Zimski športi

FOTO in VIDEO: Maze: Lepo je biti doma!

Ljubljana, 28. 02. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Dobitnica dveh srebrnih olimpijskih medalj Tina Maze se je vrnila v domovino. Tino so pričakali zvesti navijači, najbolj pa se je razveselila družinskih članov. Nato je nazdravila s šampanjcem, Massi pa je razkril tudi skrivnost stave z ekipo Petre Majdič.

Črnjanka je na letošnjih olimpijskih igrah v Vancouvru, kot je sama dejala, izpolnila svoje otroške sanje. "Rekla sem, da pridem sem po dve kolajni, možnosti sem imela in izkoristiti jih, mi pomeni največ. Od tu odhajam z izpolnjenimi cilji, tako življenjskimi kot otroškimi, in z mirno vestjo. To mi pomeni zares veliko!" je dejala zadovoljna Mazejeva.

Prvo medaljo je Mazejeva osvojila preteklo soboto v superveleslalomu, ko je športne navdušence razveselila s srebrom. Le tri dni pozneje je sledila njena paradna disciplina, kjer jo je organizatorjem nekoliko zagodlo slabo vreme. Po prvem teku veleslaloma, ki ga je Tina končala na petem mestu, se je na progo spustila gosta megla in organizatorji so bili prisiljeni drugi tek prestaviti na četrtek. Slovenska šampionka pa je še enkrat dokazala svoje mojstrstvo in si okoli vratu obesila še veleslalomsko srebro. Olimpijske igre v Kanadi je sklenila s slalomsko tekmo, kjer je bila v petek deveta. Mazejeva je tako postala prva slovenska zimska športnica, ki ima v svoji zbirki dve olimpijski kolajni. S tem je prehitela Jureta Franka in Matejo Svet, ki sta imela po eno srebrno kolajno.

Na ljubljanskem letališču so vse pripravili za prihod ekspedicije iz Kanade, tako so bile postavljene varovalne ograje, močno pa je bila okrepljena tudi varnost in prisotno je bilo veliko število policistov, zbralo se je nekaj sto najbolj zvestih navijačev. Zbrali so se obiskovalci s šali, ragljami in razlegal se je zvok harmonike. Od znanih obrazov je na sprejem prišla biatlonka Teja Gregorin, veslač Iztok Čop, prišli sta tudi starša Tine Maze, Sonja in Ferdo, ter Tinina sestra Maja, z avtobusi so iz Črne prav tako prispeli navijači Tininega "fan cluba". Na letališču  Brnik je letalo pristalo ob 11.55. Mazejeva je s svojo ekipo najprej odšla na tiskovno konferenco za medije v letališki stavbi, nato pa se je pridružila čakajočim navijačem.

Tina Maze sprejem
Tina Maze sprejem FOTO: Damjan Žibert

Na tiskovni konferenci sta pred novinarje stopila Tina Maze in trener Andrea Massi. "Fino je biti doma, hvala za vaše spremljanje, saj vem, da nas je veliko ljudi spodbujalo in navijalo ob naših nastopih. Mislim, da smo se dobro izkazali kot država, športniki smo lahko zadovoljnji z olimpijskimi igrami," je prva spregovorila srebrna Mazejeva. Nekaj besed dobrodošlice je v imenu Olimpijskega komiteja Slovenije spregovoril tudi nekdanji vrhunski telovadec in olimpionik Miro Cerar in ji predal simbolično darilo.

"Olimpijske igre so sanje vsakega športnika in osvojiti medaljo je sploh nekaj enkratnega. Na posnetku sem videla detajle, ki bi jih lahko naredila boljše. Presrečna sem, da sem osvojila dve medalji. Ko gledam nazaj, bi lahko že pri kombinaciji naredila več, malo je zmanjkalo, za veleslalom sem naredila tisto, kar je v moji moči. Smučala sem korektno, ne popolno, v slalomu sem bila že utrujena, imeli smo smolo z vremenom, generalno gledano sem zadovoljna. Medalji pazim kot zlato, imela sem dve vrečki za zlato in srebro. Zlata je prazna, srebrna pa je polna in zadovoljna sem," je dodala Črnjanka.

Andrea Massi pa je dodal: "Napeto je bilo od začetka do konca, Tina je bila koncentrirana za celo obdobje olimpijskih iger, formo smo tempirali na milimeter. Štiri stotinke je malo, a generalno gledano smo dveletno delo uspešno zaključili."

