Zimski športi

Pravljica za planiško pravljico

Barcelona, 03. 06. 2014 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučarska zveza Slovenije je na kongresu Mednarodne smučarske zveze predstavila kandidaturo za nordijsko svetovno prvenstvo leta 2019. Za razliko od konkurentov, so namesto z nizanjem faktov, postregli s pravljico.

Petra Majdič
Petra Majdič FOTO: SZS

Osnova predstavitve je bila pravljica Poslednje sanje bloškega smučarja v kateri sta ob bloškem smučarju glavni vlogi pripadla Petri (Majdič) in Franciju (Petku). Pravljica je na kratko spomnila na tristoletno smučarsko tradicijo na Slovenskem in pomen današnje Planice in se končal z željo, da naj ima zgodba srečen razplet z organizacijo SP. V sklepnem delu slovenske predstavitve pa so bili predstavljeni tudi nekateri slovenski šampioni na čelu z Majdičevo in Petkom ter junakoma zadnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju Petrom Prevcem in Vesno Fabjan.

V uvodu slovenske predstavitve je član predsedstva Fis Janez Kocijančič poudaril, da je Slovenija majhna, a ponosna država z velikimi uspehi v smučanju. Samo na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju je Slovenija osvojila osem medalj, tri nordijski smučarji. Na velike uspehe se je navezal tudi novi predsednik Smučarske zvez Slovenije Enzo Smrekar in dodal, da bo imela Slovenija čez dve leti nov nordijski center: "Logična posledica je bila odločitev o kandidaturi za SP." Nenazadnje se je po njunem mnenju Planica z vso svojo zgodovino že vpisala z zlatimi črkami v zgodovino smučanja.

Petek se je za člane predsedstva Fis, ki so si ogledali predstavitev, spomnil, kako je sam kot majhen fantič po avtobusih prenašal dolge skakalne smuči, ko je odhajal na treninge in kako je kot mlad skakalec vsako leto čakal planiško prireditev. Majdičeva pa je izpostavila, da je Planica tako rekoč neke vrste slovensko svetišče, ki ga vsak državljan prej ali slej obišče.

Franci Petek
Franci Petek FOTO: Damjan Žibert

Po njunem mnenju so prednosti Planice tudi čudovita narava, pa nov center, kjer je vse na enem mestu za tekmovalce, spremljevalce, novinarje in gledalce. Ob tem je Majdičeva v šali spomnila svojega nesrečnega padca na olimpijskih igrah 2010 v Vancouver: "Če so v Planici še kje kakšne luknje, jih bomo do leta 2019 našli in uredili."

Članom Fis sta na koncu sporočila, da naj pri izbiri prireditelja ne gledajo na velikost države in denar, saj je šport mnogo več od tega, gre za čustva, znanje, trud in pogum.

Ob tem ne gre spregledati, da je Planica še vedno tudi del nekdanjih skupnih zamisli o olimpijskih igrah treh dežel. Javno in finančno podporo za to slovenski kandidaturi nudi tudi Beljak. "Meje v Evropi so padle in to je priložnost tudi za nas, saj je Beljak od Planice oddaljen le 20 kilometrov. Če Planica dobi prvenstvo, je to za Beljak nekako tako, kot če ti sodnik pri nogometu zapiska enajstmetrovko, ki jo je treba še realizirati," je dejal Josef Zauchner, ki je v Beljaku zadolžen za šport in dodal, da tega pri avstrijskem tekmecu za organizacijo SP Seefeldu niso veseli: "A vedo, da nismo njihovi nasprotniki. Podpiramo kakovost in projekt, ki nas bolj zanima."

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Definbahija
03. 06. 2014 23.28
+11
"Majdičeva pa je izpostavila, da je Planica tako rekoč neke vrste slovensko svetišče, ki ga vsak državljan prej ali slej obišče." S tem se pa 500% strinjam. Planica, Planica snezena kraljica,.....
ecnarf
03. 06. 2014 17.16
+6
A Kocka mora pa povsod bit zej bi ga pa že lahko odstavl . Večni šlepar , on misli da smo še v jugi.
Boris Veniger
04. 06. 2014 11.45
+2
Se povsem strinjam s tabo. Še vedno ga je vsepovsod (pre)polno.
puspan
05. 06. 2014 23.39