Zimski športi

Peter Prevc 'jezen' le nase: Imel sem na voljo 32 tekem, da bi dobil eno točko več

Ljubljana, 23. 03. 2015 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Za Petrom Prevcem je daleč najboljša sezona. Gorenjec je z zmago in drugim mestom na zaključku sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici še drugo leto po vrsti osvojil mali kristalni globus v poletih. Od največje lovorike, velikega kristalnega globusa, je bil oddaljen vsega eno točko.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: Aljoša Kravanja
Slovenski skakalci so prav za finale sezone prihranili najboljše. Celotna ekipa, za katero je odgovoren trener Goran Janus, se je pred domačimi navijači na prenovljeni letalnici prikazala v najboljši možni luči, s popolnim izkupičkom dveh zmag in dveh drugih mest na obeh posamičnih tekmah ter zmagoslavjem na moštveni tekmi. Takoj po nedeljskem finalu finala je bilo prisotne nekaj grenkobe, kajti Petru Prevcu je za veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala zmanjkala le ena točka. Lovoriko je osvojil Nemec Severin Freund, a z najmanj verjetnim razpletom, saj je zbral enako število 1729 točk kot Prevc. Slovenski skakalec je zadnjo tekmo končal na drugem mestu, Freund je bil sedmi, reprezentančni kolega Jurij Tepeš pa je zmagal in Prevcu odščipnil 20 točk. "V bistvu bi in ne bi bilo pošteno, če bi si s Severinom razdelila veliki globus. Sem hitro samokritičen, sploh če upoštevam dejstvo, da je dobil Severin globus, ker je večkrat zmagal. Veliki globus si je nedvomno zaslužil," je razplet boja za lovoriko pospremil Prevc. Prevc je na zadnjih dveh tekmah pred domačimi navijači nadoknadil kar 94 točk zaostanka za tekmecem. Do delitve velikega globusa ni prišlo, saj je obveljalo pravilo, da v takšnem primeru pripade lovorika tekmovalcu z več zmagami. Freund je v minuli sezoni svetovnega pokala zmagal devetkrat, Prevc trikrat. Nemec je zbral 15 uvrstitev na zmagovalni oder, slovenski as eno manj. "Nisem pričakoval, da se bo prednost, ki jo je imel Freund pred mano, stopila. Celo skandinavsko turnejo je bil skorajda nepremagljiv. Mogoče bi celo bilo bolje, če bi že v petek to prednost povečal na več kot sto točk in bi, mislim, obema prihranil v nedeljo veliko živcev, ampak je bil zelo zanimiv boj, se vidi, zakaj si je zaslužil veliki globus, večkrat je zmagal, torej vemo, kaj mi je manjkalo," se je malce pošalil Prevc.

Jurij Tepeš
Jurij Tepeš FOTO: Aljoša Kravanja
Grenkega priokusa, ko je veliki globus izgubil, čeprav je imel enako število točk kot njegov tekmec, je bilo kar nekaj takoj po tekmi: "A je tega priokusa čedalje manj. To zimo sem imel na voljo 32 tekem, da bi dobil vsega eno točko več na eni od teh tekem, tako da je bil problem samo v meni, ko se kakšno tekmo prej nisem dovolj zbral ter nisem dovolj dobro oddelal." Prevc v nedeljo ni računal na dejavnik Tepeš, ki je po treh poletih, dolgih 237,5 metra, na velikanki najboljše prihranil prav za konec in v sklepni finalni seriji Planice pristal pri daljavi 244 metrov: "Skušal sem se čim bolj umiriti. Ob vožnji z žičnico na vrh letalnice sem si celo pot dopovedoval, naj si zmago izbijem iz glave ter se zberem le na skok. Imel sem vizijo, imel sem idejo, kako se lotiti skoka. Tako je bilo potem vse praktično enako kot prejšnje dni, razen tega da je Jurij v nedeljo prebil 'zid' in je zmagal." Čeprav sta obe zadnji tekmi potekali v znamenju slovensko-nemškega boja za veliki kristalni globus, pa se je odvijal še interni slovenski spopad za planiško prevlado, tako Jurij Tepeš in Prevc sta bila na stopničkah, v petek je bil Prevc pred Tepešem, v nedeljo pa sta si mesti na vrhu zmagovalnega odra zamenjala. Freunda na Planici ni bilo v ospredju, z nedeljskim sedmim mestom je celo vpisal najslabši dosežek na zadnjih 15 tekmah v sezoni. "Če sem lani končal sezono z najboljšim skokom, letos pač nisem, ne glede na vse, pa se je vse skupaj tukaj v Planici zelo lepo končalo s tretjo zaporedno slovensko himno po tekmi in zaradi tega sem vesel," Prevc po tekmi ni bil povsem zadovoljen s svojim zadnjim skokom v sezoni dolgim 233,5 metra ter dejstvom, da ga je reprezentančni kolega prehitel za zgolj 2,8 točke."S sezono sem zadovoljen, napredek v primerjavi z lani je očiten," je kljub vsemu ocenil Prevc. "Moja sezona sicer ni bila tako 'bum-bum' kot lanska, manjkala je kolajna s svetovnega prvenstva, se pa vidi napredek v bolj stabilni sezoni, je pa treba to stabilnost še nadgraditi," je realen Prevc, ki je lani v Sočiju osvojil dve olimpijski kolajni.