"Fino je biti doma, vesela sem, da vidim svoje domače. Fino se je vrniti in naj proslavlja cela Slovenija. Ta trenutek si želim najbolj nekaj časa zase," je za 24ur.com povedal Tina ob prihodu iz letališke stavbe. "Dal sem ji nasvet na domačem parkirnem prostoru:Če bo šel sneg, ne bodi slabe volje," je oče Ferdo razkril, kaj je bil njegov zadnji nasvet Tini pred odhodom v Kanado in podoživel trenutke med tekmo: "Kakšne velike nervoze ni bilo. Vedeli smo, da je Tina res dobro pripravljena, popolnoma ji zaupamo. Res močno smo stiskali pesti.“ Sonja Maze pa je o Tininem prostem času in katere so navade, hobiji, ki jih Tina nikoli ne zapostavlja, omenila klavir, odbojko, nogomet in vse, kar je povezano s športom in s prostim časom, ki pa ga nima veliko. Povedala je še, da je nikoli niso omejevali: "Poslušali smo, kaj si Tina želi, jo podpirali v tem.“ "Ko pride domov, je najbolj važno to, da je domača kuhinja, kaj si bo zaželela, bo pa sama povedala. Najraje ima domačo govejo juho, ki bo gotovo na jedilniku", je še dodala mama.

Za 24ur.com je spregovoril tudi Andrea Massi: "Te kolajne so največji uspeh, ki ga lahko ima športnik in posledično tudi trener. Lepi dnevi, težko jih bomo pozabili. Tina je veleslalomistka vrhunske klase, na slalomu je bila dobra, v kombinaciji je bila konkurenčna. Tako da smo imeli vse možnosti napadati tri ali štiri medalje, dve kolajni sta padli. Mislim, da nam je uspelo maksimalno.“ Massi je razkril tudi stavo z ekipo Petre Majdič, ko naj bi se ekipa Tine Maze preizkusila na tekaških smučeh, ekipa Majdičeve pa naj bi nataknila alpske smuči: "Pripravljeni smo! Perovšek malo teži, ker ni nikoli stal na tekaških smučeh, za Hafnerja me ne skrbi, Tina bo tudi šla skozi. Zanimivo bo.“ Počivali bodo šele po finalu, po vrnitvi iz Vancouvra pa si je Massi najbolj zaželel, da bi bil en dan 24 ur doma.

Čeprav utrujena po dolgi poti in prvem sprejemu na letališču je Črnjanka tudi v Ljubljani na Prešernovem trgu, kjer je bilo med igrami Slovensko olimpijsko mesto, še enkrat podoživela največji uspeh kariere. Pozdravilo jo je več tisoč ljubiteljev smučanja, čestitali pa so ji predsednik OKS Janez Kocijančič, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter ljubljanski župan Zoran Janković.

Slovenska dvakratna olimpijska podprvakinja Tina Maze bo imela po vrnitvi v Slovenijo iz kanadskega Whistlerja zelo malo časa za počitek. Že v torek se odpravlja v švicarsko Crans Montano, kjer bodo ob koncu tedna na sporedu tri težke tekme za svetovni pokal alpskih smučark.

Po Crans Montani sledi še sklepno dejanje sezone, finale svetovnega pokala v nemškem Garmisch-Partenkirchnu, kjer se Črnjanki nasmiha tretje mesto v skupnem veleslalomskem seštevku ter vsaj peto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar bi lahko bil njen najboljši dosežek v karieri.

