Zimski športi

Medven: Sem razočaran, ker ni zanimanja za oglaševanje slovenskega turizma na pokalu Vitranc

Kranjska Gora, 13. 03. 2015 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Kranjski Gori je vse pripravljeno na 54. pokal Vitranc. Organizatorji so zgladili vse tudi najmanjše neravnine na znova vrhunsko pripravljeni progi v Podkorenu. Vitranc pa je tudi letos neizkoriščena priložnost za oglaševanje slovenskega turizma.

Generalni sekretar izvršnega organizacijskega komiteja tekmovanja za pokal Vitranc Srečko Medven je bil v zelo zadovoljen z videnim in opravljenim delom v zadnjih dneh: "Na tekmovalni progi je zadostna količina snega, proga je utrjena kot mora biti in je v vrhunskem stanju, tako da bodo danes tekmovalci lahko dobili priložnost za preizkus proge na prostem treningu, kar je dejansko start v pokal Vitranc. Ta se bo nadaljeval v soboto z veleslalomom in končal v nedeljo s slalomom. Prosti trening je vedno odvisen od vremenskih pogojev in od kakovosti tekmovalne proge in njene priprave. Če so pogoji takšni, da bi lahko deloma poškodovali progo, potem trening odpovemo, ne le pri nas, ampak povsod po svetu. Vendar pa je bil po zadnjem pregledu trening potrjen, tako da ni prav nobenih pomislekov več, da tekmovalci ne bi mogli preizkusiti proge."

Janez Kocijančič in Srečko Medven
Janez Kocijančič in Srečko Medven FOTO: Damjan Žibert

"Proga je vrhunsko pripravljena od vrha do dna, od starta do cilja, v četrtek smo naredili še zadnje fine popravke, da bo res pripravljena počakala na tekmovalce. Razmere na progi bodo zagotavljale enakovredne pogoje za vse v nekih mejah enakosti. Glede na to, da je proga v celoti dolga 1300 metrov, vsak centimeter proge ne more biti enako pripravljen. Je pa proga generalno gledano pripravljena kot mora biti, je utrjena plošča, debeline od 40 do 50 cm, na nekaterih odsekih je zelo dobro utrjena snežna podlaga še debelejša. In to je to, kar rabimo. Na roko nam gre tudi vreme z nočnimi temperaturami pod ničlo. Proga se tako čez dan malo ovlaži, ponoči pa se utrdi," je razmere na progi opisal Medven.

"V četrtek smo dali skozi še zadnje priprave, do konca smo postavili vso potrebno infrastrukturo, tribune. Mi smo pripravljeni. Glede na to, da gre za šport v naravi, na prostem, so zunanji dejavniki, ki ti lahko ponagajajo, vedno možni. Se pa trudimo, imamo izkušeno ekipo, ki zna tudi v nemogočih vremenskih razmerah pripraviti tekmovanje. Če imamo takšno osnovo, kot je ta tekmovalna proga, smo pripravljeni na vse. Glede na dobro vremensko napoved, pa ne pričakujem težav," je še dejal Medven.

"Tekmovanje za pokal Vitranc ni pomembno le za Kranjsko Goro, pomembno je za celotno Slovenijo. Najprej je tukaj promocijski vidik, kajti takšne promocije, kot jo lahko dobiš s tekmo svetovnega pokala, ne moreš kupiti. Če bi bila takšna promocija naprodaj in bi jo lahko kupil, bi porabil kar nekaj milijonov evrov. Ne gre spregledati velikega ekonomskega učinka projekta, težkega 1,3 milijona evrov. V času pokala Vitranc, pa tudi Zlate lisice in Planice, ostane v slovenskem gospodarstvu na račun posrednih in neposrednih učinkov kar nekaj milijonov evrov. Tretji vidik pa je razvojno-stimulativni, saj so omenjena tekmovanja pomembna za razvoj slovenskega smučanja, od najmlajših kategorij naprej. Tako smo skupaj z RTC Žičnicami uredili poligona v Podkorenu Pod žičnico za starejše in Podles v Kranjski Gori za mlajše kategorije. Oba poligona sta bila pozimi polno zasedena," je nadaljeval.

"Te tekme so pomembne v tem prostoru, jih je treba negovati in vzdrževati, da jih bomo peljali še dolga leta vnaprej. Žalostno je, da ljudje, ki vodijo promocijo slovenskega turizma, ne vidijo moči, promocijskega orodja, kot je takšna športna prireditev na tej mednarodni ravni za slovenski turizem v svetu. Ne vem, kaj naj rečem, sem razočaran nad tem. Če bi ti ljudje vodili turizem, promocijo, kot se to gre, bi morali biti prvi v vrsti tukaj, da bi se z nami dogovorili, kako bi neposredno oglaševali slovenski turizem tudi prek takšnih športnih prireditev. Če tega ne vidijo, se bodo morali sami vprašati, zakaj je temu tako," je bil kritičen Medven nad vnovično ignoranco Slovenske turistične organizacije.