Edini spodrsljaj v minuli sezoni je 22-letni Gorenjec doživel na SP v Falunu, kjer je ostal brez odličja.
Edini spodrsljaj v minuli sezoni je 22-letni Gorenjec doživel na SP v Falunu, kjer je ostal brez odličja. FOTO: Aljoša Kravanja

Poljak Kamil Stoch je lani skupni seštevek osvojil s 1402 točkama, Prevc je za drugo mesto zbral 1312 točk, Freund pa 1303 točk. Tokrat sta oba s Freundom osvojila 327 točk več od lanskega zmagovalca, kar kaže, kako sta bila dominantna. Prepričljiv je bil tudi Avstrijec Stefan Kraft, ki je za skupno tretje mesto zbral 1578 točk, torej več, kot je lani za veliki globus potreboval Stoch. "V bistvu je bilo toliko govora o boju za veliki kristalni globus, da mali kristalni globus za zmago v seštevku poletov sploh ni prišel do izraza. Je bilo zelo veliko olajšanje, ko sem videl še skupni seštevek v poletih, in sem bil zelo vesel, da sem ga obdržal. Po eni strani zgleda kot tolažilna nagrada, je pa predvsem potrditev, da sem znova najboljši v poletih in da je treba vztrajati," je bil vesel še druge lovorike v poletih.

V seštevku poletov je bil Prevc (345) za zgolj devet točk boljši od Freunda (335). Tretji najboljši letalec sezone je postal Tepeš (287).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

orgatem
23. 03. 2015 22.50
+4
Dostojevski si eden redkih ki ve zakaj se tukaj gre .Ljudje mlatijo prazno slamo o poštenju o tem kako so ponosni ,da nas skakalni svet lahko pogleda v oči . ha ha ha delajo Nemci pa še kdo .Takšne situacije mogoče ne bo več. Tepeš ....sploh ne morem dojeti kaj je hotel z tem pokazati . ampak tukaj se je šlo za nekaj več kot Jurčkovo zmago . Saj se ve kdaj je treba malo bolj skupaj stopiti . Pa še to ko nabijate ,da je Peter velik športnik .Je in to kako .Samo tega ne bo prebavil do smrti ....ne bo. Me prav zanima kakšni bodo sedaj odnosi v ekipi .Med določenimi očitno že sedaj niso .To se je pa zelo dobro videlo to tekmo . Ko je Pero čakal na rezultat in ko se je prikazal na ekranu je JURI samo skomignil z rameni ,kakor češ PA KAJ POTEM. Brez veze. Ne znamo se iti igre ko je to najbolj potrebno.Vse je bilo pripravljeno bolje ni moglo biti...Sem pa ponosen ker živim v državi več ali manj poštenjakov.
Mister iks
23. 03. 2015 21.23
-1
Malo se zamislite prosim. Kaki hudi poskakvalci so to, pa da se upajo na tako velikanko!!! Kako jih mora biti strah, oni pa reskirajo življenje. Sam poglejte kakšni grozoviti padci so bili, oni pa neustrašni, pa pri teh rosnih letih, pogumneži!!! Lol, kar nekaj in temu pravjo šport? Še pri šahu moraš biti bolj ogret. Rabiš sam eno mišico za te pogumne skoke, itak te pa futrajo z obeh strani. Če bi mi trenirali 15 let kot oni, bi tud telemark obvladal. Kere legende, Mile voli disko!!!
