Zimski športi

Nemke pričakovano osvojile zlato odličje, Velepčeve Ukrajinke presenetile s srebrom, Slovenke 17.

Hochfilzen, 17. 02. 2017 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ženska štafeta Nemčije je osvojila zlato medaljo na biatlonskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Hochfilznu. Vanessa Hinz, Maren Hammerschmidt, Franziska Hildebrand in Laura Dahlmeier so za 6,4 sekunde ugnale Ukrajinke, brona pa so se veselile Francozinje (+8,1). Slovenska štafeta je tekmo končala na 17. mestu.

Teja Gregorin.
Teja Gregorin. FOTO: Damjan Žibert

Za slovensko žensko štafeto so nastopile Teja Gregorin, Anja Eržen, Urška Poje in Polona Klemenčič, za svetovnimi prvakinjami Nemkami pa so z dvanajstimi popravami zaostala 6:09,1 minute. Na vseh treh štafetnih tekmah letošnjega svetovnega pokala je bil na prvih dveh mestih vrstni red isti, prva je bila Nemčija, druga pa Francija. Tudi v Hochfilznu so se zmage veselile nemške biatlonke, ki so po zaslugi Hildebrandove v težkih vremenskih razmerah, saj je ves čas močno snežilo, v tretji predaji prišle v vodstvo. V zadnji predaji je Dahlmeierjeva, prvo mesto brez težav obdržala, zanjo pa je bila to že peta medalja na letošnjem svetovnem prvenstvu, četrta zlata, v sprintu pa je bila srebrna. Po zadnjem strelskem nastopu so bile v boju za preostali dve medalji v igri štiri reprezentance. Kot prva je odpadla Italija, nato pa nekoliko presenetljivo tudi Čehinje, za katere je v zadnji predaji nastopila Gabriela Koukalova. Nekoliko presenetljivo je največ moči imela Ukrajinka Olena Pidrušna, ki je aktualnim olimpijskim prvakinjam, ki jih trenira Uroš Velepec, priborila srebro, Francozinje pa so se morale zadovoljiti s tretjim mestom. Slovenke so svojo nalogo opravile zadovoljivo. Kot prva je šla na progo najbolj izkušena Gregorinova, ki je s štirimi popravami štafeto predala kot dvanajsta, s tremi popravami na strelišču je svoj nastop končala na 15. mestu Erženova, ki se je na progo podala kot druga.

Z dobrim strelskim nastopom in le eno popravo je Pojetova obdržala petnajsto mesto, ob svojem debiju na največjih tekmovanjih pa je solidno svojo nalogo opravila tudi Klemenčičeva, ki je tudi potrebovala štiri dodatne naboje, na koncu pa je v cilj prišla z zaostankom 6:09,1 za nemško štafeto. "Moramo biti zadovoljni. Cilj je bil, da pride tudi zadnja tekmovalka v cilj, in to nam je uspelo. Erženova je naredila svoje. Pomembno je, da se je rešila, ni šla v kazenski krog v stoječem položaju. Pohvaliti moram tudi mladinki, ki sta naredili tisto, kar smo od njiju pričakovali. To je najbolj pomembno. Gregorinova je v tekmo šla brez taktiziranja. Je dobro razpoloženo in je odtekla tako kot je treba. Jutri ima dan počitka. V stanju, kakršnem je, ni težav, da bi bilo zaradi štafete kaj narobe za nedeljsko preizkušnjo. Zaradi novozapadlega snega je bila smučina nekoliko počasnejša, ampak načeloma so bile razmere za vse enake. Po drugi strani menim, da smo imeli danes spet odlične smuči," je Tomaš Kos, trener slovenskih biatlonk, ocenil nastope svojih varovank v Hochfilznu.

