Zimski športi

Novosti pri skakalcih: odslej na poletih kar tri serije

Barcelona, 04. 06. 2014 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Barceloni smučarski delavci ob robu 49. kongresa Mednarodne smučarske zveze po različnih odborih pripravljajo novosti za novo sezono. Največje spremembe se obetajo skakalcem, kjer so napovedane spremembe v opremi in tudi načinu tekmovanja.

Poškodbe v minuli zimi so vodilne delavce v skokih pripeljale do popuščanja pri opremi, ki bo po novem širša, toleranca na dresih bo do treh centimetrov. "Stalno smo opozarjali, da se veča število poškodb. Z opremo smo povečali hitrost in tudi koti pri skokih so bili ostrejši. To je bila posledica dresov in to skušamo zdaj spremeniti," je v Barceloni povedal nekdanji smučarski skakalec Franci Petek.

Peter Prevc je na olimpijskih igrah osvojil dve srebrni kolajni.
Peter Prevc je na olimpijskih igrah osvojil dve srebrni kolajni. FOTO: Damjan Žibert

Slednji je razkril tudi nekatere novosti, ki jih pripravljajo v smučarskih poletih. Tam je glavna sprememba ta, da bodo po novem morali vsi skakalci v kvalifikacije, saj bo kvalifikacijska serija v poletih štela kot prva serija in dosežki se bodo prenesli na tekmo. V principu bodo imeli poleti po novem tri serije. Ob kvalifikacijski še običajni dve, a bo obveljal seštevek vseh treh nastopov. "Vse to bomo testirali poleti in če se bo izkazalo za dobro, bo to nov model. Nekaj sprememb bo tudi pri skupinah nastopajočih," še pravi Petek.

Svetovni prvak iz leta 1991 se je obregnil edino ob dejstvo, da se bodo po novem zmanjšale kvote tekmovalcev v celinskem pokalu. "Mislim, da smer ni prava, saj mladi, ki prihajajo, rabijo tekme. Z manjšimi kvotami bo priložnosti manj." Kot je še povedal Petek, pa je celotna slika v smučarskih skokih zelo dobra, kar kažejo predvsem kvote gledanosti.

Slovenski šampion, ki se je v življenju posvetil delu v vrtcu, ostaja zvest skokom tudi v Sloveniji. Tam je bil zaradi projekta kandidature Planice za svetovno prvenstvo 2019 nekoliko manj vpet v delo, a kot pravi je rad član lokalnega kluba in sodeluje z zvezo. Letos poleti pa v Sloveniji pripravlja še eno novost - mobilno skakalnico, ki je namenjena popestritvi ponudbe na različnih taborih, v zadnjih dneh šole pa bodo skakalnico, gre za norveški izdelek, preizkusili še v nekaterih osnovnih šolah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vicarious
04. 06. 2014 19.58
+13
tri serije?? velika sreča če že dve izpeljejo zaradi vremenskih razmer ki so na nekaterih velikankah prav obupne.. to bo pol cel dan trajala tekma oz. dva dni.. nesmisel.. bojo v planici že prej vsi dol popadal od alkohola kot pa dočakal konec.. :D
kopalisce
05. 06. 2014 07.35
+6
kolega saj do zdaj so tudi kvalifikacije imeli :D
graf
05. 06. 2014 08.07
+1
kvalifikacije so imeli , samo se niso štele točke iz nje za tekmo ..
najbolglupkomentar100letja
05. 06. 2014 08.50
+1
vicarous ti neveš kaj govoriš.. bolj pošteno bo do skakalcev za tiste, ki mogoče nimajo sreče z vetrom v zraku, itak pa bo isto ko kvalifikacije, mogoče bo vzelo kašnih 15 min več, saj bodo bolj natančni pri vremenskih pogojih!
MM?
05. 06. 2014 09.40
+1
Za naše bo to super, ker so nekateri naši vedno bili med najboljšimi v kvalifikacijah.
gullit
04. 06. 2014 18.28
-7
Pa v slalomu bodo tud 3 vožnje. Najprej kvalifikacije, nato prva vožnja najboljših 30, 2. tek bo pa najboljših 15 nastopil. Če mene vprašaš kr neki, bomo pa videli kako to zgleda že v novi sezoni v Leviju na Finskem.
me987
04. 06. 2014 12.55
+20
spet kravatarji kuhajo nekaj novega, da se bodo lahko propadle ali presihajoče reprezentance vrnile, brez da bi se bilo treba za to dokazati..