Za naslednjo sezono najboljša slovenska alpska smučarka kuje že nove in zelo smele načrte. Nov izziv ji predstavlja kristalni globus v svetovnem pokalu: “Majhnega ali velikega, bolj velikega kot majhnega,” se je pošalila Mazejeva, a z resno odločenostjo, da namerava konec naslednje sezone postati zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtknekej
01. 03. 2010 20.37
sm lihkar iz črne.. tina je car:)
Tetrapan89
01. 03. 2010 18.42
Kocijančiča pa Lukšiča so ižvižgali, da je kar bolel..edino prav
Martuljek
01. 03. 2010 12.20
Le upam, da se tretjerazredni predsednik ne bo vsiljeval s svojimi sramotnimi priznanji. Tina si takšne nesramnosti res ne zasluži.
master666
01. 03. 2010 10.17
Nov zakon o zdravstvu, smučanje adrenalinski sport, debeli politični pujski čestitajo športnici, katere šport hočejo izkoreniniti !!! Čestitamo, bomo videli, kdo bo še treniral smučanje, ko bodo poškodovani tekmovalci sami plačevali svoja zdravljenja.
dednidol
01. 03. 2010 10.10
Saj je tudi Schumaher dirkal za Lahe (Ferrari). So what ???
UrškaM
01. 03. 2010 10.01
UrškaM
01. 03. 2010 10.01
Moji fantje tudi kooooončnoo dones pridejo domov
rostilj
01. 03. 2010 09.44
bravo ja!ce se ze tk bojite da nima denarja ji pa prispevite po kaksen evro!pa 3 delavske place do konc zivljenja!haha!prej govorte o tem ne pa samo tedaj ko zmaga!glih tk ko je pa bilokdo pokojni bil najboljsi pa ni da ni!hehe!bravo za tino!sam kar je prevec je pa prevec!
miso1000
01. 03. 2010 09.25
jankovič-mafija
ciaobella
01. 03. 2010 09.14
Lahko, da bomo kmalu navijali zanjo....le pod ITA zastavo... And the winner is Tina MASSI (ITA).
coccolinetta
01. 03. 2010 09.07
rostilj: Se strinjam, da je Majdičeva junakinja leta, ampak a se ti ne zdi, da si Tina zasluži denar??? Naša mafijska Slovenija daje fulll denarja športnikom, ki si samo brišejo riti doma, vrhunski športniki kot je Tina pa ostajajo praznih rok. Zakaj? Ker Slovenija na vseh področjih podpira lenuhe, pa neglede ali je to šport, šolstvo ali kaj drugega... Tako da, lahko rečem samo: TINA BRAVO! In če ji ne mislijo povečat budgeta, naj kar gre v tujino... Tam jo bodo vsaj zares cenili!
Volodya
01. 03. 2010 09.00
Kakšne veze pa ima za katero državo nastopa???Giraldelli prav tako ni nastopal za svojo državo,pa smo vseeno navijali zanj!!!Ne mi tukaj o nekem patriotizmu,halooooo????Življenje ni samo zastava in politiki!!
ciaobella
01. 03. 2010 08.41
In kaj dela ta TAJKUN Janković na sliki skupaj s Tino? NABIRA TOČKE !
pikaficko
01. 03. 2010 08.40
@rosilj ti pa se spelji dol s tega foruma! da te ni sram! normalno da je sramota, da ne dobi od države dovolj sredstev, a zasluge bi si potem pa kar vsi lastili! zasluži si finančno podporo, a misliš da so treningi, oprema in letalske karte zastonj ali kaj?
rostilj
01. 03. 2010 08.27
naj gre za nemcijo smucat,sj si tk zeli!sramota da ji denar najvec pomeni!itak bo pa zdj zacela izsiljevat!al vec dnarja al bo pa kao zaklucla kariero!skrije se proti majdicevi-ki je res pravi patriot :)!
194911
01. 03. 2010 07.50
ukradeno srce-vse čestitke za tino-ne zdi pa se mi ljubeč in razumevajoč njen partner in trner-želim ji srečo
Javoje
01. 03. 2010 07.46
Bravo Tina! In veliko sreče pa uspeha pri "pogajanjih" s Smučarsko zvezo Slovenije. Koliko bo Smučarska Zveza Slovenije zagotovila za financiranje priprav naslednjo sezono 15.000 EVROV, 32.000 EVROV . . . priprave pa verjetno stanejo desetkrat toliko! Ni se kaj pogajati! Smučarska zveza Slovenije mora samo ponuditi - in to javno (ker Tina tekmuje za državno reprezentanco), da bo pokrila VSE stroške za delo majhne in fantastično uspešne ekipe. Samo želimo si, da je bil primer šampiona gospoda Primoža Kozmusa zadosten in zadnji opomin slovenski športni javnosti?
gigi39
01. 03. 2010 07.44
ta jajčr od Jankoviča pa more bit vedno zdraven kake zasluge ima pa on??
ciaobella
01. 03. 2010 07.22
In seveda TINA, ODPILI politike...oni se samo napajajo in dobivajo pozornost ob blišču tvojega uspeha...kakor hitro pa nebi bilo rezultata te bodo pozabili !
ciaobella
01. 03. 2010 07.21
Zdaj pa naj se izkaže smučarska zveza... Če ne pa gre Tina nastopat pod Italijansko zastavo...In vseeno bi držal pesti za njo... Zame bo vedno naša. BRAVO TINA !