BetyLEGENDA
23. 03. 2015 20.45
-1
pa kaj vsi Tepeša krivite on js skoču kot bi vsak in zaslužil si je zmago saj je za to veliko treniral in vložil veliko truda... bol je zasral schliri ki je premalo skočil in ni prehitel freunda!! pa dejte že mir... Vsi so odlični!!! zdej pa konc do oktobra začnite spremljat skoke in ni kriva 1 točka sam zaradi planice če bi se prevc npr. v vikersundu uvristil do 5 mesta in ne 16. bi obdržal majico!!!
Kosmatinc
23. 03. 2015 21.17
+2
Če,če,če bi Tepeš skočil 3 metre manj bi imeli globus ,vse je čečeče
BetyLEGENDA
23. 03. 2015 21.24
-2
a sem rekel če bi skočil al da tepeš ni nič kriv in prav da je toliko skočil?!!
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 20.19
+9
cel skakalni svet se smeji Avstrijcem, ki hodijo pred tekmo v nekih sivih pajacih, ker skrivajo svoje raztegnjene drese.........Tepežu pa vsi ploskajo, ker je izpadel pošten športnik......Prevcu pa malo manjka, da bo najboljši.......
Nightyfly
23. 03. 2015 20.27
+0
no ne vem kaj je z Avstrijci , se pa strinjam z vsem kar ste napisal o Tepesu in Prevcu .
AceMcCloud
23. 03. 2015 20.07
+0
Možen scenarij v primeru da bi Tepeš "pomagal" Prevcu do globusa - ker je Tepeš trn v peti mnogih omejenih predstavnikov ljudstva (ni čudno, da Slovenija slovi po korupciji): Tepeš štarta iz četrte pozicije po prvi seriji in namerno zabremza pri nekje 200m in ostane izven deseterice. Prevc ima pred svojim poletom lahko delo, a se mu polet ponesreči in pristane nekje na 5. mestu. Slovenija ostane brez stopničk in globusa.
sinhron
23. 03. 2015 20.12
-2
Slovenija ni Avstrija , kjer vsi ščitijo previligiranca in nihče ne sme biti boljši od njega !
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 20.13
-2
pošteni Slovenci smo ponosni na Tepeža samo par potomcev Avstricev ga kritizira.........
Nightyfly
23. 03. 2015 20.28
+0
Kosmatinc
23. 03. 2015 19.51
-2
Pero mišica odličen na vseh skakalnicah,upam da se mu drugo leto pridruži še brat in razturata,Tepeš pa naj skače na letalnicah saj tam le zna.
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 20.14
-5
če bi bil odličen bi imel več zmag in ne le 3.....Nemec jih ima 9 plus eno so mu vzeli zaradi par gramov teže......
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 19.43
+3
Nemec ima letos 9 zmag plus eno so mu vzeli, ker je imel par gramov premalo Prevc pa samo tri zmage..........je pa res, da bi morala oba dobiti globus, ker imata enako točk.........
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 19.40
+0
vsi pošteni Slovenci smo ponosni na početje Tepeža vsi ostali ste pa Avstrici ali pa njihovi potomci........oni so goljufi
jst100100 .
23. 03. 2015 18.46
-2
Smeji se nam ves skakalni svet.Poštenje je na prvem mestu.
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 19.36
-3
poštenje je več vredno kot vsi globusi skupaj......kako bi se šele smejali, če bi ga dobil s pomočjo Tepeža........
sinhron
23. 03. 2015 18.21
+14
Bravo Prevc , ti si pravi športnik , ki ima in daje dobre rezultate in za mogoče spodrsljaje ne krivi druge , si izmišlja takšna in drugačna opravičila , ki jim tudi sami ne verjamejo ampak se zavedaš , da si kot športni akter za rezultate v večji meri odgovoren sam ! Čeprav milo rečeno si bil Peter nekoliko krat pošteno ogoljufan s strani sodnikov in žirije !
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 19.37
-2
saj nima kaj za govoriti, ko bo skočil dvakrat super bodo tudi globusu.........malo mu še manjka........
asdfdhshas
23. 03. 2015 18.07
+3
Oba morata dobiti globus !!!
