Zimski športi

Mazejevo poznajo v vsaki avstrijski vasi ...

Semmering, 29. 12. 2012 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Semmering. Avstrijski kraj s tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju. Vsi domačini dobro poznajo najboljšo slovensko alpinko Tino Maze in nič drugače ni v številnih okoliških vasicah, kjer je prav ona prva asociacija ob omenjanju Slovenije.

Ženski del alpske karavane je zapustil Semmering, kjer so se predstavnice elite v tehničnih disciplinah potegovale za nove točke svetovnega pokala. Domačini so se po veleslalomski preizkušnji širokega nasmeha sprehajali po mestu, saj je prepričljivo zmagala njihova Anna Fenninger – od njene zadnje veleslalomske zmage svetovnega pokala v Lienzu je na dan tekme minilo natanko leto dni –, in to je bil razlog za zadovoljstvo, saj so se morali v letošnji sezoni privaditi predvsem na dejstvo, da je bila najvišja stopnička zmagovalnega odra vse do Äreja rezervirana za Tino Maze.

Mazejevo poznajo praktično v vsakem avstrijskem zaselku, saj je prav ona prva asociacija ob omembi Slovenije.
Mazejevo poznajo praktično v vsakem avstrijskem zaselku, saj je prav ona prva asociacija ob omembi Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

Na Švedskem je namreč zmagala Nemka Viktoria Rebensburg, Fenningerjeva pa je zasedla drugo mesto in napovedala skorajšnji preboj na vrh. In ta ji je uspel na domačih tleh. Kljub vsemu to ne pomeni, da so pri naših severnih sosedih pozabili na najboljšo slovensko alpinko, fenomenalno Mazejevo, ki je tik pred tem, da še v letu 2012 prečka mejo 1000 osvojenih točk. Mnogim je namreč jasno, da jo bo katera izmed konkurentk v letošnji sezoni svetovnega pokala težko prehitela v bitki za veliki kristalni globus. In kako zelo dobro vedo, kdo je in od kod prihaja, se je izkazalo na petkov večer, ko smo v bližini Semmeringa iskali odprto restavracijo, kjer je kuhinja še obratovala.

Po pomoč smo vstopili v enega izmed lokalnih barov, kjer za točilnim pultom ni bilo prostega mesta, in skušali priti do informacije o morebitnih odprtih picerijah v kraju. A na omenjeno vprašanje smo takoj dobili odgovor v obliki vprašanja: "Od kod pa prihajate?" Odgovor je bil kratek: "Iz Slovenije!" In sledil je odgovor gostinskega delavca: "Poznamo. Tina Maze! Imam prav?" Odgovor je bil pritrdilen, dobili smo želeno informacijo in dočakali potrditev, da v najmočnejši smučarski deželi praktično vsakdo, tudi preprosti gostinski delavec, ve, po čem je med drugim znana Slovenija. Po najboljši alpinki letošnje sezone. In nič drugače ni v Söldnu, Pitztalu, Reiteralmu ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
30. 12. 2012 19.30
+3
Tina je zakon.
graph
30. 12. 2012 15.37
+0
No, tako se zgodi, da tudi kaj našega na prvem mestu. Sicer pa Tina prihaja v leta, ko bo s smučarijo končala. Je pa užitek gledati njene zmage. Ne vem, koga bolj moti? Ultralevičarje, morda.
k53e
30. 12. 2012 13.18
+7
Tina MAZE boljše predstavlja Slovenijo, kot vsi naši politiki skup! :)
LionelMessi38
29. 12. 2012 15.49
-9
ja kok ste pa stari no? Tko kot da nebi vedl za Kosteličeva iz kot sta.Kr neki
290ktober
29. 12. 2012 16.02
+4
FH540
29. 12. 2012 15.17
+12
Mater kaksen clanek je pa to??