Velepec se je z ukrajinskimi varovankami veselil velikega uspeha.
Velepec se je z ukrajinskimi varovankami veselil velikega uspeha. FOTO: Damjan Žibert

"Glede na to, da se pred tekmo nisem počutila najbolje, sem kar zadovoljna. Tudi tekaško se je izšlo po mojih pričakovanjih. Sicer nisem bila popolnoma prepričana na strelišču, ampak ena poprava je kar solidno. Proga je bila zelo težka, zelo mehka, zato je bilo malce težje, sploh za tekmovalke kot sem jaz, ki še niso tako konkurenčne. Ampak se mi zdi, da sem kar držala tempo skozi celotno tekmo," pa je po svojem nastopu dejala Pojetova. Na vseh treh štafetnih tekmah letošnjega svetovnega pokala je bil na prvih dveh mestih vrstni red isti, prva je bila Nemčija, druga pa Francija, na tretjem mestu pa so se menjavale Ukrajinke, Norvežanke in Italijanke. Tudi v Hochfilznu so se zmage veselile nemške biatlonke, ki so po zaslugi Hildebrandove v težkih vremenskih razmerah, saj je ves čas močno snežilo, v tretji predaji prišle v vodstvo. V zadnji predaji je nato Dahlmeierjeva brez večjih težav Nemkam zagotovila zlato medaljo, zanjo pa je bila to že peta na letošnjem svetovnem prvenstvu, četrta zlata, v sprintu pa je bila srebrna. "Zasluge za zlato ima celotna ekipa, ki je fantastično opravila svojo nalogo. Na zadnjem streljanju sem sicer imela nekaj težav, ampak najbolj pomembno je, da so na koncu padle vse tarče," je svoj nastop ocenila 23-letna Dahlmeierjeva. Bolj napeto je bilo v zadnji predaji v boju za srebrno in bronasto medaljo. V igri so bile štiri reprezentance, kot prve pa so odpadle Italijanke, ki so bile po drugi predaji celo v vodstvu. Nekoliko presenetljivo so se od boja za medalje poslovile tudi Čehinje, čeprav je zanje v zadnji predaji nastopila Koukalova, zato pa je imela največ moči v finišu Ukrajinka Pidrušna, ki je aktualnim olimpijskim prvakinjam, ki jih vodi slovenski trener Velepec, priborila srebro, Francozinje, za katere je v zadnji predaji nastopila Marie Dorin Habert, pa so se morale zadovoljiti s tretjim mestom. Popoln polom so v Hochfilznu doživele branilke naslova iz Osla Norvežanke, ki so bile šele enajste.

Izidi:

- ženska štafeta, 4 x 6 km:
1. Nemčija 1:11:16,6 (0+9)
Vanessa Hinz, Maren Hammerschmidt, Franziska Hildebrand, Laura Dahlmeier)
2. Ukrajina + 6,4 (0+4)
(Irina Varvinec, Julija Džima, Anastazija Merkušina, Olena Pidrušina)
3. Francija 8,1 (0+7)
(Anais Chevalier, Celia Aymonier, Justine Braisaz, Marie Dorin Habert)
4. Češka 14,0 (0+6)
5. Italija 36,5 (0+6)
6. Švedska 1:20,4 (0+7)
7. Poljska 1:23,1 (0+6)
8. Slovaška 1:36,9 (0+7)
9. Belorusija 1:40,7 (0+5)
10. Rusija 2:15,5 (1+8)
...
17. Slovenija 6:09,1 (0+12)
(Teja Gregorin, Anja Eržen, Urška Poje, Polona Klemenčič)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
17. 02. 2017 19.57
Letošnja zimska svetovna prvenstva razen super uspeha Štuhčeve in dobre uvrstitve Klineta so bolj klavrna za Slovenijo. Skrbi me da bodo tudi skakalci odpovedali v Lahtiju. Ko gledam biatlon tekmovalci iz nekaterih drugih držav po prihodu skozi cilj popadajo od utrujenosti naši se pa pripeljejo kot da so nedeljski rekreaciji. Se vidi kakšen odnos imajo do športa, takoj ko jim nekaj ne gre se predajo in vržejo puško v koruzo.Mislim da pri naših športnikih zelo šepa psihična priprava.