Srečko Medven na terenu.
Srečko Medven na terenu. FOTO: Damjan Žibert

Pokal Vitranc ima tako tudi za letos sklenjeno oglaševalsko pogodbo s Hrvaško turistično skupnostjo: "Hrvaška turistična skupnost ima status komercialnega sponzorja kot ostali naši sponzorji, denimo kot Petrol, Zavarovalnica Triglav, Pivovarna Laško. Ljudje, ki vodijo promocijo hrvaškega turizma, so videli priložnost v trenutku, ko nam je pred štirimi leti Slovenska turistična organizacija odpovedala sodelovanje za promocijo. Ugotovili so velik potencial Vitranca, ker prek pokala izvajajo promocijo, ki je ne bi mogli sfinancirati prek svojih proračunov in tamkajšnjega medijskega prostora. Takrat so se dogovorili z nami dobesedno pred tekmo in so zadovoljni s sodelovanjem in mi tudi z njihovim sodelovanjem. Pač je tako, da moramo iti naprej, ne moremo čakati, moramo zagotoviti sredstva, da sfinanciramo tekmo, poravnamo vse račune en mesec po tekmovanju in zato potrebujemo napolnjen proračun," nadaljuje Medven.

"Če komercialnih sponzorjev ne moremo poiskati doma, se obračamo v tujino. Ne le Hrvaška turistična skupnost, sodelujemo tudi s hrvaškim Agrokorjem oziroma blagovno znamko Ledo. Ker v Sloveniji ne moremo stržiti tega prostora, smo se bili primorani obrniti v tujino," je dodal. "Slovenska turistična organizacija je pred štirimi leti odpovedala sodelovanje, ker smo za en dan zamudili 'kao' nek javni razpis. Mene ne bo nihče prepričal, da je bilo to bistvo. Naslednje leto, ko smo vodstvo STO povprašali o sodelovanju na pokalu Vitranc, so nam odgovorili, da se je strokovni svet STO takrat pred tremi leti odločil, da na športnih prireditvah ne bodo oglaševali. In za nas je bila ta zgodba zaključena. Moram pa reči, da smo se v vsakem trenutku pripravljeni pogovarjati, sodelovati in se dogovoriti, da bi STO oglaševal slovenski turizem prek pokala Vitranc. Televizijski prenosi iz Kranjske Gore gredo natanko na tržišča, na katera gravitira slovenski turizem, torej Italija, Avstrija, Hrvaška, Srbija, Anglija. Za malo denarja si zagotoviti takšno promocijo pred poletno sezono ..., ampak Kranjska Gora očitno za njih ni zanimiva," je sklenil Medven.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M@ko
13. 03. 2015 23.50
Medven, zbudi se... in pojdi delat kaj drugega, da boš imel za kruh. Zlata leta pri koritu so minila.
devede
13. 03. 2015 16.10
+2
Dejstvo je,da smucanje pac ni privlacen sport za oglaševalce.Gleda ga dokaj ozek krog ljudi se to v osrednji Evropi.Poleg tega je pokal Vitranc,tako kot Zlata lisica dozivel svoj vrhunec in bosta prej kot slej dokoncno ugasnila.Samo nekateri,ki zivijo na njun racun desetletja tega pac ne razumejo.
rko
13. 03. 2015 15.10
RAZOČARAN JE KER BO MANJ ZA NJEGOVO MALHO
macek_garfield
13. 03. 2015 10.48
+0
... in koliko bi znasala cena za en transparent na tej tekmi? ... vsaj 10000 eurckov ce ne vec ... za en dan - je to absolutno prevec ...
Vojko Rudolf
13. 03. 2015 10.34
Kocijančiča proč pa bo vse rešeno...potem ne bo teav---ljublanske srajce
Bofur
13. 03. 2015 09.49
+1
Ne bi rekel, da je pokal Vitranc neznana in nepoznana ter nepomembna prireditev. Najbrž je z Vitranca več neposrednega televizijskega prenosa v tujino kot z marsikatere druge prireditve. Gre pač za vrhunski šport. Smučarsko formulo1. Pač ne zgodi se vsak dan, da v tvojo vas pridejo Ted Ligety, Marcel Hirscher, Aksel Lund Svindal, Bode Miller, Felix Neureuther, itd. Zanimivo, da so Hrvati prepoznali prednosti oglaševanja svojega turizma v Kranjski Gori, naši veleumni strokovnjaki za turizem pa ne. Kranjska Gora ima to smolo, da generacijo Križajev, Strelov, Koširjev, Kuncev, Pavlovčičev niso zamenjali mladi, ki bi se uvrščali na štenge ali vsaj med prvih deset.
mufic
13. 03. 2015 09.03
-1
Vprašanje pa je zakaj sploh bi oglaševali?Pokal vitranc?Prvič slišim.Kaj to sploh je?
Prassek
13. 03. 2015 08.55
+4
Stvar je zelo enostavna. Na STO je kup nebodijihtreba, ki si želijo potovati....v tujino. Rezultati niso pomembni. Važno, da je potoval na tuje stroške. Kranjska gora je žal v.......Sloveniji. Na STO je trop samozadostnih "strokovnjakov", ki Slovenije kot take niti ne poznajo. Se opravičujem izjemam.