Zimski športi

Miller in Svindal bosta preizkusila progo Ptic roparic, nastop na smuku še pod vprašajem

Beaver Creek, 03. 02. 2015 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Alpski smučarji bodo drevi onstran Atlantika v Beaver Creeku prvič na svetovnem prvenstvu preizkusili brutalno smukaško progo Ptic roparic. Na startu prvega treninga pred smukom sta tudi dva asa s statusom poškodovancev Norvežan Aksel Lund Svindal in Bode Miller.

Bode Miller
Bode Miller FOTO: Reuters

Od Slovencev bodo zahtevno smukaško progo preizkusili Martin Čater, Boštjan Kline in Klemen Kosi. Čater ima startno številko 34, Kosi 35, Kline pa 49. Čaterja čaka njegov krstni nastop na svetovnih prvenstvih, medtem ko sta Kline, nekdanji dvakratni svetovni mladinski prvak v smuku in superveleslalomu, in Kosi nastopila že pred dvema letoma v Schladmingu, a takrat v posamičnih disciplinah nista vpisala vidnejšega uspeha.

Vodilni v smukaškem in superveleslalomskem seštevku, olimpijski smukaški zmagovalec iz Sočija Norvežan Kjetil Jansrud, ima startno številko 16, njegov rojak branilec smukaške krone s SP izpred dveh let iz Schladminga Svindal bo startal kot 11. Jansrud kotira najvišje med favoriti, saj je v tej zimi dobil smuk v Beaver Creeku pred Švicarjem Beatom Feuzom in domačinom Stevenom Nymanom.

Aksel Lund Svindal
Aksel Lund Svindal FOTO: Damjan Žibert

Aksel Lund Svindal, dvakratni smukaški svetovni kralj, pred naslovom v Schladmingu je smukaško konkurenco premagal tudi pred osmimi leti na SP v Aareju, sicer v tej sezoni še ni tekmoval. Poškodba Ahilove tetive mu je tik pred začetkom sezone preprečila nastope. Svindal je sicer dvakrat doslej ukrotil smukaško progo Ptic roparic leta 2013 in 2008. Brez tekmovalnega športa je v tej sezoni po operaciji na hrbtu ostal tudi ameriški zvezdnik Bode Miller, ki je svetovni prvak v smuku postal v Bormiu leta 2005. Tako Svindal kot Miller, slednji je skupaj s Hermannom Maierjem rekorder s trikratnim zmagoslavjem na smukih v Beaver Creeku, bosta odločitev o nastopu sporočila naknadno, na podlagi občutkov s treningov.

V ožjem krogu favoritov za novo smukaško krono letos ni najti Kanadčanov, ki so blesteli na SP v Garmisch-Partenkirchnu in Val d'Iseru, ko sta slavila Erik Guay in John Kucera. Zadnji Avstrijec s smukaško krono s svetovnega prvenstva je Michael Walchhofer, ki je slavil na SP v St. Moritzu leta 2003, pred tem je bil na smuku leta 1999 na SP v Vailu zmagovalec sloviti avstrijski šampion Maier. Zadnji Švicar s krono smukaškega svetovnega prvaka pa je bil Bruno Kernen, ki je bil prvi na smuku leta 1997, ko je prvenstvo gostil Sestriere.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerska99
03. 02. 2015 16.42
+3
kolkr js vem je lani v sočiju smuk dobil matthias mayer.