Zimski športi

'Navdih ji daje lanska Tina'

Lienz, 29. 12. 2013 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin je v Lienzu, kjer je leta 2012 prvič stopila na zmagovalni oder, dočakala še uvrstitev na drugo mesto. Tudi na veleslalomu je vse bliže najboljšim. Navdih ji s svojo lansko sezono daje Slovenka Tina Maze.

"Včeraj je bila pa na vrhu Avstrijka," je še nekaj soli na slovenske smučarske rane danes zjutraj posula naša prijazna gostiteljica v penzionu pod najvišjim avstrijskim prelazom Grossglocknerjem. Navkljub številnim obveznostim, ki jih ima v družinskem penzionu si je vzela čas za spremljanje smučarske preizkušnje, pogledala predvsem dekleta v kombinezonih avstrijske reprezentance, med kuhanjem kave pa ni spregledala vožnje slovenske šampionke Tine Maze. A ga zjutraj ni komentirala, saj ji je bilo jasno, da ob pogledu na njene zadnje nastope ne moremo biti posebej navdušeni.

In nismo, a očitno je, da ji ne gre. V Lienzu na veleslalomski preizkušnji nismo videli niza pravih veleslalomskih zavojev pod katere se lahko podpiše le 30-letnica iz Črne na Koroškem, tempa, agresivnosti in hitrosti pa je manjkalo tudi na nedeljskem slalomu. Sploh v prvem teku, ko je imela, za razmere, ki vladajo v manjšem avstrijskem kraju, izvrstno startno številko 1. Andrea Massi je tokrat zasedel povsem nov položaj za spremljanje tekme, stal je tik ob startnem loku in videl tisto, kar ga ni posebej razveselilo. Sploh potem, ko so se po progi spustile najboljše slalomistke letošnje sezone in jo puščale za sabo, zaostanek za najhitrejšo pa je bil iz tekmovalke v tekmovalko višji.

Tina Maze se še ni uspela približati lanski veleslalomski formi, ki je predstavljala navdih tudi Mikaeli Shiffrin.
Tina Maze se še ni uspela približati lanski veleslalomski formi, ki je predstavljala navdih tudi Mikaeli Shiffrin. FOTO: Damjan Žibert

Že po prvem teku je bilo tako jasno, da so njene možnosti za vrhunski dosežek skoraj nične. Sploh, ker njene tekmice niso začetnice v karavani, ampak v glavnini izkušene tekmovalke. Tudi 18-letna svetovna slalomska prvakinja iz Schladminga Mikaela Shiffrin. "Prav vaša Tina Maze predstavlja velik navdih za Mikaelo. Potem, ko je videla kaj ji je uspevalo v lanski sezoni, se je tudi sama odločila, da nekoliko več časa vloži v veleslalom," je pod Schlossbergom povedala Eillen Shiffrin, ki je stiskala pesti za hči in vnovič dočakala veseli trenutek. Njena hči je namreč prav tu, 29. decembra 2012 v Lienzu prvič stala na zmagovalnih stopničkah, letos pa ji je uspelo narediti še korak naprej. Drugo mesto je spodbuda, da bo čez dve leti – Lienz in Semmering se kot prireditelja izmenjujeta – tu morda celo vknjižila prvo zmago.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1110355
30. 12. 2013 15.46
+1
rossi66
29. 12. 2013 22.50
-3
@luckyass Ne, ne... Nic ni bilo slucajno omenjeno, da bom sel navijat v Vail in BC... Popolnoma premisljeno. Lokacija bivanja mi pac to omogoca zelo enostavno... You should try it, feels good... Dejstvo pa je, da bom seveda navijal za Mikaelo in Lindsey in se ne sramotil s podporo SLO ekipi... "Nase" podpiram samo ko so pridejo LA Kings s Kopitarjem ravsat z Avalanchi...
SeLy_
30. 12. 2013 08.00
+0
pač tini ne gre in upam in držim pesti da vam zapre gobce nesramne in da se vrne ! Če se pa ne vrne si pa zapovni kar je ona naredila za Slovenijo ti ne boš nikoli!!!!!
Ata_Smrk
29. 12. 2013 20.02
+5
Bravo mikaela. Samo tko naprei!!! :)))
rossi66
29. 12. 2013 16.47
-4
Slovenci smo pred dolgimi leti imeli svojo Mikaelo - Matejo Svet. Vrhunska talenta ze od mladih nog. Mikaela je nebrusen diamant in kot se zdi jo njena ekipa zelo pazljivo in lepo pocasi pripravlja na to, da bo nekega dni tekmovala v vseh disciplinah. Ocitno je dekle tudi psihicno dovolj mocno ravno takrat ko je treba. Zna se zgoditi da bo krojila vrh olimpijade v SL in VSL. Ampak kot vemo so OI loterija, tako da je vse mogoce...Z ogromnim zanimanjem pa cakam svetovnega prvenstva 2015, ki bo na domacem terenu Mikaele in Lindsey, Vail in BC. Pridem osebno navijat in se malo odsmucat prsica v Back Bowls... glede Mazetove pa, kot je lepo povedal forumas spodaj- nekaj talenta gotovo je, ampak ze kot mladinka je bila vedno v senci Janice... Mazetova je garac, in to hud, kateri se je zaradi srecnega spleta okoliscin lani vse poklopilo. Sampionka cez vrsto sezon pa nikoli ne bo...Prejsnja je bila pac placilo za ves trud ki ga je vlozila v smucanje. Ni pa tetka tudi priblizno iz podobnega testa kot zgoraj omenjene tekmovalke. In prav je tako, svojih meja se moras zavedati, ali pa ti jih drugi pokazejo...
luckyss..
29. 12. 2013 17.26
+5
Glavno, da greš osebno navijat in da si to "slučajno" omenil...:))
Cofar
29. 12. 2013 16.01
-3
obstajata dva tipa talentov. Eni so naravni talenti in drugi so delavni talenti! Naravni talent je pač tak ki mu vedno vse uspe, delavni talent pa mora ornk delat da mu uspe! In po mojem mnenju je Tina Maze čisti delavni talent!
jezek007
29. 12. 2013 16.23
+14
Al pa če je za vrhunski rezultat potrebno veliko prvega, še več pa drugega. Sam telent ni dovolj, če ne garaš iz dneva v dan za to. Pri Tini bi rekel, da je bolj problem psihe, saj po takem letu kot ga je imela, ni lahko... pričakovanja so ogromna. Telo zmore, ampak glava noče...
drugnben
30. 12. 2013 22.02
+1
Cofar in kaj si s tem hotu rečt? da naravnim talentom ni treba nič delat? da delavni talent ne rabi bit naravni talent? dej mal premisli prej kot kakšne take buhtle pišeš.
SchumiUberAlles
29. 12. 2013 15.52
+12
Mikaela je supertalent alpskega smučanja. Rojena leta 1995, pa že slalomska sv. prvakinja, dobitnica malega globusa v slalomu in zmage ter stopničke v sv. pokalu. V letošnji sezoni pa še občuten napredek v veleslalomu. Tudi treningov hitrih disciplin se že udeležuje, je pa res da jo, kljub željam po hitrih disciplinah, trenerji še zavirajo in grejo postopoma, kar je tudi prav. Da najprej v nulo osvoji obe tehnični disciplini, šele potem SG in smuk. Poklon in kar tako naprej! Bodoča šampionka!
my favourite idea
30. 12. 2013 20.10
+4
luckyss..
29. 12. 2013 15.38
+6
No dajmo banda pljuvaška ..izkoristite priložnost za svoje komplekse....