Zimski športi

Nič več dronov nad smučarskimi progami

Madonna di Campiglio, 26. 12. 2015 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna smučarska zveza (Fis) in marketinški partner podjetje Infront sta do nadaljnjega ustavila uporabo televizijskih dronov nad tekmovališči za svetovni pokal alpskih smučarjev. Za zaustavitev uporabe daljinsko vodenih brezpilotnih letečih naprav so se odločili, potem ko je dron strmoglavil na slalomsko progo med tekmo v Madonni di Campiglio.

Marcel Hirscher je imel ogromno sreče, da nanj ni padel dron med slalomo v Madonni di Campiglio.
Marcel Hirscher je imel ogromno sreče, da nanj ni padel dron med slalomo v Madonni di Campiglio. FOTO: AP

Posnetek, ko padajoča naprava strmoglavi in se raztrešči v drugi vožnji slaloma za svetovni pokal za hrbtom avstrijskega alpskega smučarja Marcela Hirscherja, ki je za las prehitel padajoči letalnik in se izognil hujšim posledicam, si je na Youtubu že ogledalo 741.377 gledalcev. Kot so v izjavi za javnost pojasnili na spletni strani fis.com, je šlo za dron DFC-COPTER XR1, na katerem je bila nameščena televizijska kamera, z njim pa so med neposrednim prenosom zagotavljali posnetke iz zraka iz ptičje perspektive. Dron je v namene televizijskega prenosa uporabljalo podjetje Infront Sports & Media, tako dron kot njegov pilot oziroma upravljavec sta bila najeta za namene prenosa v Madonni di Campiglio, so še zapisali v izjavi za javnost.

Vmesno poročilo kaže na okvaro drona, še najverjetnejši vzrok za okvaro pa je bržčas posledica nepredvidene in močne motnje v delovni frekvenci, kar je imelo za posledico omejeno odzivnost in delovanje. Pilot je težave zaznal ter je ravnal v skladu z uradnim varnostnim postopkom, kar pomeni, da je napravo namenoma prisilno spustil čim nižje tlom, preden jo je izključil, so pojasnili v izjavi za javnost. Namen takšnega postopka je v uničenju naprave, preden bi v celoti izgubili nadzor nad letalnikom in ga ne bi mogli več upravljati.

"Zelo obžalujemo, kar se je zgodilo in še zlasti, da se je to zgodilo v bližini športnika, v tem primeru Marcela Hirscherja. Z velikim olajšanjem smo sprejeli razplet, ko nihče ni bil poškodovan. Ob tej priložnosti bi se radi še enkrat opravičili Marcelu, Fis, avstrijski in italijanski smučarski zvezi in lokalnemu organizacijskemu komiteju," so zapisali pri podjetju Infront. Ob tem so napovedali, da bodo pooblastili zunanjega neodvisnega strokovnjaka, ki bo opravil uradno preiskavo dogodka. "Dokler ne bo mogoče zagotoviti popolne varnosti pri takšnih operacijah, smo se pri Fis in Infront odločili, da do nadaljnjega ne bomo uporabljali televizijskih brezpilotnih naprav," so sklenili izjavo za javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revanšist
26. 12. 2015 20.01
-1
Pilot je težave zaznal ter je ravnal v skladu z uradnim varnostnim postopkom, če bi pilot ravnal v skladi s pravili bi moral s to napravo LETETI OB PROGI IN NE NAD NJO.Lahko se je pa v bližini pojavil kak lastnik naprave Auds-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sistem Auds ali Anti-UAV Defense System (UAV je okrajšava za "unamanned aerial vehicle" uporablja močan radijski signal, ki gibanje drona v zraku zmrzne in ga ustavi kar v zraku – lahko celo, vse dokler mu ne zmanjka pogonske energije in se nato zruši. Način delovanja je v svoji zasnovi izjemno preprost: radijski signal iz naprave zmoti signal, s katerim se dron upravlja, kar ga naredi neodzivnega.
pa dobr no
26. 12. 2015 21.18
+2
Kakšne neumnosti pa pišeš? Motnje signalov ne zrušijo drona. To velja za modelčke izpred 15 let. Ti priporočam, da se izobraziš na tem področju.
mejcaa
26. 12. 2015 19.43
+8
ker je pač hirscher....saj če bi se kaki slovenec peljal po progi in bi to dol padlo,niti opazili ne bi....
revanšist
26. 12. 2015 20.03
+1
naš nebi prišel do tistih vratic ,bi že prej odstopil
Našvasan_zob
26. 12. 2015 19.27
+6
Tisti večer je nastal najbolj zanimiv posnetek Alpskega smučanja zadnjih 50 let..
Našvasan_zob
26. 12. 2015 19.27
+1
Eh... če bi vsak tko hitr obupu bi še vedno jedli z lesenimi žlicami...
Franci Luzar
26. 12. 2015 18.56
+3
zakaj jih sploh uporabljajo? kako je bilo pa vcasih?
KardinalFrancRodeVKristusu
26. 12. 2015 19.02
+12
jeklenica s pomično kamero.... Ampak ta je nevarna za ptice, ker se zaletavajo vanjo.... naravovarstveniki so že na nogah....
24uric
26. 12. 2015 16.59
-2
Ma nee se malo pa bomo gledali crno belo tv