24uric
23. 03. 2015 17.43
+0
malo me skrbi ker ni JJ nič na okoli
Matjaž Kocjan?i? 1
23. 03. 2015 17.30
+4
vprasanje ce bo se kdaj imel priloznost osvojiti vkg
MaunelNeuer
23. 03. 2015 17.42
+0
dostojevski II
23. 03. 2015 17.45
-5
Že 2. mesto v skupni razvrstiti je ogromen uspeh, če imaš v ekipi prijatelje ala Tepeš.
ogledalo007
23. 03. 2015 17.20
+14
Pred leti japonci niso taktiziral ampak fer odskakal in je zato dobil kristalni globus Primož Peterka, letos so slovenci fer in brez taktiziranja, ter so s tem pokazal, da so po duši pravi športniki in je zmagal nemec Freund. Prevc globusa ni izgubil na zadnji tekmi ampak že veliko prej in roko na srce, nemec je bil bolj zaslužen, 9 zmag. To razume samo taprav športnik po duši tudi, če se s športom ne ukvarja. Enako je bilo tudi pri Tini in zato, ker jo ni premagala slovenka, pač noben ne govori čez njo. Dost slabo, da lasten narod pluva po sodržavljanu in mu ne pusti uživati v zmagi, fer je zmagal in fer je pridobil zlato medaljo. Zakaj bi morali biti podobni nemcem in avstrijcem po tem, ko smo jim lahko po boljših stvareh. Ljudje mal se uzrite vase in pod svojim pragom pometite kakor pa, da pluvate čez čistost slovenskih športnikov. Da vas ni sram. Privoščim Tepešu za današnjo zmago, smola na žalost za Prevca, privoščim tudi njemu zmago, a na žalost se ni izšlo. Tako, da lahko Tepeš brez slabe vesti uživa to zmago, še sam Prevec mu privošči, vi pa kot pokvarjeni in nevoščljivi slovenci, pa bodite tiho, če nimate kaj bolj pametnega za povedat in poskrbite zase. Upam, da niste tako kruti, da boste z linčom pripeljali športnika tako daleč, da bo tako mlad že razmišljal o prenehanju športne kariere (se boste takrat kaj počutili krive, NE, boli vas k***, da boste uničili psihično človeka, ki je garal in gara vsak dan in se odrekal stvarem tako kot se odrekajo športniki, ne najlažje je kritizirat doma na kavču. Ko boste vi dosegli primerljive rezultate kot jih oni, mi verjemite, da ne boste več tako razmišljali, tako kritično, vem pa tudi, da vas bo večina, če ne kar vsi še vedno sedela naprej v fotelu, ker se vam ne da in boste naprej hodili čez življenje po najlažje možni liniji) in boste športno priznali, da ste razmišljali narobe. Športniki so eni izmed redkih v Sloveniji, ki so v duhu še vedno najbolj čisti in po srcu dobri ljudje. Noben drug ni tako zedinil Slovenijo kot naši športniki, tako da kapo dol in vsi ste zmagovalci!
dostojevski II
23. 03. 2015 17.51
+1
Slovencelj je zadovoljen z zmago v Planici, medtem ko je cilj Nemcev, Avstrijcev, Norvežanov... veliki kristalni globus.
ZOMBIJansha
23. 03. 2015 19.39
+1
cilj Avstricev je goljufati vse okoli sebe zato nihče ne navija zanje, ker so umazanci........lahko smo ponosni na Tepeža
Offside
23. 03. 2015 14.53
+15
Se vidi, da tisti, ki udrihate po Juriju spremljate skoke od četrtka. Če bi jih že od prej, bi vedeli, da se piše Tepeš in ne Tepež. Fant je za to zmago garal prav toliko, kot Prevc in ostali v karavani. Ni ga bilo lepo spremljati, ko je bil v začetku sezone (ja, sezona se ni začela v Planici prejšnji teden) v izredno slabi formi, ko ni sestavil dobrega skoka. Zanj so bili poleti vedno tisto, na kar je čakal, predvsem Kulm in Planica. Da bi pred domačimi navijači tvegal poškodbo na zadnji tekmi sezone, da bi nekdo drug, pa čeprav prijatelj, dobil VKG pa tudi ni pošteno. On od tega živi. Bi vi napredovanje v službi zavrnili, da bi lahko nekdo drug napredoval namesto vas? Jurij večkrat poudarja, da je to njegova služba...samo tako malo v razmislek...
