 17.44
Vse naj, naj za Petro! Samo stran od politike, pa boš od vseh Slovenceljnov!
Stanko Zabukovec
21. 02. 2010 17.37
To je najbolj butasta izjava nekega delegata lahko ga je sram ,da sploh izjavi kaj takega.Potrebno jih je tožit in to brez Kocjančiča,ker je on glih en tak
lolipoly
21. 02. 2010 17.34
A ni vsak sportnik zivljensko zavarovan? Tu sedaj pride v postev tista draga zavarovanja, da se povrnejo poskodbe!
jure920
21. 02. 2010 16.56
Še malo pa se bo Majdičevi očitalo zakaj je sploh šla na olimpijado.Kaj bi se zgodilo,če bi se to zgodilo Nemki ali Norvežanki ali pa celo Američanki?
stajerc34
21. 02. 2010 16.35
če veš,da bi te ustavila ograja,misli na druge tekmovalce,naredi pametno,ter korektno.osebno sem gledal tekmo z 2mesečno hčerko,ti moram povedat,ali se je meni nasmejala ali tebi,ko si nadaljevala.ČIM PREJ OKREVAJ,IN ŠIRI SAMOZAVEST MED SLOVENCI.
arg12
21. 02. 2010 16.33
To Petra,pokazala sI DA VZTRAJAŠ BRAVO!!!!
blisko
21. 02. 2010 16.27
vglavo21.02.2010, 15:52 Mislim, da je že znan odgovor olimpijskega komiteja za varnost, in kot je že nekaterim bilo kristalno jasno, organizator ne bo odgovarjal za nesrečo, rečeno je bilo da v nobenem določilu ni zapisano, da bi vsak del proge morali zavarovati z mrežo. Ne bo nobenih odškodnin s strani ol. komiteja ali organizatorja, kolajna bo pa ostala in to je tudi najbolj pomembno. Vrhunski športniki so pa tako zavarovani kot severni medvedi, to je tudi prav, Petra bo s tega naslova prejela zavidljive vsote denarja in še enkrat prav je tako. Meni je samo žal, da je sezona za Petro končana.
nosko1234
21. 02. 2010 16.04
Petra tekmuje za denar in sedaj bo pobrala dobro oškodnino, vi se nekateri kregate preko foruma zastonj.
cebelko
21. 02. 2010 15.57
pa naj vas še malo podžgem.... janne ahonen je leta 2005 skočil (poletel) 240m na planiški velikanki.in padel; podrsal...pa noben ni izjavu da je kriva velikanka ker je bila tisto leto slabo pripravljena oz. organizatorji ker so skok dovolili. kriv je bil tekmovalec ker je PRECENU SVOJE SPOSOBNOSTI IN ŽELEL PREVEČ! lahko bi še našteval primere kerj se tekmovalec ponesreči in ni organizator za to kriv. v gorskem kolesarstvu marsikateri tekmovalec zaradi neprilagojene hitrosti in slabe podlage zaide iz trase in se zaleti v kamen, drevo,....NI ORGANIZATORJA KI BI SPREJEL KRIVDO ZA TAKO DEJANJE! dejte se zavedat tega!
Principat
21. 02. 2010 15.52
počakte , ko boste slišali neuradni odgovor olimpijskega komiteja za varnost , na nekaj se že namiguje
nefretete
21. 02. 2010 15.30
mateja25.5 21.02.2010, 13:21 KAR JE NARDILA PETRA ZASE IN S TEM TUDI ZA SLOVENIJO, NASLEDNIH 10 LET, NEBO NIHČE VEČ! Najprej čestitke srčni športnici, za katero smo navijali in držali pesti! Takole posvajanje kolajn gre na živce tudi meni. kaj hitro se pozabi na športnike, s katerimi smo preživljali slabe in dobre trenutke, zato je razpredanje po forumih odveč, komu in kako je kolajna namenjena. Predvsem je najbrž zadovoljen šporntik, ki je nagrajen za svoj trud, mi pa, ker doživljamo malo manj kot orgazmične trenutke, ko zmaga naš, slovenski tekmovalec. Prav je, da navijamo za naše, pa bi navijali za Slovenko, če bi nastopala za drugo državo? Bi bila to še vedno ista Petra? (vzela sem njo za primer) Ali pa drugače povedano, če bi v polni formi in z odličnimi rezultati ostala brez pravega razloga brez odličja? Bi bila še vedno vredna naše podpore? Torej bi rekla takole: petrina kolajna je namenjena le njej, veselje pa deli z nami, le mi pa lahko pripomoremo k temu, da se ne bo uresničila zgornja napoved in da res ne bomo imeli naslednjih deset let odličnega športnika. Kako? Podpirati je treba tudi tiste, ki so še na začetku, pa tiste, ki trenirajo v nemogočih razmerah, pa one, ki nimajo sredstev za treninge, ker se morajo preživljati. Pa vso srečo vsem športnikom in tekmovalcem!