Zimski športi

'Odločala bo agresivnost na progi!'

Ljubljana, 07. 12. 2012 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komentator tekem svetovnega pokala v smučarskem krosu, ki jih boste lahko EKSKLUZIVNO spremljali na VOYO, bo Aleš Stadler. V preteklosti je že komentiral dogodek X games, kjer je pred leti zablestela Saša Farič, zadnjo sezono pa je v svetovnem pokalu rezultatsko odskočil Filip Flisar.

Kako daleč nazaj segajo vaši začetki komentiranja smučarskega krosa?
"Smučarskega krosa ne spremljam prvič, ker sem na nekih manjših projektih v preteklosti že deloval. Tu bi omenil predvsem X games, tam, kjer se je vse skupaj začelo. Smučarski kros ima svoje začetke v deskanju, potem so sledile tudi prve tekme svetovnega pokala, zaradi katerih je disciplina začela pridobivati na ugledu, ob tem pa so se zgodili tudi prvi vrhunski dosežki Slovenke Saše Farič. Tako smo lep čas spremljali predvsem njo. Vrhunske dosežke je dosegala leta nazaj, potem pa se ji je pridružil Filip Flisar, prebudila se je krovna smučarska organizacija, omenjeno disciplino pa so s tem še nekoliko bolj približali širši javnosti. Tekem je bilo iz sezone v sezono več, za nameček pa je smučarski kros postal še olimpijski šport, kjer je bil zelo soliden slovenski dosežek tisto, kar je predstavljalo nekakšno garancijo za svetlejšo prihodnost discipline."

Aleš Stadler in Simon Jecl
Aleš Stadler in Simon Jecl FOTO: VOYO
Lahko govorimo o najbolj atraktivni smučarski disciplini?
"Še naprej so polemike, ali gre za freestyle ali alpsko smučanje. Če gledamo iz alpskega koncepta, potem je najbolj atraktiven, saj imamo štiri skoke, vse skupaj se odvija zelo hitro, če ga pripisujemo prostemu slogu, pa bi našel kakšno konkurenco. Ne nazadnje pa bodo lahko gledalci to presodili ob spremljanju tekem na VOYO."

Lani je z malim kristalnim globusom odskočil Slovenec Filip Flisar. Koliko bo zanj težja letošnja sezona, ko je treba braniti osvojeno lovoriko? Konkurenca je brez dvoma še bolje pripravljena nanj.
"Filip je očitno lani naredil lep preskok, začetek tekmovalnega leta je bil sicer rezultatsko majav, potem pa je eksplodiral. V Alpe d'Huezu se je začel pohod proti vrhu, kjer se mu je z zmago močno dvignila samozavest. Imel je nekaj sreče, saj je bilo nekaj tekem odpovedanih, eno je zaradi slabih razmer dobil že po kvalifikacijah, ampak na koncu je globus njegov. Kar zadeva letošnjo sezono, pa moramo vedeti, da je imel nekaj težav s poškodbo gležnja, ki jih je izkoristil za pokroviteljske obveznosti in prav pokrovitelji so mu pomagali do te mere, da je lahko letos opravil zares kakovostne priprave na Novi Zelandiji. Na tekmah bo tudi letos odločala agresivnost na progi, samozavest ter ocena kje in kako prehiteti tekmeca. Ravno pri tem je Filip pravi mojster."

Stadlerjevo komentiranje smučarskega krosa sega leta nazaj, ko se je vse skupaj začelo z X-games.
Stadlerjevo komentiranje smučarskega krosa sega leta nazaj, ko se je vse skupaj začelo z X-games. FOTO: VOYO

Lahko Flisar ponovi lanski dosežek?
"Priprav se je lotil nekoliko drugače. Kaj to pomeni, bodo pokazale prve štiri dirke v decembru. Letos je na sporedu 14 tekem. Preko luže so zadeve nekoliko drugačne kot v Evropi. Hitro bo jasno, kako je pripravljen."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.