dostojevski II
23. 03. 2015 15.09
-19
V soboto, na ekipni tekmi, je imel Tepeš priložnost da postavi svetovni rekord. Da leti 253 metrov. Za ekipo. Za Slovenijo. Ni želel, hranil je moči za nedeljo. In uspelo mu je !!! Tepeš je v nedeljo postavil osebni rekord, še nikoli v življenju ni letel tako daleč. 244 metrov. Uspelo mu je, dosegel je cilj. Preprečil je zmago Prevca.
jackgaton
23. 03. 2015 15.46
-2
ja seveda skoke spremljamo od četrrtka ,,,,,,, vprašanje od katerega četrrtka ........... vsaj od četrrtka ko je skakal še Norčič in skoču v Planici 181 m in podrsal ...zato svetovni rekord ni bil priznan
zojalu
23. 03. 2015 14.25
+24
Peter je tako velik športnik, da si bo globus priskakal sam in ga tudi ponosno dvignil v zrak. Njegov čas prihaja.
ninchy19
23. 03. 2015 14.38
+6
jackgaton
23. 03. 2015 15.09
-5
sanjaj ............. nikoli več ne bo Prevc tako blizu VKG....pa kaj ti misliš da je to tako enostavno konkurenca je izjemna ...poglej samo primer ...tepec ups tepeš ta nikoli ne bo niti blizu VKG ............ vesel bo lahko če bo na vsaki tekmi v finalni seriji med trideset
ales400
23. 03. 2015 14.21
+9
Jurij Tepeš je že v petek pomagal Prevcu, ko je prehitel Freunda in tako omogočil/prestavil borbo za VKG na nedeljo.. Žal se Prevcu zadnji skok ni posrečil, ampak tako je, prvenstvo bi se moglo odločiti že prej.. Tudi Kraft ni pustil Freundu in ga je prehitel, za tiste ki iščete teorije zarote.. Ko je Tepeš pristal pri 244m se je cela Slovenija veselila tega skoka, zdaj pa brundate nekaj..
zimerman
23. 03. 2015 14.14
+12
Najprej, kot smučarski skakalec, nisi vrgel najlepša leta svoje mladosti tja, vložil veliko truda, zraven pa še finančno in kakorkoli drugače obremenjeval celo svojo družino, zato da boš potem šenkaval rezultate. Skoki so pač individualni šport, razen ko je tistih par moštvenih tekem. Še bolj nerazumljivo pa mi je, namreč vi slovenci niste sposobni skupaj stopit niti kadar ne gre za tekmovanje in kjer gre za dobro vseh državljanov. 20 let vam že država propada, pa nimate niti toliko mošnje, da bi združeno udarili po politikih in zahtevali kar vam pripada. Urejena pravna država z vzdržljivimi bivalnimi pogoji in gospodarsko prihodnostjo. In vi, ki niti doma za štirimi stenami ne morete biti enotni in sovražite vsakega soseda, ki ima več od vas, si sedaj tukaj jemljete pravico in nekomu očitate zmago in to v tekmovanju, kjer je pravzaprav DNK vsakega individualnega športa, da se tekmuje med sabo?!!!!!!!!. jJaz bi se na vašem mestu zaprl nekam in si nebi delal sramote, naslednji korak pa bi bil, da bi spucal pred svojim pragom.
zimerman
23. 03. 2015 14.16
+7
Seveda od Tininih zmag mi nimamo nič, zato ne vem zakaj se tako razburjate zaradi Jurija, saj mi tudi od prevčevega globusa ne bi imeli nič iz finančnega stališča. Slovenska dvoličnost pač.
DedekLakai
23. 03. 2015 14.08
+22
Če nebi blo Tepeša Prevc sploh nebi mel šanse za zmago ker je v Petek skočil med Prevcom in Freudom... Pa še skor največ je pripomogel k temu, da smo v soboto zmagali na ekipni... tak, da dajte se malo umirit trolli...
ales400
23. 03. 2015 14.22
+12
Tako je, Tepeš je v petek, ko je prehitel Freunda omogočil, da se je Prevc včeraj še sploh lahko boril za VKG..
matej1111
23. 03. 2015 13.31
-1
Jaz še zdaj nevem v čem je problem?
dostojevski II
23. 03. 2015 13.37
-7
Veliki kristalni globus je šel v Nemčijo. Slovencem pa so ostale, zaradi tepeževanja, nevoščljivosti, samo drobtinice in prepiri.